18 angajaţi ai unei firme din Bacău au intrat în greva foamei

Un număr de 18 angajaţi ai firmei băcăuane Amurco, specializată în producerea de îngrăşăminte chimice, au intrat, marţi, în greva foamei, acuzând patronatul şi administraţia atât că nu le-au plătit salariile în ultimele trei luni, dar şi că are intenţia de a închide total activitatea de producţie.
Iulian Tudor
27 mai 2014, 17:56
18 angajaţi ai unei firme din Bacău au intrat în greva foamei

Protestul se desfăşoară în două corturi montate pe platforma de la intrarea în combinat, în care au fost puse paturi şi survine după ce, de la 1 mai, un număr de 298 de angajaţi din cei 430 care mai rămăseseră la muncă după disponibilizările din noiembrie fuseseră trecuţi în şomaj, începând cu finalul lunii mai, potrivit Agerpres.

Fiecare zi de aşteptare a salariilor, bani munciţi din greu, cu ajutorul cărora ne achitam contribuţiile şi ne asiguram hrana familiilor, înseamnă pentru noi, oameni ajunşi să trăiască din alocaţiile copiilor şi din împrumuturi, o amplificare a tensiunilor. Ziua de astăzi (marţi – n.r.) era una decisivă pentru calmarea spiritelor, mai ales că au fost făcute promisiuni pentru plata unor bani, chiar dacă nu s-a spus cât. În condiţiile în care, însă, aceşti bani puţini nu au fost achitaţi, oamenii sunt decişi să recurgă la noi acţiuni, iar greva foamei este una dintre formele de protest„, a declarat Gheorghe David, liderul de sindicat de la Amurco Bacău.

Greviştii foamei de la Amurco sunt monitorizaţi de un echipaj medical sosit la faţa locului, care le-a măsurat glicemia.

În urmă cu o săptămână, aproximativ 300 de angajaţi plecaseră din faţa sediului firmei într-un marş de protest pe un traseu de peste trei kilometri, ce a străbătut Calea Republicii, Calea Mărăşeşti, Piaţele Ştefan Cel Mare şi Tricolorul, unde liderii sindicatului din cadrul firmei au prezentat revendicările salariaţilor.

Marşul a fost prefaţat, pe 14 mai, de blocarea DN 2, peste 60 de salariaţi de la Amurco trecând continuu, mai bine de un sfert de oră, pe o trecere de pietoni ce traversa şoseaua. Acţiunea, în urma căreia a fost paralizat complet traficul în zona de sud a municipiului, a fost dezamorsată de intervenţia directorului general al Amurco, Laurenţiu Hotea, care a promis plata restanţelor salariale acumulate pentru trei luni şi a salariilor compensatorii pentru cei disponibilizaţi anul trecut, dar şi a jandarmilor.

Problemele la Amurco au început în luna februarie, când patronatul şi administraţia au decis închiderea temporară a instalaţiilor deoarece, conform directorului general, Laurenţiu Hotea, „instituţiile statului au folosit toate mijloacele pentru blocarea activităţii, iar Contractul de Procesare, încheiat odată cu cel de privatizare, din 2007, a fost suspendat„.

Potrivit lui Hotea, Amurco „nu a dispus şi nu dispune de mijloace financiare fără ajutorul holdingului Interagro”, dar acţionarul majoritar al acestuia, Ioan Niculae, pare să fi abandonat activitatea de producţie a îngrăşămintelor chimice.

Interagro are de achitat salarii restante de circa 3,9 milioane de lei. De asemenea, combinatul Amurco are datorii la bugetul asigurărilor de sănătate în valoare de 3,39 milioane de lei, iar Fiscul a demarat procedura de executare silită.

Angajaţii Amurco pleacă din combinat cu salariile neachitate de trei luni. Conform Contractului Colectiv de Muncă, cei trimişi în şomaj ar urma să primească trei salarii compensatorii, care, însă, nu s-au achitat în cazul celor aproape 600 de salariaţi disponibilizaţi la sfârşitul anului trecut, a declarat liderul de sindicat Gheorghe David.
Privatizarea Combinatului Chimic Bacău s-a realizat în anul 1997, după o lungă perioadă în care instalaţiile au funcţionat cu intermitenţă, iar perspectivele de continuare a producţiei erau incerte. Societatea avea datorii la bugetele publice şi faţă de o serie de furnizori, care rămăseseră neplătiţi din perioada de funcţionare. O serie de active erau ipotecate, deci urmau să fie lichidate pentru a se achita creanţele.

Interagro SA s-a angajat, în baza Contractului de Vânzare-cumpărare şi a Contractului de Procesare, să investească sume mari pentru modernizarea instalaţiilor, aducerea acestora la nivelul celor mai înalte tehnologii şi menţinerea lor în producţie. Ca urmare, în perioada 1997-2014, platforma chimică de la Bacău a funcţionat, menţinându-se locurile de muncă şi reangajând specialiştii şi muncitorii plecaţi înainte de privatizare.

Prin Contractul de Procesare s-a asigurat funcţionarea societăţii şi, în continuare, Interagro a finanţat toate investiţiile şi a suportat sarcinile de mediu, spre deosebire de alte combinate chimice care au fost tăiate şi vândute ca fier vechi. Dar, în prezent, creşterea preţurilor la gaze naturale, precum şi a altor costuri energetice împiedică Interagro să mai finanţeze producţia. Aveam un plan de realizarea a cogenerării energetice, dar nu au mai fost resurse financiare„, preciza directorul general Laurenţiu Hotea.

Acesta speră, la fel ca şi liderul de sindicat, ca aproximativ 120 de salariaţi care nu au fost deocamdată disponibilizaţi, să poată menţine „un nucleu necesar, în viitor, reluării activităţii”.

CITEŞTE ŞI: Un lider de sindicat va face greva foamei în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Interzis în curte când este caniculă. Gesturile banale care îţi aduc amenzi de mii de lei chiar dacă este proprietatea ta
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Pierdere grea pentru PRO TV. Antena 1 a dat lovitura
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări