9000 de români şi-au anulat programarea la vaccinarea cu AstraZeneca. Peste jumătate din locuri, deja ocupate

Valeriu Gheorghiţă a anunţat joi seară că acele 4.257 de doze de vaccin AstraZeneca rămase neutilizate sunt păstrate în condiţii de respectarea a lanţului de frig, iar în momentul va exista o concluzie a Agenţiei Europene a Medicamentului se va stabili ce se va întâmpla cu ele.

12 mart. 2021, 16:46
9000 de români şi-au anulat programarea la vaccinarea cu AstraZeneca. Peste jumătate din locuri, deja ocupate

UPDATE: În mai puțin de 24 de ore, peste 5740 de persoane s-au programat pentru imunizarea cu vaccinul produs de compania AstraZeneca! Încrederea românilor în campania de vaccinare a fost demonstrată prin dinamismul înscrierilor pentru imunizare!
Pe măsură ce locurile s-au eliberat pe platforma de programare, peste 5740 de persoane au ocupat sloturile disponibile.
Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România au sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european.

Din cele 200.000 persoane înscrise la vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, 9000 s-au retras până la ora 11.00 după scandalul din ultimele zile. Asta înseamnă doar o proporţie de 4,5%. „Vaccinarea este un act benevol și au existat situatii in care oamenii înscriși inițial la programare și-au mai schimbat/ amânat opțiunea și pentru celelalte tipuri de vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca”, precizează Grupul de Comunicare.

„Nu există în momentul de faţă un semn care să indice o legătură de cauzalitate între vaccinarea cu vaccinurile de la AstraZeneca şi aceste evenimente raportate la nivel european, acele 30 de cazuri de evenimente trombo-embolice, adică de apariţie de cheaguri de sânge. Sunt circa 30 de cazuri din aproximativ 5 milioane de persoane vaccinate la nivel european cu vaccinul de la AstraZeneca. Această frecvenţă este similară cu ceea ce se întâmplă în restul populaţiei generale nevaccinate, deci practic nu sunt semnale că există o incidenţă mai crescută a acestor evenimente faţă de populaţia nevaccinată, ca atare, Agenţia Europeană a Medicamentului, după analiza tuturor datelor, a precizat că se recomandă continuare vaccinării cu acest tip de vaccin, ţinând cont de faptul că la acest moment beneficiile depăşesc categoric riscurile care sunt asociate”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Alergii grave urmează să fie adăugate pe lista cu posibile efecte secundare ale vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, după ce acest tip de reacţii au fost identificate în Regatul Unit, a anunţat vineri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.

Iată ce conţine prospectul vaccinului AstraZeneca. Lista reacţiilor şi efectelor adverse!

Agenţia a anunţat joi că anchetează – separat – cu privire la o problemă legată de tulburări de coagularea sângelui, care a determinat Danemarca, urmată de o serie de ţări europene, să suspende folosirea vaccinului dezvoltat de laboratorul britanico-suedez AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

EMA a anunţat însă că vaccinul este sigur la utilizare. Ea a anunţat vineri într-un comunicat că a ”recomandat o actualizare a informaţiilor despre produsul (AstraZeneca-Oxford) în vederea includerii anafilaxiei şi hipersensibilităţii (reacţii alergice) ca efecte secundare”.

”Actualizarea are la bază un examen al 41 de rapoarte de anafilaxie posibilă, observată după aproximativ cinci milioane de vaccinări în Regatul Unit”, precizează agenţia, cu sediul la Amsterdam, în rezumatul activităţii Comitetului său însărcinat cu evaluarea riscului medicamentelor.

”În urma unei examinări atente a datelor, (Comitetul) a estimat că o legătură cu vaccinul este probabilă în cel puţin anumite dintre aceste cazuri”, precizează ea.

EMA precizează însă că anafilaxia sau ceea ce ea numeşte ”reacţii alergice grave” este deja ”un efect secundar cunoscut care poate apărea, foarte rar, la vaccinare”.

Informaţii despre vacinul AstraZeneca-Oxford arată deja că persoanele care se vaccinează cu acest vaccin este necesar să fie ţinute sub ”observaţie strânsă timp de cel puţin 15 minute” după administrarea vaccinului, în vederea depistării unor reacţii alergice.

AstraZeneca ar urma să livreze UE în primul trimestru doar 30 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 în loc de aproape 40 de milioane; furie la Bruxelles şi Paris

Grupul AstraZeneca întâmpină dificultăţi în a respecta termenele din mai multe motive.

Mai întâi, problemele sale au venit de la o instalaţie în Belgia. În vederea compensării unei producţii mai mici decât preconiza, compania intenţiona să importe doze de la alte instalaţii din restul lumii.

Însă, în prezent, instalaţiile sale din lume sunt cele care blochează. Londra a stabilit ca instalaţiile britanice ale grupului să funcţioneze exclusiv pentru britanici.

India şi Statele Unite, la fel, restrâng exporturile, a anunţat un oficial din cadrul vaccinării din Suedia. Explicaţii cu privire la această situaţie se lasă aşteptate, în timp ce vaccinul AstraZeneca-Oxford se află în centrul unei adevărate furtuni.

Danemarca, Islanda şi Norvegia au suspendat vaccinarea cu vaccinul anglo-suedez din cauza unor temeri legate de formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin, iar Italia a interzis folosirea unui lot al vaccinului.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) dă asigurări că vaccinul este sigur.

”În prezent nu există niciun indiciu care să arate că vaccinarea a provocat aceste afecţiuni, care nu sunt înregistrate ca efecte secundare ale vaccinului” AstraZeneca.

Vaccinul AstraZeneca. Răspunsuri la cele mai importante întrebări legate de serul care a creat panică în lume

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, despre vaccinul AstraZeneca: „Nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că „nu există vreun motiv pentru a nu utiliza” vaccinul de la AstraZeneca, după ce mai multe state europene au anunţat, din motive de precauţie, că au suspendat administrarea sa, informează AFP.