Însărcinat cu protecţia şi supervizarea în amănunt a celor trei copii ai dictatorului, fostul ofiţer de securitate Ion Sideri îşi aminteşte astăzi câteva episoade interesante din viaţă privată a Zoei Ceauşescu. Se ştie astăzi că Zoe a fost ţinută din scurt de părinţi şi, deşi s-a revoltat adesea în căutarea independenţei, micile ei escapade nu au fost trecute cu vederea, mai cu seama de Elena Ceauşescu, cea care era obsedată de control mai ales atunci când era vorba de copiii ei. Un episod mai puţin cunoscut este acela când Zoe Ceauşescu a reuşit într-o zi să fugă de acasă şi să se ascundă de ochii securităţii.
„Păi e o poveste mai lungă cu Zoe, că a avut multe probleme Zoe. (…) Prima dată mi s-a dat o fotografie, că era dispărută. Aşa cum dispărea şi Nadia Comăneci din cantonament. Şi lucrau sute de ofiţeri şi de miliţie, şi de securitate ca să o găsească. Se făceau echipe. Şi asta era Zoe. (…) Era pe la sfârşitul anilor 70. Dispăruse de acasă. Am mers la Gara de Nord, cu maşina ei, avea un Mercedes alb, decapotabil, a intrat în gară, a lăsat-o la peron acolo, şi a ieşit în Dinicu Golescu în partea ailaltă, a luat un taxi şi a dispărut”, povesteşte pentru România TV Ioan Sideri.
„După o săptămâna de căutări, o căutau sute de oameni. Maşina a rămas acolo abandonată, pe urmă au ridicat-o sute de oameni, şi la un coleg de-al meu i-a venit ideea. S-a dus şi i-a luat pe toţi taximetriştii care parcaseră maşinile în partea aceea. Şi s-au dus cu fotografia la garajul din Cobălcescu şi i-a întrebat cine a lucrat în ziua aia acolo. Dom’le o cunoşti, o cunoşti? Şi unul zice: da; dom’le, eu am transportat-o! Unde? Dom’le în Drumul Taberei. Dom’le, hai să îmi arăţi blocul. Ne-a arătat blocul, ea a stat o săptămâna acolo. Era vorba de un asistent la matematică pentru care a făcut pasiune pentru el şi a stat o săptămâna la el acasă„, mai spune Sideri.
„Fără telefon, tovarăşa a dat ordin: lăsaţi-l în pace, când vrea ea să plece. Am înconjurat blocul, cu cei de la securitate, toţi în civil, aşa, am aşteptat şi a ieşit după o săptămâna. Şşi am dus-o acasă”, a mai povestit Ioan Sideri.
Episodul din anii 70 avea să se repete la un interval de zece ani când în cadrul securităţii s-a dat iar alertă. De data această Zoe luase hotărârea de a se căsători. Puţină lumea ştie astăzi că, înainte de căsătoria cu Mircea Oprean, Zoe şi-a unit destinele cu un profesor de educaţie fizică, în casă căruia s-a mutat sfidând regulile stricte ale familiei sale.
„Altădată, am primit eu personal, o investigaţie despre Zoe Ceauşescu. Cred că pe la începutul lui 80. Era vorba că se mutase la un profesor de educaţie fizică şi sport, în Calea Griviţei nr 48, şi avea şi o intrare pe Semicercului, nr 3. Deci avea două intrări, două ieşiri. Erau atâtea echipe de filaj şi se cheltuiau atâţia bani, încât, după un an de zile, cei care erau afară nu ştiau ce se întâmplă înăuntru”, mai povesteşte fostul ofiţer de Securitate.
„Eu aveam pe cineva acolo care avea bucătărie comună. Tipul se numea Dinu Angelescu. Care era un bărbat foarte frumos, înalt, prezentabil, jovial, suficient de iubit de femei şi Zoe a făcut pasiune pentru el. (…) S vrut să se căsătorească. Doroftica, care era prim secretar şi primar la Sectorul 1, din ordin, nu i-a căsătorit. S-au dus apoi peste vreo 3 luni, a făcut scandal acolo şi i-a căsătorit”, mai spus Sideri.
„Când a fost plecată în China tovarăşa Ceaşescu, cu Valentin şi cu Nicu, Zoe a rămas şi a avut un scandal cu acest Dinu Angelescu, ăsta i-a aplicat o corecţie fizică, şi a scos-o afară, în ploaie. A lăsat-o o oră de a udat-o ciuciulete şi pe urmă a băgat-o în casă, a aprins focul la sobă aia mare, că e o vila superbă acolo… şi a băgat-o în bucătăria mare unde era o plită de doi metri, a aprins focul să se încălzească, să-şi usuce veşmintele alea. Ea era o faţă foarte studioasă, era bine pregătită profesional. În matematică era extraordinară. Nu i se putea reproşa nimic. Era strânsă în chingi. Adică să ştie tovarăşa ce face ea în continuu. În fiecare zi. Cu echipe de filaje, cu astea. Eu m-am înfuriat după un an de zile şi într-o şedinţa nu am avut de lucru şi am luat cuvântul şi i-am spus: dom’le, oamenii ăştia aici, sunt 15 oameni, zi şi noapte şi o păzesc pe ea şi pe prof. Dinu Angelescu, şi nu ştim nimic. Şi le-am făcut un calcul. Câtă benzină se consumă, câte salarii. Într-un an de zile au consumat 6 milioane”, povesteşte Sideri.
„Mi-am căpătat beleaua. A venit anchetă, dar anchetă acoperită. Adică a venit de la partid anchetă, nu de la contra-informaţii, dar norocul meu a fost că tipul care a făcut anchetă fusese şi el investigator acolo şi acum era secretar doi de partid pe ministerul de interne. Îl chema Nelu Stănilă. Am intrat în birou la generalul care era atunci, el mi-a făcut cu ochiul şi am discutat cu el aşa, semi-oficial, că am făcut afirmaţii tendenţioase despre tovarăşa, că nu ştiu nici formulă apei, că Zoe …şi eu bineînţeles că m-am apărat, am venit cu argumente, că este mare lucru să ai argumente. Dacă ai argumente, n-ai nicio treabă”, mai spune fostul ofiţer de Securitate.
„Ancheta s-a încheiat, dar ăştia s-au căsătorit, la sectorul 2, dar mai întâi să fac o mică prezicare- el nu avea voie să între în casă familiei Ceauşescu. Nu l-a primit niciodată pe el …Ştiţi cum sunt parveniţii? Adică nu era din categoria lor. Le trebuia un prim secretar de judeţ (…) şi într-o noapte când traversa de la Casa Scânteii, prin parcul Herăstrău, pe la mijloc, a fost prins de patru indivizi care i-au aplicat o corecţie zdravănă de a zăcut în spital 3 săptămâni. Şi i-a spus să divorţeze şi omul a divorţat… a înţeles aluzia… după un an. După un an. Dinu Anghelescu m-am interesat, trăieşte şi acum şi persoanele care le aveam acolo în vila aia, trăiesc şi acum. Adică dacă e vorba să mă dea cineva în judecată, eu chem martori”, mai spune Sideri.