Micii româneşti vor putea fi comercializaţi DOAR pe teritoriul României

Micii româneşti vor putea fi produşi şi comercializaţi numai pe teritoriul României, nu şi în spaţiul comunitar întrucât Comisia Europeană a decis joi să nu supună votului proiectul de regulament care prevede includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislaţia actuală.
Alina Costache
20 feb. 2014, 20:13
Micii româneşti vor putea fi comercializaţi DOAR pe teritoriul României

Eforturile necesare includerii celor două ingrediente, respectiv bicarbonatul de sodiu şi carminul, în reţeta micilor trebuie să continue atât la nivel european, cât şi naţional. Azi nu s-au îndeplinit condiţiile suficiente pentru obţinerea unui vot favorabil, acea majoritate calificată, au lipsit câteva voturi. Asta înseamnă pentru noi că va trebui să continuăm discuţiile cu Bruxelles-ul şi cu colegii din industriile europene. Va trebui să ne asigurăm că protocolul încheiat cu MADR, Ministerul Sănătăţii, ANSVSA, funcţionează în continuare în sensul producerii şi comercializării micilor cu bicarbonat şi carmin, dar numai pe teritoriul României, nu şi în spaţiul intracomunitar„, a spus Alex Jurconi, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Cărnii.

În aceste condiţii, niciun procesator român din industria cărnii nu va putea exporta mici în ţările UE, dar va putea produce şi comercializa în continuare pentru piaţa locală.

Jurconi a precizat că dezbaterile ar putea fi reluate în luna iulie, după alegerile europarlamentare, când membri UE vor să îşi asume o decizie politică prin care industriilor specializate în producţia şi procesarea cărnii din statele europene să li se permită utilizarea anumitor ingrediente pentru produse pe care le consideră foarte importante pentru economiile lor naţionale.

Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor (SCFCAH) a discutat joi proiectul de regulament al Comisiei care prevede includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislaţia actuală (anexa II a Regulamentului 1333/2008) pentru a decide dacă se poate întruni o majoritate calificată (minimum 260 voturi din total 352), în vederea înscrierii acestuia ca punct de vot cert pe agendă.

Cu toate că niciun Stat Membru nu a avut obiecţii la solicitările României, unele din aceste State au precizat că nu pot vota în favoarea propunerii, datorită solicitărilor producătorilor naţionali, solicitări care nu au putut fi incluse în prezentul proiect. ‘În esenţă, este vorba de interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizaţi în produse tradiţionale. În această situaţie, Comisia a decis să nu supună votului proiectul de regulament, evitând astfel reluarea întregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi)’, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

O următoare reuniune până la care ar trebui să se clarifice solicitările Statelor Membre este programată după ce noul Parlament European va fi ales, respectiv în luna iulie.

Datele statistice arată că în România se produc şi se consumă anual aproximativ 22.000 de tone de mici, însă piaţa neagră reprezintă circa 70-80%.

DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Problemele de sănătate i-au stricat vacanța în Italia Andreei Marin! „Stau cu tratamentul pe noptieră!“
Fanatik.ro
Șoc uriaș pentru o elevă din Iași care luase 4,4 la română la BAC. Nota uriașă primită după contestație
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Piața imobiliară se schimbă radical. Informații esențiale pentru românii care vor să-și cumpere un apartament
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Capital.ro
Înscenare pentru Călin Georgescu? Dezvăluirea care cutremură România: Făcătură
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
La asta nu se aștepta nimeni. Decizia lui Bolojan despre peniii
MediaFlux
Nu se mai eliberează buletin clasic. Decizia MAI pentru milioane de români care au nevoie de carte de identitate
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs