8 sfaturi simple pentru a reduce risipa de energie. Cum poți ține mai ușor facturile sub control

Există mai multe lucruri pe care le putem face cu toții pentru a reduce consumul de energie în locuință, reușind astfel să ținem facturile sub control.

02 nov. 2023, 18:24
8 sfaturi simple pentru a reduce risipa de energie. Cum poți ține mai ușor facturile sub control
Cum poți reduce consumul de energie din locuință

Consumul de energie este determinat de mai mulți factori, precum zona climatică, starea clădiri, respectiv vechimea și gradul de izolare termică a zidurilor, ferestrelor, ușilor sau acoperișului. Totodată, contează numărul de persoane dintr-o locuință, numărul, tipul și gradul de uzură a aparatelor electronice și electrocasnice din casă.

Foarte important este și comportamentul personal, adică modul în care consumăm energie și cât de responsabili suntem din acest punct de vedere.

Citește și: Ce surprize aduc facturile la energie și gaze pentru români în noiembrie și decembrie. Guvernul ia decizii de ultim moment din cauza creșterii deficitului bugetar

Încălzirea și răcirea ocupă cel mai mare procent din consumul anual de energie al unei locuințe obișnuite, în medie aproximativ 60%, iar apa caldă circa 20%. Totodată, de aici puteți obține cele mai mari economii și fiecare gest de economisire contează.

Iată câteva sfaturi eficiente oferite de specialiști programului România Eficientă, pentru Adevărul, care vă ajută să reduceți cheltuielile cu încălzirea:

  1. Reduceți temperatura în încăperile pe care nu le folosiți și închideți ușile între camere, astfel încât aerul cald să nu fie risipit. În medie, reducerea termostatului cu doar 1 grad Celsiu ar economisi aproximativ 7% din energia folosită pentru încălzire;
  2. Aerisirea camerelor pe timpul iernii se face cu ferestrele larg deschise, în reprize scurte de două până la cinci minute. Aerul proaspăt este important pentru sănătatea noastră, așa că e bine să aerisiți de cel puțin două ori pe zi;
  3. Nu acoperiți niciodată caloriferele cu haine și nu așezați obiecte de mobilier în fața acestora, pentru a nu împiedica aerul cald să circule eficient. Îndepărtați fotoliile din fața caloriferelor sau alte lucruri care pot împiedica transmiterea căldurii. Seara, acoperiți ferestrele cu draperii, pentru a nu pierde prin geamuri căldură. În timpul zilei, trageți deoparte draperiile și profitați de căldura soarelui.
  4. Apa calda presupune un consum de energie pentru a o încălzi, deci nu trebuie risipită. Un duș scurt poate folosi o treime din cantitatea de apă necesară pentru o baie. O soluție la îndemână pentru a reduce consumul de apă caldă pentru un duș chiar și cu 60% fără a pierde din confort este să cumpărați și să montați limitatoare de debit. Închideți robinetul atunci când vă spălați pe mâini sau pe dinți. Dacă lăsați robinetul deschis, puteți risipi până la 8 litri de apă pe minut, conform datelor Comisiei Europene. Robinetele stricate din care picură apă pot pierde până la un litru de apă pe oră.
  5. Când peretele pe care este montat un calorifer e slab izolat, o mare parte a căldurii se pierde. Dacă nu puteți face o izolație mai bună, o măsură simplă și ieftină este instalarea unui panou cu grosimea de aproximativ 4 mm din dpumă cu folie de aluminiu la duprafață. Acesta poate fi cumpărat din magazinele de bricolaj. Va redirecționa căldura spre interior, reducând semnificativ pierderile de căldură.
  6. În cazul unei case slab izolată, prin tavan ori acoperiș se poate pierde chiar și 35% din căldură. Izolația corespunzătoare a acoperișului este esențială pentru păstrarea căldurii în locuință în timpul iernii, dar și răcoarea în timpul verii.
  7. Pentru interior, alegeți întotdeauna o ușă de calitate, care să țină frigul în exterior. Prin ferestrele vechi, de slabă calitate, puteți pierde 20% din căldură. Investiția în ferestre moderne, de calitate este recomandată, dacă bugetul vă permite.
  8. În cazul în care simțiși curent în locuință, înseamnă că pierdeți căldură, ceea ce înseamnă că pierdeți bani. Identificați locurile care nu sunt bine etanșeizate și blocați golurile nedorite din jurul ușilor sau ferestrelor, care lasă aerul rece să intre în casă și aerul cald să iasă afară.

Citește și: Aparatele care consumă curent nonstop, chiar dacă sunt oprite. Uite cum poți evita să plătești facturi uriașe la energie electrică

De ce le mai multe ori, risipim energie fără să ne dăm seama. Un consum care trece neobservat este cel al unor dispozitive electronice și aparate electrocasnice precum televizorul, laptopul, boza audoi, cuptorul cu microunde, imprimanta și altele.

Acestea folosesc energie chiar și atunci când sunt oprite sau în regim standby, motiv pentru care au fost botezate „vampiri energetici”. Consumul lor poate aduce un plus de circa 5-10% la factură, conform estimărilor, sau chiar de circa 20%, arată experții România Eficientă.