9 palestinieni ucişi într-o lovitură în centrul Gazei

Nouă palestinieni au fost ucişi joi de o lovitură aeriană israeliană contra unei case din tabăra de refugiaţi Nuseirat din centrul Fâşiei Gaza, a anunţat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă locale, Ashraf al-Qodra.

31 iul. 2014, 20:50
9 palestinieni ucişi într-o lovitură în centrul Gazei

Trei persoane au fost ucise în alte lovituri în sudul enclavei palestiniene, iar un cadavru a fost scos din moloz la Khan Younes, ceea ce ridică bilanţul morţilor palestinieni la 1.435 de la începutul ofensivei israeliene, a adăugat el, citat de AFP, informează Agerpres.

Nouă jurnalişti şi cameramani au fost ucişi în bombardamentele artileriei şi aviaţiei israeliene de la declanşarea ofensivei militare a Israelului în Fâşia Gaza pe 8 iulie, potrivit Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (IFJ), cu sediul la Bruxelles, relatează joi agenţia DPA.

Unii dintre ei au murit în timp ce transmiteau despre evenimente de la faţa locului, iar alţii în cursul atacurilor aeriene asupra caselor lor, a declarat purtătorul de cuvânt Andrew Kennedy.

Ultimul care a murit a fost Mohammed Daher, de la cotidianul Al-Risalah. El a decedat joi ca urmare a rănilor suferite când casa sa din estul oraşului Gaza a fost bombardată pe 20 iulie, fiind ucişi alţi cinci membri ai familiei sale.

Cartierul Sheja’eya din estul oraşului Gaza a fost scena unor confruntări sângeroase duminica trecută, când trupe terestre israeliene au bombardat neîncetat strada al-Mansoura din centru, după ce militanţi palestinieni au aruncat cu o grenadă asupra unui transportor blindat, omorând cel puţin 13 soldaţi.

Doi jurnalişti au fost ucişi în timp ce transmiteau despre bombardarea unei pieţe din cartierul Sheja’eya miercuri seara, a afirmat IFJ, citând Sindicatul Jurnaliştilor Palestinieni (PJS). Cei doi sunt Sameh Al-Aryan (26 de ani), care lucra pentru canalul de televiziune Al-Aqsa, şi fotoreporterul Rami Rayan (25 de ani), care lucra pentru Palestinian Media Network.

Miercuri, Ahed Zaqout (49 de ani), prezentator sportiv la Palestine TV şi antrenor de fotbal, a fost omorât într-un raid aerian israelian asupra clădirii Italian tower din oraşul Gaza.

Biroul unui corespondent al DPA din oraşul Gaza a fost şi el atacat joi. Biroul, aflat la etajul al optulea al unei clădiri cu 13 etaje, unde îşi au sediul numeroase mass-media palestiniene, era închis în momentul respectiv. El a fost grav avariat, dar nimeni nu a fost rănit.

”Ne exprimăm mânia şi condamnăm uciderea jurnaliştilor, ultimele victime din acest ciclu continuu al intimidării, violenţei şi crimei împotriva lucrătorilor media din Palestina”, a declarat preşedintele IFJ, Jim Boumelha, subliniind că ”omorurile trebuie să înceteze şi israelienii trebuie consideraţi responsabili pentru aceste atrocităţi”.