VIDEO: Avalanșă în munții României. Primul deces a fost deja confirmat

BREAKING NEWS: Un grup de turiști au fost spulberați de o avalanșă, în Munții Rodnei. Reprezentanții Salvamont România au oferit prima reacție, în urma nefericitului eveniment.

23 feb. 2023, 15:21
VIDEO: Avalanșă în munții României. Primul deces a fost deja confirmat

Dezastru în munții din România. Mai mulți turiști străini au fost surprinși de o avalanșă în Masivul Rodnei. Cel puțin o persoană a murit, potrivit primelor date comunicate de salvamont.

„Din primele informații, se pare că este vorba de un grup de turiști străini aflați la schi de tură. O persoana ar fi decedată și două ar fi dispărute”, a transmis Salvamont România.

În munți intervin mai multe echipaje pentru salvare. Avalanșa s-a produs în zona Vârfului Prislop, pe raza localității Borșa, potrivit ISU Maramureș.

În zonă, pentru salvare intervin Secția de Pompieri Vișeu de Sus, cu două echipaje EPA SMURD și Salvamont Borșa, și Jandarmeria Maramureș.

 

Ce se întâmplă, de fapt, în Munții Rodnei

 

Schiul de tură este un tip de ski off-piste, ce oferă numeroase avantaje turiștilor dornici de drumeții pe munte, dar poate implica și aventura în unele zone cu risc mare de avalanșă, informează Antena3.ro.

Avertisment pentru turiști: în zona crestelor sunt formate numeroase plăci de vânt, mai ales pe versanții estici și sudici. Stratul vechi de zăpadă, din profunzime, este compactat și întărit.

Astfel, pe pantele puternic înclinate și pe văile unde sunt depozitate mari de zăpadă, se pot declanșa avalanșe.

Vezi AICI ghidul realizat de Salvamont România, ce poate fi consultat pe site-ul DSU.