Cum te ajută gadgeturile să fii sănătos

O nouă generație de accesorii 'smartwear' sau portabile conectate la un smartphone sau tabletă oferă aplicații revoluționare pentru a supraveghea organismul în timpul practicării unei activități sau de exerciții fizice. Aceste gadgeturi ale tehnologiei de vârf au fost expuse săptămâna aceasta la salonul Computex de Taipei, cea mai mare expoziție de noutăți tehnologice după târgul Cebit din Hanovra, informează vineri AFP.
Alina Costache
06 iun. 2014, 10:56
Cum te ajută gadgeturile să fii sănătos

Compania taiwaneză AiQ a creat tricoul de sport inteligent prevăzut cu electrozi minusculi care măsoară ritmul cardiac și cantitatea de calorii consumată. Datele sunt transmise prin Bluetooth la un smartphone sau o tabletă. Ideal pentru sportivi, această tehnologie a fost dezvoltată inițial pentru șoferii de autobuz din Taiwan și va fi implementată anul acesta, scrie Agerpres.

‘Îi vom dota cu o cămașă capabilă să detecteze dacă un șofer ațipește la volan sau are vreo problemă de sănătate și care alertează automat în acest caz compania de transport’, a explicat vicepreședintele AiQ, Steve Huang. Compania sud-coreeană Samsung, liderul mondial pe piața smartphonurilor a anunțat, săptămâna trecută, o nouă platformă numerică dedicată sănătății care supraveghează diferitele funcții ale corpului.

Într-un moment în care pentru sănătate se cheltuiesc sume exorbitante la nivel mondial, ‘sănătatea digitală’ este un domeniu de inovație foarte de important, a declarat Young Sohn, responsabil la firma Samsung. Concurentul său, Apple, a prezentat recent programul HealthKit pentru a supraveghea sănătatea. HealthKit este folosit la stocarea datelor colectate de brățările, care supraveghează activitatea sau somnul celor care le poartă și care trimit semnale de alertă medicului în caz de probleme.

La Salonul Computex, firma taiwaneză Abeltech și-a prezentat noua cameră video, în formă de periuță de dinți, care poate lua imagini din interiorul gurii. Posesorul acestui gadget poate trimite imaginile, de înaltă definiție, unui smartphone sau tabletă ,care vor putea fi consultate de un specialist în igienă dentară. Experții sunt totuși prudenți cu privire la fiabilitatea acestor instrumente care nu trebuie să înlocuiască nici medicul, nici bunul simț…

‘Receptorii nu sunt încă foarte preciși, dar lucrurile se vor ameliora treptat’, este de părere specialistul Daniel Matte. ‘Vom asista în al doilea semestru la o evoluții interesante ale producătorilor de componente și de accesorii’, spune el. Un sondaj publicat de Orange/Terrafemina în luna mai arăta că 50% din francezi consideră ‘anecdotice’ sau ‘absurde’ articolele vestimentare ‘conectate’.

Posibilitatea de dezvoltare a aplicațiilor este totuși infinită crede Paula Luh de la Sonostar care comercializează brățări ce permit purtătorului să calculeze distanța parcursă pe jos într-o zi, sau calitatea somnului.

Firma taiwaneză Bomdic a pus la punct un mic aparat destinat atleților care calculează volumul sângelui pompat de inimă și nivelul de acid lactic. Gadgetul ‘GoMore’ va putea alerta în timpul curselor de maraton despre eventuale leșinuri sau probleme de sănătate.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Cutremur devastator azi noapte de 7,3 grade și alertă de tsunami! În ce regiune a lumii a avut loc seismul
Capital.ro
TAXĂ nouă pentru proprietarii de mașini. Guvernul te obligă să plătești
Playtech.ro
Şoseaua din România care încurcă şi cei mai experimentaţi şoferi. 'M-am rătăcit de patru ori'. Ce se întâmplă, de fapt, pe drumul care...
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Schimbare radicală de vreme. Anunț de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Ce se va întâmpla cu cash-ul în România: Folosiți doar card!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?