Ponta va semna decretele de decorare dacă îl va obliga Curtea Constituţională

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat că va semna decretele de decorare pe care a refuzat anterior să le semneze, în cazul în care Curtea Constituţională va decide că este obligat să contrasemneze decretele preşedintelui. Pe de altă parte, Ponta îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia decorarea fostei conduceri a ICR şi a directorului STS este inoportună.
Filip Stan
08 mai 2014, 08:49
Ponta va semna decretele de decorare dacă îl va obliga Curtea Constituţională

Prim-ministrul a arătat că refuzul său de a contrasemna decorările decise de către preşedintele României au avut doar rolul de a atrage atenţia asupra modului în care sunt acordate distincţiile statului român.

„Am obţinut rezultatele pe care le-am dorit, adică am reliefat faptul că decoraţiile statului român trebuie acordate pentru merite importante şi servicii aduse statului român, nu unui lider politic. Domnul preşedinte Băsescu, înainte să-şi termine al doilea mandat, doreşte să-şi decoreze oamenii care i-au fost credincioşi lui, nu României. Dacă asta doreşte domnul Băsescu şi domnul Mihăieş vreo o decoraţie semnată de mine… Eu cred că nu o merită”, a declarat Victor Ponta.

Acesta nu a exclus nici posibilitatea de a contrasemna decretul de decorare a directorului STS, Marcel Opriş. „Dacă decide Curtea Constituţională pe 21 mai că trebuie să semnez şi pentru domnul Opriş, voi semna”, a mai spus Ponta.

Prim-ministrul Victor Ponta a refuzat să contrasemneze decretul prezidenţial privind decorarea lui Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, potrivit România TV. Acesta este primul refuz al lui Ponta, înainte de a retrimite nesemnat la Administraţia Prezidenţială decretul de decorare a fostei conduceri a Institutului Cultural Român, fapt pentru care Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională.

Victor Ponta a afirmat că decretul privind decorarea lui Opriş i-a fost trimise de preşedinte în urmă cu câteva luni. „A vrut şi n-am fost de acord cu ea. Am refuzat-o şi nu m-a reclamat la CCR. Era exact atunci cu accidentul din Apuseni. Mie mi s-a părut că trebuia sancţionat, nu decorat”, a declarat, miercuri, la Călăraşi, primul-ministru.

Marcel Opriş a fost motivul unei dispute dintre preşedinte şi premier, după accidentul aviatic din Apuseni în care două persoane şi-au pierdut viaţa, operaţiunile de salvare derulându-se cu greutate. Atunci Victor Ponta a cerut demiterea lui Marcel Opriş, susţinând că STS a localizat cu greutate locul accidentului, fapt ce a făcut ca intervenţia să fie tardivă.

În replică, Traian Băsescu a spus că Serviciul şi-a făcut datoria, vina pentru eşecul localizării rapide şi a intervenţiei eficiente revenind unor miniştri. Astfel că CSAT-ul nu a dat curs solicitării lui Ponta de demitere a lui Marcel Opriş.

Disputa nu s-a oprit aici, Guvernul iniţiind un proiect de lege prin care STS ar urma să treacă din subordinea CSAT în aceea a Ministerului de Interne. Proiectul nu a trecut deocamdată de Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu a depus la Curtea Constituţională o sesizare împotriva premierului Victor Ponta  şi susţine că este un conflict între instituţiile pe care le conduc. Sesizarea depusă de şeful statului vine imediat după ce şi Ponta a depus la rândul său o plângere la Curte împotriva lui Băsescu pentru implicare în campania electorală.

„Aveam o sesizare din partea preşedintelui, pe conflict juridic de natură constituţională, pentru faptul că premierul refuză să semneze nişte decrete de acordare a unor decoraţii”, a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

Zegrean a mai precizat că sesizarea a fost primită marţi, iar termen de soluţionare dat e de 21 mai.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis miercuri Agerpres, la data de 25 aprilie, prin intermediul Cancelariei Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a transmis premierului spre contrasemnare două proiecte de decrete de decorare a unor personalităţi care au îndeplinit funcţii de conducere în cadrul Institutului Cultural Român, precum şi a unor personalităţi din comunitatea românească din vecinătatea României. ‘Potrivit uzanţelor, comunicarea între cele două autorităţi în materia conferirii decoraţiilor se realizează prin intermediul Administraţiei Prezidenţiale. Învederăm faptul că potrivit Art. 1 din Legea nr. 47/1994 privind serviciile din subordinea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 210 din 25 aprilie 2001, Administraţia Prezidenţială este o instituţie publică ce are personalitate juridică, aflată la dispoziţia Preşedintelui României, pentru îndeplinirea atribuţiilor sale; totodată, consilierul prezidenţial este o funcţie de conducere în cadrul acestei structuri, având rang de ministru, iar consilierul de stat având rang de secretar de stat’, susţine Traian Băsescu în sesizarea către CCR.

La data de 29 aprilie, Guvernul a restituit Administraţiei Prezidenţiale proiectul de decret contrasemnat privind decorarea unor personalităţi din comunitatea românească din vecinătatea României, precum şi rezoluţia de refuz de contrasemnare a decretului de decorare a unor personalităţi care au condus Institutul Cultural Român.

În sesizare se precizează că proiectul de decret privind decorarea unor personalităţi care au îndeplinit funcţii de conducere la ICR a fost însoţit de Memorandumul semnat de preşedintele României, care cuprinde motivele avute în vedere pentru acordarea distincţiilor.

Preşedintele arată că Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze proiectul de decret privind conferirea unor decoraţii: Ordinul Naţional ‘Steaua României’ – în grad de Cavaler acordat lui Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al ICR; Ordinul Naţional Serviciul Credincios’ – în grad de Cavaler acordat lui Mircea Mihăieş şi Tania Radu, foşti vicepreşedinţi ai ICR; Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ – în grad de Cavaler acordat lui Dan Croitoru, fost secretar general al ICR.

‘Astfel, refuzul contrasemnării este evidenţiat de un simplu ‘NU’, subliniat urmat de semnătura prim-ministrului şi ştampila rotundă ce se regăseşte pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnată de către domnul Gheorghe Angelescu, consilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Prin urmare, refuzul exprimat de prim-ministru, fără a cuprinde vreo motivare, a creat un blocaj la nivel instituţional, generând un conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice implicate în procedura acordării decoraţiilor, respectiv prim-ministrul, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte’, mai declară Traian Băsescu.

În opinia preşedintelui, raportat la jurisprudenţa constituţională, un refuz nemotivat echivalează cu un drept de veto exercitat de prim-ministru, ce goleşte de conţinut atribuţia constituţională a preşedintelui României de a conferi decoraţii şi titluri de onoare.

 

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amendă fabuloasă pentru toți proprietarii de apartamente din România. Poți să plătești și până la 6.000 de lei. Este complet interzis la bloc în 2025
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești