7 din 10 femei se confruntă cu afecţiuni majore în urma sarcinii

Una dintre cele mai dificile perioade din viata unei femei este cea din timpul sarcinii. În asteptarea copilului, femeile investesc multe resurse si energie pentru a fi sănătoase atât fizic, cât şi psihic, astfel încât bebeluşul să aibă parte de o dezvoltare armonioasă.

22 nov. 2016, 08:11
7 din 10 femei se confruntă cu afecţiuni majore în urma sarcinii

In timpul lunilor de sarcina, majoritatea noilor mamici sunt foarte atente la sanatatea lor, consumand doar alimente sanatoase si desfasurand activitati relaxante, insa lucrurile se schimba drastic dupa nasterea copilului. Acum, proaspetele mamici isi muta atentie asupra sanatatii nou-nascutului, neglijand-o pe cea proprie, ceea ce in timp, aceasta neglijenta poate atrage dupa sine diverse complicatii post-natale.

In primul rand, schimbarile cu care se confrunta femeile in urma sarcinii sunt de natura fizica. Acestea sunt cauzate de modificarile prin care a trecut corpul de-a lungul celor noua luni de sarcina si in special, de cresterea in greutate. Pentru proaspetele mamici urmeaza o perioada de acomodare, in care trebuie sa acorde o atentie sporita sanatatii corpului lor.

In sens contrar, exista riscul ca o serie de afectiuni fizice extrem de neplacute sa isi faca aparitia:

1. Picioare umflate si bataturi.

In timpul sarcinii, femeile retin mai multa apa in corp, decat in mod normal. Astfel, picioarele se umfla, iar numarul purtat pentru perechile de incaltaminte trebuie schimbat in timp optim, pentru a evita aparitia bataturilor si a durerilor.

Este recomandat ca in timpul sarcinii, cat si dupa nastere, femeile sa poarte incaltaminte comoda, confectionate din materiale flexibile, pentru a permite picioarelor sa se miste in voie si pentru ca talpile sa aiba sustinere. De aceea, in timpul sarcinii nu este recomandata purtarea pantofilor cu toc inalt, ci daca mamica doreste sa fie eleganta, ea poate purta pantofi cu toc mic, cu talpa ortopedica sau pantofi tip casual.

In timpul sezoanelor reci, proaspetele mamici pot opta pentru cizme sau ghete imblanite, cu talpa tare si rezistenta, pentru sustinerea greutatii corpului.

Pe timpul verii, este de preferat ca ele sa aleaga:

– sandale cu talpa joasa sau sandale cu talpa ortopedica
– espadrile
– balerini
– pantofi sport

2. Confortul bebelusului.

Imediat dupa nastere, comportamentul mamicilor poate suferi transformari, in sensul in care ele vor deveni extrem de grijulii nu doar cu cei mici, ci si cu tot ceea se intampla in jurul pruncului ei.

Este extrem de important ca bebelusul să aibă o camera frumos amenajata, sa aiba o alimentatie corecta, scutecul sa fie schimbat la timp, caruciorul cu care este plimbat sa fie spatios indeajuns, patutul copilului sa fie suficient de confortabil, articolele pentru igiena sa fie calitative, iar camera celui mic sa fie intesata cu tot felul de lucruri utile in procesul bunei sale dezvoltari!

Mamicile trebuie sa tina cont de toate aceste aspecte, deoarece totul se reduce la confortul bebelusului, tocmai de aceea este recomandat sa achizitioneze din timp cele mai bune articole pentru copii! Astfel, dacă cei mici se simt bine, ei nu vor avea motive sa planga, ci vor fi mult mai linistiti, dezvoltandu-se intr-un mod realmente armonios.

3. Sani durerosi.

In prima saptamana dupa nastere, organismul femeilor se acomodeaza noilor conditii si astfel apare lactatia, iar laptele incepe sa se acumuleze in sani, care vor deveni mai mari in volum si vor fi destul de inconfortabili pentru proaspetele mamici. Daca alaptarea incepe mai tarziu decat ar trebui si nu se face cu regularitate, sanii devin tari si durerosi. Femeile care se confrunta cu aceasta probleme pot incerca sa-si hraneasca bebelusul mai des sau pot folosi o pompa manual sau electrica speciala pentru sustragerea laptelui.

Odata cu nasterea unui copil, intervine si grija sporita a mamei pentru sanatatea acestuia. Astfel, proaspetele mamici adopta un nou tip de comportament, care se concentreaza in special pe sanatatea si siguranta nou-nascutului. Grija exagerata pe care mama o acorda bebelusului duce la instalarea unor schimbari majore in psihicul acesteia. Pe lista de prioritati se afla, acum, doar ingrijirea corespunzatoare a celui mic. Iata care sunt temerile principale ale proaspetelor mamici, dar si cateva sfaturi de a le depasi:

4. Siguranta in camera bebelusului

Desi mamicile si-ar dori sa isi poata supraveghea pruncul 24/24 si 7/7, limitele corpului uman sunt indicatori evidenti ai faptului ca acesta este un scenariu complet neplauzibil. De aceea, femeile vor apela la ajutoare, sub forma unor obiecte de mobilier sau sisteme speciale pentru ingrijirea si protectia bebelusilor. Toate mamicile sunt ingrijorate ca in timpul noptii, cei mici pot cadea din patut. De aceea este esential ca patutul bebelusului sa fie destul de inalt si sa aiba bare de protectie, pentru ca micutul sa poata privi in jurul sau si sa sa se poata folosi de bare pentru a-si restabili echilibrul. Este preferabil ca patutul sa fie fabricat din lemn, sa aiba in dotare un sistem de leganare sau un carusel muzical, pentru a ajuta mamica sa isi adoarma copilasul mai usor.

5. Monitorizarea sugarului.

Am stabilit deja ca mamica nu poate sta alaturi de bebelusul ei tot timpul. De aceea, in timpul noptii sau in momente din zi in care aceasta este ocupata, ea poate folosi un videointerfon pentru a-l monitoriza pe cel mic si pentru a fi la curent cu tot ce se intampla atunci cand ea nu este prin preajma. Astfel, mama poate preveni potentiale accidente care i se pot intampla celui mic, deoarece il va putea auzi atunci cand plange si va putea vizualiza spatiul in care se afla bebelusul, la orice ora din zi si din noapte.

Schimbarile fizice si psihice prin care trec femeile dupa nastere nu trebuie, sub niciun caz, neglijate. Atentia oferita celui mic nu trebuie sa acapareze cu totul timpul liber al mamei, aceasta avand nevoie sa se ingrijeasca de propria sanatate.

Sa nu uitam ca, in cele din urma, sanatatea celui mic depinde de sanatatea mamei!