8 martie. Unde în lume se mai serbează astăzi Ziua Femeii și când a devenit zi oficială în România

Astăzi, de 8 Martie, este Ziua Internațională a Femeii. E sărbătorită în fiecare an pe aceeași dată. Ziua aceasta e despre toate doamnele și domnișoarele, cu toate că unii spun că e doar Ziua Mamei.

08 mart. 2022, 10:02
8 martie. Unde în lume se mai serbează astăzi Ziua Femeii și când a devenit zi oficială în România

Pe 8 martie toate femeile, indiferent de naționalitate, etnie, limba pe care o vorbesc sau alte diferențe economice sau politice, sunt sărbătorite pretutindeni. În România, astăzi sărbătorim Ziua Femeii. Ziua Mamei este pe o altă dată, în prima duminică a lunii mai, a fost declarată sărbătoare publică din 2010.

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

Această zi frumoasă e sărbătorită în multe țări ale lumii, nu doar la noi, iar în unele state e considerată zi liberă. Se mai sărbătorește în Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.

8 martie a fost ziua aleasă pentru această sărbătoare încă de pe vremea grecilor antici. Ei o serbau primăvara pe Rhea, mama tuturor zeilor.

În România, după Revoluția din 1989, Ziua Mamei a fost înlocuită cu Ziua Femeii. Toate femeile primesc în această zi flori sau alte cadouri simbolice din partea soților, iubiților, fraților, taților, în semn de respect și mulțumire. În România şi Bulgaria, se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.

Ziua Internațională a Femeilor în Vest simbolizează emanciparea femeii, fiind instituită pentru a promova drepturile acestora și egalitatea cu bărbații. Pe de altă parte, sărbătoarea este percepută ca o moștenire comunistă, în estul Europei.

Țările baltice pun mai mult accent pe Ziua Mamei, iar sărbătoarea e marcată prin oferirea de daruri și flori.

În Italia, spre exemplu, bărbații oferă femeilor mimoze dalbene și ciocolată. La fel se întâmplă și în Rusia și Albania pe 8 martie.

În Portugalia și multe alte țări, în seara de 8 martie femeile sărbătoresc ieșind în oraș cu prietenele lor.

Citește și Felicitări de 8 martie pentru mame și soacre. Cele mai frumoase mesaje și urări de Ziua Mamei!