99,8% dintre profesori se consideră buni sau foarte buni, dar jumătate pică definitivatul

Învăţământul românesc suferă de autosuficienţă. Un raport OCDE arată că 99,8% dintre profesorii de la noi se evaluează ca fiind buni sau foarte buni, asta deşi în Europa, România e pe locul întâi la analfabetismul funcţional. Calitatea educaţiei nu poate depăşi calitatea predării, amintesc cei de la OCDE. Iar la noi, jumătate dintre profesori pică examenul de definitivat.

17 mai 2017, 18:24
99,8% dintre profesori se consideră buni sau foarte buni, dar jumătate pică definitivatul

99,8% dintre profesorii români declară că se simt bine sau foarte bine pregătiţi pe disciplina pe care o predau. Alături de cei din Malaezia, cadrele didactice de la noi au cea mai bună opinie despre propriile aptitudini din toate cele 34 de state analizate de OCDE.

Potrivit digi24.ro, OCDE arată că României îi lipsesc standardele. Nu există o limită clară de performanţă sub care să nu treacă nimeni şi nici un mecanism care să-i îndepărteze pe profesorii care nu se ridică la înălţimea aşteptărilor. Asta fiindcă în practică, nu prea există aşteptări. Drept dovadă, 51% dintre profesori nu au promovat examenul de definitivare în 2015 iar 73% l-au picat pe cel de titularizare. Se recomandă pregătirea şi reevaluarea lor, iar pentru cei care nu iau examenul în mod repetat, concedierea.

România însă a găsit o variantă de ocolire a curăţeniei din sistem. Dacă profesorii pică examenul pot preda oricum, dar numai pe contracte pe perioadă determinată. Aşa se face că ponderea profesorilor cu contracte pe perioadă nedeterminată este cea mai mică din rândul statelor analizate de OCDE. 69% comparativ cu o medie de 82% în restul ţărilor.