Dunărea a depăşit cota de inundaţie. Mai multe gospodării au fost afectate

Nivelul Dunării a atins marţi, la Galaţi, cota de 602 centimetri, cu doi centimetri peste cota de inundaţie. Şi în judeţul Tulcea, câteva zeci de anexe gospodăreşti au fost afectate din cauza cotelor crescute ale Dunării, iar un ponton de acostare a navelor de croazieră de pe faleza oraşului a fost ridicat pentru a-i proteja pe turiştii care vizitează municipiul şi Delta Dunării.
Iulian Tudor
27 mai 2014, 12:41
Dunărea a depăşit cota de inundaţie. Mai multe gospodării au fost afectate

Potrivit reprezentanţilor ISU Galaţi, apa a inundat pe câteva sute de metri faleza inferioară a Dunării, locul preferat de promenadă al gălăţenilor, dar şi câteva terase care se află pe malul apei.

Traversarea Dunării spre judeţul Tulcea nu pune deocamdată probleme deosebite, bacurile circulând după programul normal, la distanţă de 30 de minute.

Agenţii economici riverani Dunării au supraînălţat digurile de protecţie, folosind saci cu nisip. În plus, Primăria Galaţi are pregătite 21 de utilaje, zece motopompe, peste 20.000 de saci şi aproximativ 500 de persoane care pot fi angrenate în acţiunile de întărire a digurilor. De asemenea, circa o sută de militari din Garnizoana Galaţi sunt gata să sprijine aceste acţiuni, dacă situaţia o va impune.

În eventualitatea în care pe râul Siret se va produce fenomenul de remuu, reprezentanţii combinatului siderurgic Arcelor Mittal şi cei ai CFR Infratructură monitorizează canalele de scurgere din Lacul Cătuşa, astfel încât apa să nu inunde oraşul.

Şi în judeţul Tulcea, mai multe gospodării au fost afectate de cotele Dunării. Preşedintele Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), prefectul Lucian Simion, a survolat marţi toate digurile din judeţul Tulcea, potrivit acestuia existând deja anexe gospodăreşti deja inundate, dar nu şi case.

„Nu aş putea să spun acum numărul exact al anexelor gospodăreşti inundate deja, dar acestea se află în zone neprotejate, acolo unde persoanele private nu aveau dreptul să-şi ridice locuinţe. Este vorba de localităţile IC Brătianu (sat aflat pe malul drept al Dunării, vis-a-vis de oraşul Galaţi, nn), Smârdan (sat aflat pe malul drept al Dunării, vis-a-vis de oraşul Brăila, nn) şi Ilganii de Sus (sat aflat în Delta Dunării, pe braţul Sulina al fluviului)”, a declarat pentru AGERPRES prefectul Lucian Simion.

Acesta a mai spus că, din datele primite de la autorităţile locale, mulţi localnici din Ilganii de Sus s-au mutat deja din sat şi că o situaţie a pagubelor produse de nivelul ridicat al fluviului va fi făcută publică în cursul zilei de miercuri.

Potrivit sursei, până în prezent, doar în digul Măcin-Smârdan au apărut infiltraţii din cauza cotelor ridicate ale Dunării, iar la acesta, ca şi în alte zone critice din lucrările de apărare împotriva inundaţiilor din judeţ, continuă intervenţiile.

Pe digul Măcin-Smârdan, parte a DN 22 care leagă oraşele Tulcea şi Brăila, încă din data de 20 mai, CJSU a impus restricţii de viteză pentru autovehicule, iar începând de marţi a intrat în vigoare şi restricţia de tonaj. Astfel, în momentul de faţă, autoturismele pot circula pe acest tronson de drum naţional cu viteza maximă de 60 de kilometri pe oră, iar autovehiculele cu un gabarit de până la 7,5 tone pot circula cu viteza maximă de 40 de kilometri pe oră. Autovehiculele cu masa proprie şi încărcătura mai mari de 7,5 tone nu mai au voie să circule pe acest tronson până când va dispărea pericolul degradării digului. Restricţia de tonaj este valabilă şi pentru autovehiculele care circulă pe drumul judeţean 222N, Tulcea-Chilia Veche, ce leagă localităţile situate pe braţul Chilia al Dunării.

„În perioada 23-27 mai, lucrătorii Poliţiei Rutiere au aplicat 50 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 15.368 lei autovehiculelor care nu au respectat limita de viteză impusă pentru protejarea digului Măcin-Smârdan”, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, Daniela Condrea.

Potrivit Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, pe raza oraşului Tulcea, cota Dunării este marţi de 385 de centimetri, cu patru centimetri mai mare decât cea înregistrată în cursul zilei precedente şi cu 25 de centimetri mai mică decât cota de inundaţie.

Faleza oraşului Tulcea nu a fost afectată de cotele crescute ale fluviului, însă pontoanele de acostare ale navelor de croazieră fluvială, situate în zona joasă a falezei, se ridică pentru protejarea turiştilor care ajung în municipiu şi în Delta Dunării.

Citeşte şi ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru mai multe râuri. Vezi zonele în care se pot produce inundaţii

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Statul român impune „taxa pe pierdere”! Articol-manifest despre ipocrizia fiscală și cum profită statul de suferința celor vulnerabili, fără să ajute cu nimic
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Visa Waiver pentru români. Ce condiții mai trebuie îndeplinite
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună