Preţul gazelor de import va scădea cu peste 10% în perioada iulie – septembrie

Preţul la care România va importa gaze în perioada iulie - septembrie 2014 va fi de 340 de dolari pe mia de metri cubi, cu 10,5% mai mic decât în ultimele trei luni, potrivit estimărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
Iulian Tudor
10 iul. 2014, 13:14
Preţul gazelor de import va scădea cu peste 10% în perioada iulie - septembrie

Astfel, într-un document privind evaluarea costului gazelor pentru perioada următoare, se arată că în trimestrul al treilea din acest an vom importa gaze la un preţ de 340 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de un preţ de 380 de dolari pe mia de metri cubi, cât au costat gazele externe în perioada aprilie – iunie.

„Preţul mediu de import considerat în calcul de către ANRE, pentru perioada iulie – septembrie 2014, este de 340 USD/1000 mc, respectiv 32,23 USD/MWh (calculat la o putere calorifică superioară de 10,55 MWh/1000 mc). Pentru evaluarea costului gazelor naturale din import a fost luat în calcul cursul de schimb valabil în data de 24 iunie 2014, respectiv 3,2374 lei/USD, rezultând astfel un preţ al gazelor naturale din import, inclus în calcul, de 104,33 lei/MWh”, se arată în document.

Pe de altă parte, preţul gazelor de producţie internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică este de 53,30 lei/MWh, în creştere de la 51,80 lei pe MWh (2,8%).

Totodată, costul de transport al gazelor a fost evaluat la 16,30 lei/MWh pentru perioada iulie – septembrie 2014, cu 20% mai mult faţă de 13,5 lei pe MWh, cât a fost în intervalul aprilie – iunie 2014.

În final, costul mediu al amestecului de gaze naturale din intern şi din import la intrarea în sistemul de distribuţie, inclusiv serviciile de înmagazinare şi de transport, pentru clienţii casnici, va fi în următoarele trei luni de 70,62 lei pe MWh, în creştere cu 4,3% faţă de perioada aprilie – iunie, când a fost 67,68 lei pe MWh.

Preţul gazelor pentru populaţie a crescut cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali s-a majorat cu 1,5%, a anunţat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

”Prudenţial, am decis să creştem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia şi Ucraina, astfel că vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze şi a întări siguranţa în aprovizionare. Acest lucru va însemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care plătesc preţuri reglementate şi de 2,5% pentru consumatorii casnici”, a explicat Havrileţ.

El a precizat că, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor stabilit în 2012, preţul pentru populaţie ar fi trebuit majorat cu 3%, însă scumpirea va fi mai mică în urma modificării condiţiilor din piaţă.

”Calendarul de liberalizare prevedea, pentru tot anul, o scumpire de 10%, însă majorarea de preţ pentru gazele livrate populaţiei nu va fi mai mare de 7-8%”, a adăugat Havrileţ.

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2018.

Pentru consumatorii industriali, calendarul prevede liberalizarea totală la 31 decembrie 2014.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
Alegeri anticipate în România? George Simion e hotărât. Ce va face imediat după alegeri
Playtech.ro
Indicatorul rutier neînţeles de şoferi. Este nou şi oferă un detaliu important românilor
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Sprijin pentru acești români. La ce pot fi folosiți banii
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică