9 MARTIE: Sunt prăznuiţi cei 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia

Pe 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia. Cei 40 de mucenici au fost un grup de ostaşi romani care au pătimit în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, primid martiriul prin arde pe rug în anul 320.

08 mart. 2015, 13:26
9 MARTIE: Sunt prăznuiţi cei 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia

Celebrarea Sfinţilor 40 de mucenici a generat o sărbătoare tradiţională românească: Mucenicii sau Măcinicii.

În această zi, se trece la curățenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă și afară. În credința populară în ziua mucenicilor se încheie „zilele babelor”, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc „zilelor moșilor”, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, rămase din timpurile păgâne, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

Citeşte şi După Babe, vin Moşii: Ce trebuie să facă toţi creştinii timp de 9 zile

În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți „mucenici” sau „sfințișori”. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. În Muntenia și în Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică a cifrei 8, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Amintirea Sfinților 40 de mucenici a dat loc la anumite obiceiuri populare, constând în pregătirea unor produse alimentare din: făină de grâu – bobul de grâu zdrobit este simbolul morții, dulciuri – ele amintesc bucuria biruinței, și condimente, mai ales scorțișoară – simbol al suferințelor. Pregătite sub formă de opturi, sugerând coroanele oferite martirilor, sau de pâinișoare scufundate într-o compoziție de aspectul apei înghețate, amintind lacul în care au murit ostașii credincioși, ele se consumă în familie și se împart la vecini. Înțelesul adânc și mișcător al acestui obicei este uitat de mult, dar rămâne o dovadă a credinței profunde a strămoșilor noștri și a puterii lor de creație artistică. El este în măsură să exprime legătura strânsă între durerea morții și bucuria învierii cu Hristos, între suferința trecătoare și coroana biruinței ce ne dăruiește viața cea fără de sfârșit.

Citeşte şi Rugăciunea pe care credincioşii o spun la greu. Face adevărate minuni

Mai există și obiceiul (discutabil) ca bărbații să bea 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de Sfinți Mucenici.