Furtul deșeurilor din containere a scăzut cu 12% eficiența colectării separate de la populație, în 2013

Eco-Rom Ambalaje, cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a reciclat, în 2013, aproximativ 40.000 de tone de deşeuri de ambalaje de la populație.
Cristina Dinu
23 apr. 2014, 10:13
Furtul deșeurilor din containere a scăzut cu 12% eficiența colectării separate de la populație, în 2013

Raportată la întreaga cantitate de deșeuri de ambalaje reciclate de organizație (347.089 tone) se remarcă o creștere de doar 2% față de anul 2012, deși investițiile industriei în serviciile de colectare separată au crescut cu 20% (ridicându-se la 8,6 milioane de lei). Cauzele principale sunt furtul deșeurilor din containerele colorate și vandalizarea pubelelor speciale, transmite asociaţia.

,,De la o inițiativă lăudabilă a industriei de a investi în infrastructura necesară colectării separate a deșeurilor generate în gospodării care a condus, în cele din urmă, la o schimbare de comportamente la nivel de societate, asistăm la o scădere a rentabilității investițiilor. Anul trecut, furtul deșeurilor cu valoarea cea mai mare pe piață – este vorba despre PET-uri și dozele de aluminiu – a dus la scăderea randamentului containerului galben cu 12%*. Mai mult decât atât, 271 de containere colorate au fost vandalizate în sistemul nostru.”a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Chiar și în aceste condiții, numărul localităților care beneficiază de serviciul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje a crescut cu 15%, ajungând la 464. Astfel, în prezent, aproximativ 45% din populația României – circa 9 milioane de români –au acces la serviciul pus la dispoziție de Eco-Rom Ambalaje în parteneriat cu autoritățile locale și operatorii de salubritate desemnați.

Cantităţile de ambalaje colectate de la populaţie sunt însă doar o parte din totalul reciclat în sistemul Eco-Rom Ambalaje.La finalul anului 2013, cantitatea totală reciclată a fost de 347.089 tone, organizația îndeplinind cu succes obiectivul impus de legislație de 55% (raportat la cantitatea totală de 578.771 tone de ambalaje puse pe piață de catre producătorii și importatorii, membrii ai organizației).

,,Singurul capitol la care țara noastră și-a îndeplinit an de an obligațiile asumate față de Uniunea Europeană este cel al deșeurilor de ambalaje. Cu toate acestea, ultimul raport Eurostat ne situează pe ultimele locuri la nivel european, cu un procent de doar 1% deșeuri reciclate din deșeurile municipale. Experiența de 10 ani pe piața din România, dar și studiile și rezultatele noastre ne demonstrează că procentul real se situează în jurul a 2.4%**, contribuția ambalajelor fiind mai mult de jumătate. Chiar și în acest context procentul este, în continuare, unul scăzut. Pentru a atinge obiectivul de 50% impus României până în 2020 credem că este important să avem în vedere reușitele înregistrate în domeniul deșeurilor de ambalaje care s-au axat pe eficiența și aplicarea sistemului coercitiv.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Printre soluțiile propuse de organizație se numără etapizarea celui mai important obiectiv național: reciclarea a 50% din deșeul menajer până în 2020 – respectiv asumarea de obiective anuale care să crească gradual până la atingerea țintei amintite. De asemenea, Eco-Rom Ambalaje susține contorizarea serviciului de colectare a deșeurilor similar cu toate celelalte servicii publice – respectiv plata cantității de gunoi generată, concomitent cu existența unui sistem de colectare separată gratuit pentru populație. În același timp, organizația promovează un serviciu exemplar de colectare a deșeurilor, cu aplicarea unor măsuri coercitive (amenzi) pentru toți cei care nu respectă legislația aferentă sistemului de management al deșeurilor – inclusiv penalități pentru cei care aruncă deșeurile în spații neamenajate, pentru cei care nu colectează separat sau fură deșeurile din containerele speciale.

Conform legislației naționale, obligațiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje și deșeuri revin, în acest moment, industriei – prin producătorii și importatorii de bunuri ambalate – și autorităților locale. Aportul financiar al industriei la sistemul de colectare separată este obligatoriu să fie gestionat de organizațiile de transfer de responsabilitate astfel: minimum 6 lei/tona de ambalaj primar pentru infrastructură și 4 lei/tona de ambalaj primar pentru activitățile de comunicare. În 2013, Eco-Rom Ambalaje a alocat de două ori mai mult, respectiv 12,44 lei/tona de ambalaj primar colectat separat pentru infrastructură și 8,47 lei pentru campaniile de informare și educare privind importanța sistemului.

Pentru anul 2014, Eco-Rom Ambalaje și-a propus eficientizarea tuturor investițiilor în colectarea separată, atât din circuitul industrial-comercial cât și de la populație, dar și extinderea acesteia în alte arii de activitate .

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Colosul din Turcia care va da o lovitură puternică în România. Investiția majoră va reînvia domeniul cu care țara noastră era cunoscută de toate marile puteri din lume
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Schimbări la Google Maps. Utilizatorii riscă să își piardă amintirile digitale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Accident grav în București, după ce un bărbat a pierdut controlul mașinii pe care o furase în timp ce era urmărit de polițiști
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare