7 cuvinte folosite adesea greşit în limba română. Ce înseamnă şi cum se folosesc

Auzi si chiar folosesti zilnic cuvinte precum "epic" sau "locatie", dar stii ce inseamna cu adevarat? Definitia reala a unor termeni din vorbirea curenta te va surprinde.
Alina Costache
20 ian. 2015, 11:22
7 cuvinte folosite adesea greşit în limba română. Ce înseamnă şi cum se folosesc

ÉPIC, -A, epici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. Care exprima, in forma de naratiune, idei, sentimente, actiuni etc. ale eroilor unei intamplari reale sau imaginare. ◊ Gen epic = unul dintre principalele genuri literare, care cuprinde diverse specii de naratiuni in versuri si in proza, dezvaluind cu o relativa obiectivitate portretul fizic si moral al personajelor, faptele lor, relatiile lor cu mediul inconjurator. ♦ Fig. Demn de o epopee; de proportii vaste; grandios. 2. S. f. Totalitatea operelor literare apartinand genului epic. – Din fr. épique, lat. epicus. 

De aceea, folosirea unor expresii precum „victorie epica” nu este tocmai corecta.


LOCÁTIE, locatii, s. f. 1. Inchiriere. ♦ Chirie platita pentru anumite lucruri luate in folosinta temporara. ◊ Taxa de locatie = taxa care se plateste drept sanctiune in caz de depasire a termenului de incarcare sau de descarcare a vagoanelor de cale ferata sau a autovehiculelor. 2. (Jur.; in sintagma) Contract de locatiune = Contract prin care una dintre parti se obliga sa procure si sa asigure celeilalte parti folosinta unui lucru pentru un timp determinat in schimbul unei sume de bani. 3. Un loc anume, precis determinat. [Var.: locatiúne s. f.] – Din fr. location, lat.locatio, -onis, engl. location. 

Initial, cuvantul nu se referea decat la chiria platita pentru anumite lucruri luate in folosinta temporara. Ulterior, pentru ca toti se refereau ca la un loc precis cand spuneau „locatie”, in DEX s-a introdus si acceptat acest al treilea sens.


PATÉTIC, -A, patetici, -ce, adj. 1. Plin de patos, care emotioneaza, impresioneaza, induioseaza; plin de emfaza, de afectare. 2. (Despre nervi) Care inerveaza muschii oblici ai ochiului. – Din fr. pathetique, gemi. pathetich. 

Chiar daca in limba engleza a fi „pathetic” inseamna a fi jalnic, acesta definitie nu se aplica si in limba romana. Chiar si asa, in limbaj curent, cand vrem sa jignim pe cineva il numim patetic. Modul in care folosim cuvantul este gresit.


FACILITÁTE, facilitati, s. f. Insusire a ceea ce este facil; insusirea de a realiza, de a face ceva fara mari eforturi, cu usurinta. ♦ (La pl.) Inlesniri facute cuiva. Facilitati de plata. – Din fr. facilité, lat. facilitas, -atis. 

In limba engleza, termenul „facilities” se refera la o cladire ori un spatiu care asigura anumite servicii. De aceea, noi tindem sa spunem ca ne deplasam la anumite facilitati ale unei firme, nestiind adevaratul sens al cuvantului.


LUCRATÍV, -A, lucrativi, -e, adj. Care aduce castig; profitabil, rentabil; folositor, util. – Din fr. lucratif, lat. lucrativus. 

Pentru ca se aseamana cu „a lucra”, oamenii tind sa creada ca „lucrativ” trebuie sa aiba legatura cu acest verb. Sensul lui din dictionar este insa cel de mai sus.


SERVÍ, servesc, vb. IV. 1. Tranz. A indeplini anumite functii, insarcinari, datorii fata de cineva; a sluji. ♦ Intranz. A face serviciu, a functiona ca… ♦Intranz. A lucra in calitate de om de serviciu, a sluji. ♦ A lucra in interesul, in slujba cuiva; a sustine, a sprijini. Imi servesc prietenii. ♦ A fi de folos, util cuiva. Cu ce te pot servi? 2. Intranz. (Despre lucruri) A folosi la…, a fi utilizat ca…, a avea rolul de… ♦ Refl. (Despre oameni) A se folosi, a face uz de… 3. Tranz. A pune, a aduce la masa mancare, bautura etc. ♦ A prezenta cuiva o mancare ca sa ia din ea, a trata pe cineva cu ceva; a da sa manance. ♦ Refl. A lua sa manance sau sa bea. Se servi cu cateva bomboane. ♦ Fig. A da, a transmite. Incearca sa-i serveasca ultimele noutati. ♦ (Despre vanzatori, functionari etc.) A oferi solicitantilor cele cerute; a executa o comanda. ♦ A asigura o prestare de serviciu; a deservi. Ascensorul serveste etajele de sus. 4. Tranz. (La unele jocuri sportive cu mingea si la jocul de carti) A pune mingea sau cartile in joc. ♦ A plati, a furniza. A servi o renta. – Din fr. servir. 

Cand spunem ca am „servit masa in oras” gresim. Corect ar fi sa spunem ca „masa ne-a fost servita in oras” sau pur si simplu ca „am luat masa in oras”.


AGREÁ, agreez, vb. I. Tranz. A vedea cu ochi buni, cu simpatie pe cineva. ♦ A da consimtamantul, a accepta un reprezentant diplomatic. [Pr.: -gre-a] – Din fr. agréer. 

In limba engleza, „to agree” inseamna si „a cadea de acord cu ceva”. De aceea, uneori mai auzim expresii de tipul „Am agreat impreuna cu angajatorul acest document”. In limba romana, acest mod de exprimare nu este corect.

Sursa: perfecte.ro


Citeşte şi un GHID DE EXPRIMARE CORECTA

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Victor Ponta anunță pe cine va susține în turul doi. Fostul lider PSD vrea alegeri anticipate
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cardurile care vor fi interzise. Noile reglementări au fost anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
George Simion a explicat cum îl va pune premier pe Georgescu: Pot schimba membrii Curţii Constituţionale şi ai serviciilor secrete
MediaFlux
Planul lui Simion de a-l aduce pe Călin Georgescu la conducerea țării. Declarațiile incredibile pentru Financial Times
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce