Transformarea Deltei Văcăreşti în arie naturală protejată, în dezbatere publică VIDEO

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC) a demarat, în această săptămână, dezbaterea publică pentru transformarea zonei Lacul Văcărești în arie naturală protejată.
Iulian Tudor
05 mart. 2014, 09:22
Transformarea Deltei Văcăreşti în arie naturală protejată, în dezbatere publică VIDEO

Potrivit ministerului de resort, demersul este parte a inițiativei ministerului de resort de a transforma Lacul Văcărești în arie naturală protejată, „o zonă de o individualitate distinctă”, scrie Agerpres.

„(…) Parcul Natural Văcărești adăpostește o biodiversitate foarte bogată. O dovadă în acest sens o reprezintă inclusiv avizul Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, care apreciază că o încadrare a zonei în tip parc natural poate să asigure protecția și conservarea peisajului, precum și a elementelor de floră și faună, în contextul particular de zonă intravilană. Fiind calificat drept o veritabilă zonă umedă în care diversitatea avifaunei și a celorlalte grupe de animale s-a dezvoltat în perimetrul urban, fără intervenția deliberată umană, beneficiind de ajutorul unor râuri subterane, ansamblul Parcul Natural Văcărești trebuie menținut și protejat drept un habitat aparte, o oază de liniște și recreere în interiorul unui oraș tot mai aglomerat”, se arată în comunicatul MMSC, postat pe site-ul instituției.

Persoanele interesate pot să participe la dezbaterea publică și să-și exprime punctul de vedere, în acest sens, pe pagina de internet a MMSC.

La începutul lunii februarie a.c., Grupul de inițiativă pentru Parcul Natural Văcărești a solicitat autorităților competente declararea zonei drept arie protejată.

Potrivit sursei citate, în lipsa unor intervenții clare și ferme din partea autorităților municipale sau ale Gărzii Naționale de Mediu, Parcul Natural Văcărești riscă să devină „o veritabilă groapă de gunoi pentru agenții economici din zonă”.

„(…) majoritatea capitalelor europene au dezvoltat în ultimii ani strategii riguroase de protecție a biodiversității, și-au reorientat un segment consistent din investițiile civile către natură și au desemnat zeci de arii protejate urbane, legând în acest fel în mod armonios viața naturii de viața orașului”, spun ecologiștii.

 

Din datele organizației Salvați Dunărea și Delta, reiese faptul că, în țările din regiune, Praga numără 88 de arii protejate urbane, Varșovia 13, Belgrad două, Budapesta cinci, și Sofia un parc natural.

Delta Bucureștiului din Lacul Văcărești, cunoscută și sub denumirea „Delta dintre blocuri”, reprezintă o arie naturală cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței.

Lacul Văcărești a fost conceput de administrația comunistă ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița și a fost proiectat să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au fost demarate în anul 1986, dar au fost sistate după 1989.

La suprafața celor aproape 200 de hectare de vegetație și zone mlăștinoase, alimentate de ape subterane, trăiesc într-un ecosistem stabil diferite tipuri de pești, rațe sălbatice, lebede, șopârle, sau pescăruși.

Citeşte şi Proiectul „Parcul Natural Văcăreşti. O oază în deşertul de beton”, lansat în Capitală

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Maria Ciobanu a cedat înainte ca sicriul soțului ei să fie coborât în groapă! Scene sfâșietoare de la înmormântare FOTO 
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania