Ministerul Educaţiei propune scăderea numărului de locuri în învăţământul gimnazial şi liceal

Ministerul Educaţiei propune, pentru anul şcolar 2014-2015, aceleaşi cifre de şcolarizare în universitar şi postuniversitar, precum şi scăderea cu câte 20.000 de locuri a celor din gimnazial şi liceal, dar şi creşterea cu 30.000 de locuri pentru învăţământ profesional şi cu 5.000 în postliceal.
Iulian Tudor
10 apr. 2014, 07:39
Ministerul Educaţiei propune scăderea numărului de locuri în învăţământul gimnazial şi liceal

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat în anul şcolar/universitar 2014-2015, potrivit Mediafax.

În documentul citat se arată că, analizând evoluţia demografică şi fluxurile de intrări-ieşiri ale elevilor din învăţământul preuniversitar, pe niveluri de pregătire, pentru anul şcolar 2014-2015 se propune menţinerea cifrei de şcolarizare la nivelul anului şcolar precedent pentru nivelul de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial-seral, frecvenţă redusă şi programul „A doua şansă”, pentru locurile din învăţământul liceal seral/frecvenţă redusă – clasele a IX-a şi a XI-a, pentru locurile din învăţământul special (Cap. VII) exclusiv învăţământul profesional, pentru locurile din clasele cu program de artă, sportiv şi pentru locurile din cluburile sportive şcolare.

Proiectul de act normativ prevede majorarea cifrei de şcolarizare, pentru creşterea gradului de cuprindere a elevilor, astfel: cu 30.000 de locuri la învăţământul profesional, învăţământ de masă, cu 5.000 de locuri la învăţământul postliceal şi cu 300 de locuri la învăţământul profesional pentru elevii cu deficienţe.

De asemenea, se propune scăderea cifrei de şcolarizare, în concordanţă cu evoluţia demografică a populaţiei de vârstă şcolară şi pentru armonizarea cifrelor de plan cu efectivele reale de elevi, cu câte 20.000 de locuri în învăţământul gimnazial, învăţământ de zi, şi în învăţământul liceal, clasa a IX-a, învăţământ de zi.

Astfel, pentru educaţie timpurie sunt propuse 665.000 locuri, în învăţământ primar – 925.000 de locuri, învăţământ gimnazial – 830.000 (din care 810.000 în învăţământ cu frecvenţă – zi şi 20.000 în învăţământ cu frecvenţă redusă), 180.000 în învăţământul liceal şi 51.000 în învăţământul profesional.

Cifra de şcolarizare propusă pentru anul universitar 2014-2015 este aceeaşi aprobată pentru actualul an universitar, respectiv 62.400 granturi de studiu pentru licenţă, care se va repartiza, în condiţiile respectării capacităţii de şcolarizare, prin ordin al ministrului Educaţiei, 35.600 de granturi de studiu pentru învăţământul universitar de master şi 3.000 de granturi de studiu pentru ciclul universitar de doctorat.

Cifra de şcolarizare propusă de către instituţiile de învăţământ superior militar pentru anul universitar 2014-2015 sunt: 1.233 pentru licenţă, 413 pentru masterat şi şase pentru doctorat.

În învăţământul superior mai sunt propuse 4.000 de granturi universitare pentru rezidenţiat.

De asemenea, pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, ţări învecinate şi diasporă, sunt propuse 1.800 de locuri în preuniversitar, 3.705 pentru studii universitare de licenţă, 1.070 pentru studii universitare de masterat şi 170 pentru studii universitare de doctorat.

Pentru cetăţenii străini, conform documentelor bilaterale de cooperare internaţională şi a unor oferte unilaterale ale statului român, sunt propuse 1.800 de locuri în preuniversitar, 3.520 de locuri în învăţământul superior pentru studii de licenţă, 935 pentru masterat şi 95 pentru doctorat.

CITEŞTE ŞI: Ministerul Educaţiei pregăteşte MODIFICĂRI pentru anul şcolar 2014-2015. Vezi ce se schimbă

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Zodiile pentru care destinul trece printr-o transformare totală. Se vede străinătatea, apar locuri de muncă noi, oportunități financiare și chiar povești de dragoste
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
Playtech.ro
Lovitură pentru românii care vor să cumpere locuință cu TVA de 9%: Guvernul impune avans de 20%
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Bătălia chiriilor în 2025. Orașele unde găsești cele mai mici prețuri și recordurile de scumpiri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african