91.000 de elevi nu vor face ore remediale. Cum vor recupera materia pierdută. Anunţul Ministerului Educaţiei

Doar 168.000 de elevi vor face ore remediale prin programul național „Școala după școală”, a anunțat Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației. Numărul este cu 91.000 mai mic decât cel al elevilor identificați de Ministerul Educației că nu au avut acces la școala online, din lipsa gadgeturilor sau a conexiunii la internet.

03 mart. 2021, 15:18
91.000 de elevi nu vor face ore remediale. Cum vor recupera materia pierdută. Anunţul Ministerului Educaţiei

Ore remediale. 91.000 de elevi dintre cei care nu au avut acces la predarea online nu vor participa la ore remediale. Secretarul de stat Radu Szekely a precizat pentru Edupedu.ro că această diferență este dată de numărul elevilor de liceu care vor face ore remediale prin programul ROSE și pentru care s-a alocat buget separat.

Acesta a explicat faptul că ministerul a alocat 30 de milioane de euro pentru aceste ore remediale, sumă care dă posibilitatea de participare la ore de recuperare unui număr de 168.000 de elevi. Este vorba despre elevi din clasele primare și gimnaziale.

Este o ocazie de a pilota acest sistem acum pentru că ministerul a reușit să identifice și sursele de finanțare și într-adevăr este un proiect finanțat prin fondurile POCU (n. red. Programul Operațional Capital Uman), fonduri necheltuite până în prezent. Vorbim de 30 de milioane de euro și 168.000 de elevi care vor avea acces”, a declarat secretarul de stat Szekely, potrivit sursei citate.

Citeste si Elevi de clasa a II-a, terorizaţi de învăţător: „Te ia mama dracului, treci mai departe”. Părinţii îl acuză că a şi lovit copii

Cum a fost stabilit bugetul pentru orele remediale

Secretarul de stat a precizat că acest buget a fost stabilit pe baza datelor pe care ministerul le-a primit de la unităţile de învăţământ.

În momentul de față, noi având grupul țintă identificat din școli înaintea depunerii proiectului, numărul era relativ clar, ne-am bazat pe aceste date care fuseseră deja colectate și în funcție de asta s-a făcut bugetul și în funcție de acest număr școlile pot să organizeze cursuri remediale, ca parte a programului „Școala după școală”, a explicat Szekely.

Acesta a precizat că, potrivit „datelor colectate de Ministerul Educației, la sfârșitul semestrului I al acestui an școlar, în jur de 259.000 nu au avut condiții de participare la lecțiile online, deci pentru ei este această situație de recuperare a orelor la care nu au avut acces din alte cauze care nu au ținut neapărat de ei. Apoi mai este o dimensiune, dimensiunea de remediere, cuvântul remediere te face să te gândești la un om bolnav, la o situație de boală, însă este o situație care trebuie corectată. Adică acești copii rămân în urmă, sunt rămași în urmă mult timp și pentru ei trebuie organizate nu numai de recuperarea a materiei pierdute, ci pur și simplu de a merge mult mai mult în spate și ai ajuta să devină funcționali pe anumite competențe pentru ca și ei să atingă un nivel suficient pentru a trece mai departe”.

Citeste si Ministrul Educaţiei: „A face sport cu mască echivalează cu situaţia în care faci efort fizic la altitudine de 800 de metri”

Potrivit anunţului ministrului Sorin Cîmpeanu, un profesor ar urma să primească 100 de lei brut pentru fiecare oră remedială. La orele remediale, elevii nu pot absenta mai mult de cinci ori într-o lună și pot face aceste ore în alte școli decât cele în care învață. Copiii vor fi organizați în grupe de câte 12 și trebuie să dovedească prin documente că sunt eligibili.