Nicuşor Constantinescu nu a fost arestat pentru că este bolnav, deşi nu există o expertiză în acest sens

Judecătorul Raul Alexandru Nestor de la Tribunalul Bucureşti a respins, săptămâna trecută, cererea DNA de arestare preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, invocând, printre alte motive, faptul că acesta suferă de o boală gravă, chiar dacă nu există o expertiză medicală care să ateste acest lucru, ci doar o scrisoare a unui spital din SUA.
Filip Stan
24 mart. 2014, 17:06
Nicuşor Constantinescu nu a fost arestat pentru că este bolnav, deşi nu există o expertiză în acest sens

„Sub aspect circumstanţial, din analiza înscrisurilor cu caracter medical depuse la dosarul de urmărire penală rezultă că inculpatul a fost diagnosticat cu o afecţiune extrem de severă – cancer de prostată cu risc ridicat care necesită un tratament intensiv combinat de terapie prin radiaţii şi terapie cu hormoni. Existenţa acestei afecţiuni extrem de grave este demonstrată în actualul stadiu al cercetărilor prin scrisoarea Spitalului din Stanford – Secţia de Radioterapie Oncologică din data de 4.02.2014. Extrem de important sub aspectul propunerii de luare a măsurii arestării preventive în prezenta cauză este faptul că într-un alt dosar de urmărire penală aflat în instrumentarea DNA- Serviciul Teritorial Constanţa au fost iniţiate demersurile pentru efectuarea unei expertize medico-legale în vederea soluţionării unei cereri de suspendare a urmăririi penale formulate în condiţiile art. 312 alin. 1 Cpp. Conform declaraţiilor date de inculpat în faţa instanţei de judecată la acest termen, investigaţiile medicale necesare întocmirii raportului de expertiză medico-legală au fost deja iniţiate, inculpatul fiind obligat să se supună mai multor investigaţii de specialitate în unităţi medicale de resort, fiind necesară inclusiv reluarea unei proceduri medicale invazive extrem de dureroase – biopsia, procedură pe care inculpatul susţine că ar fi parcurs-o, însă în unităţi medicale din străinătate”, se arată în motivarea instanţei.

În opinia judecătorului, dispunerea arestării preventive se va putea lua faţă de Nicuşor Constantinescu numai după finalizarea raportului de expertiză medico-legală dispus în celălalt dosarul aflat în instrumentarea DNA – Serviciul Teritorial Constanţa, însă magistratul spune că nu are nicio competenţă în a grăbi efectuarea acelei expertize medicale.

Magistratul nu a luat în considerare susţinerile procurorilor DNA, potrivit cărora Nicuşor Constantinescu i-a transmis denunţătorului Marian Turbatu că trebuie să dea diverse sume de bani în vederea obţinerii unor certificate de urbanism, judecătorul apreciind că nu există probe suficiente în acest sens, deşi anchetatorii afirmă că au probe administrate în alte cauze aflate în lucru în cadrul DNA din care rezultă că exista un anumit tarif/megawatt perceput de Consiliul Judeţean Constanţa în cazul emiterii unor certificate de urbanism având ca obiect ridicarea de centrale eoliene.

De asemenea, judecătorul consideră că în sarcina lui Nicuşor Constantinescu se poate reţine doar o „complicitate morală” în cazul împiedicării efectuării unor controale ale Curţii de Conturi la RAJDP Constanţa (regie aflată în subordinea CJ Constanţa), iar vina îi aparţine în exclusivitate directorului RAJDP Constanţa, Adrian George Gâmbuţeanu, acesta primind de altfel mandat de arestare preventivă.

„Actele la care se face referire în actul de sesizare a instanţei şi reţinute în sarcina inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel cu privire la activitatea inculpatului Gâmbuţeanu Adrian George pot avea natura unor acte de complicitate morală, ceea ce presupune că decizia de a nu se supune organelor de control aparţine în exclusivitate inculpatului cercetat în calitate de autor, sprijinul moral reţinut în sarcina inculpatului Constantinescu fiind conferit ulterior, pe parcursul activităţii infracţionale, respectiv după depunerea solicitărilor din partea Curţii de Conturi (…) Nu există la dosar niciun mijloc de probă care să demonstreze obligaţia inculpatului Gâmbuţeanu Adrian de a solicita acordul coinculpatului Constantinescu atunci când i s-a solicitat să pună la dispoziţie documentele necesare controlului financiar. Or, în aceste condiţii, poziţia pe care ar fi adoptat-o inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în virtutea prerogativelor legale de care dispunea în calitate de preşedinte al CJ Constanţa, nu putea avea decât un caracter cel mult consultativ pentru inculpatul aflat la conducerea RAJDP Constanţa, obligaţia de prezentare a documentelor şi de sprijinire e echipei de control financiar revenind în exclusivitate inculpatului Gâmbuţeanu Adrian George”, se mai arată în motivare.

În ceea ce priveşte refuzul lui Nicuşor Constantinescu de a pune în aplicare mai multe decizii definitive ale instanţelor cu privire emiterea sau prelungirea unor certificate de urbanism, deşi a fost sancţionat cu plata unei penalităţi în cuantum de 20% din salariul minim pe economie, pe fiecare zi de întârziere, în cazul neconformării, judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a luat în considerare declaraţia preşedintelui CJ Constanţa dată la tribunal, unde a spus că nu a mai prelungit certificatele de urbanism, deoarece existau numeroase litigii şi probleme de ordin cadastral ce ar fi apărut din cauza activităţii unui fost director al OCPI Constanţa.

Pe 20 martie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Nicuşor Constantinescu, instituind doar măsura controlului judiciar în cazul acestuia.

În sarcina lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, s-au reţinut trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

 

În schimb, instanţa a hotărât emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele directorului Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu.

Potrivit DNA, în perioada 2011 – 2013, Nicuşor Constantinescu a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor Curţii de Conturi documentele şi informaţiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a trei controale incluse în programul de activitate al acestei instituţii.

Controlul care urma să se desfăşoare în cursul anului 2012 a fost împiedicat cu motivaţia că nu există acordul preşedintelui CJ Constanţa, refuz menţinut cu prilejul solicitărilor repetate formulate de auditorii publici ai Curţii de Conturi.

Controlul programat în cursul anului 2013 nu s-a putut efectua datorită dispoziţiilor exprese ale preşedintelui CJ Constanţa, prin rezoluţii aplicate pe referatele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie.

De asemenea, în perioada 2007-2014, preşedintele CJ Constanţa nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acţiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro.

 

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă