Fenomen astronomic rar pe 3 noiembrie: Cum poate fi observat

Ultima eclipsă a anului 2013, o eclipsă hibrid de Soare, va avea loc duminică, 3 noiembrie.    
Alina Costache
01 nov. 2013, 15:29
Fenomen astronomic rar pe 3 noiembrie: Cum poate fi observat

Eclipsa solară de pe 3 noiembrie este considerată a fi o eclipsă hibrid deoarece va începe ca o eclipsă inelară, după care se va transforma într-o eclipsă totală de Soare.

Din nefericire, eclipsa hibridă de Soare nu va putea fi văzută cu ochiul liber din România, ci numai din America de Nord și Africa. 

Cu toate astea, eclipsa hibridă de Soare va fi transmisă pe internet de către Slooh Space Camera, din Kenya:

 

Astronomul amator Cătălin Beldea, editorul rubricii de astronomie din revista Știință&Tehnică și cel mai mare vânător de eclipse român, pleacă pe 1 noiembrie într-o expediție inedită în Africa, în Kenia, pentru a documenta eclipsa totală de Soare din 3 noiembrie, scrie stiintasitehnica.com.

Eclipsa hibridă din 2013 este vizibilă pe un „coridor” foarte îngust care traversează Nordul Oceanului Atlantic și Africa ecuatorială. În Nordul Americii, nordul Africii de Sud, Sudul Europei, Orientul Mijlociu și mare parte din Africa, fenomenul astronomic va putea fi observat ca o eclipsă parțială de Soare. Zona de penumbră începe la aproximativ 1.000 de km în Atlantic față de orașul Jacksonville din Florida: pe un culoar foarte îngust de numai 4 km, eclipsa inelară durează 4 secunde. Pe măsură ce umbra înaintează, la 15 secunde de la începerea fenomenului, după ce a traversat 600 de km în Atlantic, eclipsa devine totală, iar culoarul de pe care poate fi observată se extinde la 13 km – iar faza de totalitate ține 16 secunde.

Cea mai mare durată a eclipsei totale are loc în Oceanul Atlantic, la aproximativ 330 de km de Liberia, unde totalitatea ține 1 minut și 39 de secunde, iar culoarul de totalitate are aici 57 de km. Pe măsură ce iese din ocean și traversează Africa: Gabon, Congo, eclipsa ajunge la un culoar de 36 km și o totalitate de 48 de secunde.

eclipsa fig

În locul din care astronomul de la Stiinta si Tehnica, Cătălin Beldea, va observa eclipsa totală de soară, lacul Turkana din Nordul Keniei, eclipsa va avea o fază de totalitate de numai 14 secunde, fiind un adevărat „challenge” pentru astronomi și astrofotografi.

Cu două zile, înainte de a pleca spre Africa, Cătălin Beldea, cel mai mare vânător de eclipse român și inițiatorul proiectelor S&T Stratospherium și Eclipser 1, a vorbit pentru stiintasitehnica.com:

Poza2_06_37_09 - c2 la sol

 „Spectacolul începe cu efectul „inelul cu diamant”, cunoscut în limbaj de specialitate drept contactul doi. Acesta se petrece cu 5-6 secunde înainte ca Luna să acopere perfect Soarele, iar ultimele raze ale Soarelui trec prin munții și văile selenare. Apoi, continuă cu „mărgelele lui Bailey” (datorită topografiei Lunii, razele Soarelui evadează prin anumite locuri, pe discul eclipsei): acestea se vor observa aproximativ pe 250-300 de grade pe discul Lunii. Marea provocare este să le imortalizezi fotografic: sunt un fenomen extrem de ofertant din punct de vedere vizual. Pentru un astrofotograf, la eclipsa totală de Soare din 3 noiembrie, acesta va fi cel mai important lucru – surprinderea mărgelelor lui Bailey – și asta voi încerca să fac!”, a declarat Cătălin Beldea pentru stiintasitehnica.com

turkana

„Am trei set-up-uri. Primul este format din luneta de 500 mm la care voi avea conectat un aparat foto DSLR. Cu acesta voi încerca să „prind” ceea ce am surprins și până acum: cromosfera, mărgelele lui Bailey și coroana solară. În 10 secunde, voi fi nevoit să schimb parametri foarte des, trag rafale, bracketing ș.a.m.d. Al doilea set-up este compus din aparatul foto mirrorless Samsung NX 300 care va fi pus pe time lapse, va face un fel de filmuleț din două cadre / secundă, la o rezoluție mai bună decât HD: 20 de megapixel. Time lapse-ul va începe cu 30 de secunde înaintea totalității și se va termina cu 30 de secunde după totalitate. Mi-am făcut un dispozitiv manual, artizanal: n-am telecomandă pentru că aceasta ajungea mai greu din Coreea de Sud – un șurub care apasă pe un buton și-l las în rafală. În sfârșit, al treilea set-up este format din camera Go Pro full HD, pe care am folosit-o împreună în cadrul zborurilor stratosferice din România și Australia. O voi monta undeva în spatele meu și va trage o imagine video la rezoluție full HD, la o deschidere de 125 de grade. După ce mă întorc din Africa, vreau să fac un film în care să includ toate aceste imagini, să fac un montaj din diverse unghiuri. Acum, sper să am și cer senin”, a mai spus astronomul pentru revista Ştiinţă şi Tehnică.

Poza6_06_38_59 - c3 la sol

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda uriașă la care se expun milioane de români odată cu venirea căldurii. Unde ai voie, de fapt, să faci grătar
Capital.ro
Decizie pentru cei care transferă bani. S-a introdus o nouă obligație legală. Se trimite declarație
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Înșelătoria din supermarket care te lasă fără bani. Toți clienții sunt în pericol
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluirea care zguduie România toată. Florin Călinescu a spus adevărul: Pe ruși și pe americani...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia