ZIUA Z: 70 de ani de la ziua care a schimbat soarta Europei

ZIUA Z: Veteranii şi şefii de stat care vor celebra Ziua Z în 2014 se vor bucura de un cer mai blând decât au avut parte soldaţii la 6 iunie 1944. În absenţa soarelui, Aliaţii au avut în această zi un alt avantaj în faţa germanilor - acela de a fi informaţi despre starea vremii de meteorologii lor, relatează France Presse.
Alina Costache
05 iun. 2014, 09:43
ZIUA Z: 70 de ani de la ziua care a schimbat soarta Europei

Una dintre cele mai mari operaţiuni amfibie efectuate vreodată în istorie nu a presupus doar confruntarea a mii de clădiri şi avioane şi a zeci de mii de soldaţi cu Zidul Atlantic, ci a dat naştere şi unei competiţii la distanţă între meteorologii celor două tabere, relevă un studiu realizat de Meteo France cu ocazia aniversării a 70 de ani de la Ziua Z.

În această cursă vitală de informare, Aliaţii au fost cu un pas înainte, spune Franck Baraer, climatologul care a coordonat cercetarea. Pornind de la datele de la acea vreme, Meteo-France a elaborat două hărţi pedagogice, disponibile pe site-ul său de internet. 

Pe una dintre ele, care reflectă situaţia în ajunul Debarcării la ora 00.00, se poate vedea prezenţa unei depresiuni la nord de insulele britanice. Pe coastele normande plouă, cerul este acoperit de nori, vizibilitatea este redusă, se anunţă intensificări de vânt. Condiţiile nu sunt favorabile pentru bombardamente, paraşutări şi declanşarea unei ‘mari cruciade’, potrivit cuvintelor generalului Eisenhower.

Conştient de importanţa condiţiilor meteo pentru succesul operaţiunii, Eisenhower a decis să o amâne cu 24 de ore. Aceeaşi hartă din 5 iunie arată un front atmosferic rece deasupra Angliei, ceea ce anunţa o înseninare.

La 6 iunie, deasupra coastelor normande era senin. Meteorologii aliaţi ‘au avut mai multe elemente decât germanii pentru a anticipa vremea, ceea ce explică (…), poate, faptul că (germanii) nu au luat măsurile care ar fi schimbat cursul istoriei’, a declarat Franck Baraer.

Climatologul face din nou trimitere la două hărţi din epocă, una britanică, cealaltă germană. Ele arată că germanii nu aveau informaţii directe din zonele pe care nu le ocupau şi, bazându-se doar pe extrapolarea hărţilor lor, nu au ştiut de înseninarea care se anunţa pentru 6 iunie. 

În zorii istoricei zile, vremea era departe de a fi optimă, dar mult mai bună decât în ajun. Germanii şi aliaţii erau angajaţi în luptă sub un cer ‘aproape acoperit de Stratocumulus, nori la o înălţime de aproximativ 600-700 de metri, care nu dădeau precipitaţii’ şi, ceea ce era important, deschideau spaţiul aerian. O briză de 3 sau 4 pe scara Beaufort provoca valuri mici sau o mare agitată, temperatura de aproximativ 16 grade, normală pentru respectiva perioadă.

Condiţiile meteo ale acelor zile decisive sunt cunoscute de ani de zile, recunoaşte Meteo-France, dar cercetările recente efectuate în vederea celei de-a 70-a aniversări au permis rafinarea informaţiilor şi a hărţilor. Ele au permis, de exemplu, scoaterea la lumină din Arhivele naţionale a unui carnet de observaţii meteorologice păstrat de germani la Havre, în apropierea plajelor unde a avut loc debarcarea. Acest lucru este foarte valoros, spune Baraer, deoarece conţine harta vremii oră de oră pe tot parcursul zilei de 6 iunie, cu câteva întreruperi determinate de alerte aeriene, ceea ce a permis reconstituirea de hărţi, a arătat la ce oră a trecut faimosul front rece care se vedea deasupra Angliei la 5 iunie.

Multe informaţii meteorologice s-au pierdut în tumultul acelor ani. Dar, potrivit lui Baraer, în arhivele naţionale au mai fost găsite însemnările făcute la Molay de un voluntar francez pentru oficiul naţional de meteorologie. Acestea se întrerup după 5 iunie şi sunt reluate abia pe 15 iunie, după eliberarea localităţii.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești