Ebola: Stare de urgenţă în Liberia. Sierra Leone mobilizează militari în jurul centrelor pentru bolnavi

Epidemia de Ebola a făcut peste 930 de morţi în Africa de Vest, determinând Liberia să decreteze stare de urgenţă, Nigeria, care a înregistrat o a doua victimă, să încerce să beneficieze de un tratament experimental american, iar Sierra Leone să mobilizeze sute de militari în jurul centrelor în care se află bolnavi de Ebola pentru a supraveghea respectarea măsurilor de carantină, relatează joi AFP, potrivit Agerpres.
Alina Costache
07 aug. 2014, 09:10
Ebola: Stare de urgenţă în Liberia. Sierra Leone mobilizează militari în jurul centrelor pentru bolnavi

Epidemia de Ebola a făcut deja peste 930 de morţi în Africa de Vest.

Tratamentul, care nu a fost niciodată testat pe oameni, a atenuat simptomele în cazul a doi pacienţi americani, dând speranţe ţărilor confruntate cu această maladie, care are o rată foarte mare a mortalităţii şi împotriva căreia nu există nici un vaccin.

Întrebat despre oportunitatea acestui tratament în Africa, preşedintele american, Barack Obama, a rămas totuşi prudent: ”Cred că trebuie să lăsăm ştiinţa să ne ghideze. Şi nu cred că avem toate informaţiile pentru a stabili dacă acest medicament este eficient”.

VEZI ŞI Virusul mortal EBOLA a ajuns în Europa. Peste 930 de persoane au murit din cauza epidemiei

Ministrul nigerian al sănătăţii, Onyebuchi Chukwu, declara că a contactat autorităţile sanitare americane (Centrul de control şi prevenţie a maladiilor, CDC) pentru a vedea dacă este posibil să beneficieze de acest tratament, după ce o infirmieră a decedat la Lagos, cel mai mare oraş din Africa Subsahariană.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că va sesiza un comitet de etică în legătură cu o eventuală utilizare a acestui tratament. Comitetul de urgenţă al OMS în problema regulilor sanitare internaţionale s-a întrunit printre altele pentru a stabili dacă epidemia reprezintă ”o urgenţă de sănătate publică la scară mondială”, susceptibilă de a antrena măsuri la nivel global.

Autorităţile sanitare americane au ridicat miercuri alerta lor sanitară la nivelul 1, cel mai înalt, pentru a răspunde mai bine epidemiei de Ebola, a declarat Tom Skinner, purtător de cuvânt al CDC. ”Este prima dată din 2009 când este declanşată această alertă maximă. Ea a fost introdusă atunci pentru pandemia de gripă H1N1”, a precizat Skinner.

Joi are loc prima repatriere în Europa a unei persoane atinse de virus, un misionar spaniol în vârstă de 75 de ani.

În Somalia, forţa Uniunii Africane (Amisom) a anunţat că ”desfăşurarea batalionului sierra-leonez Leo II, care trebuia să aibă loc în iulie, rămâne suspendată pentru moment”, ”ca măsură de precauţie”.

În Orientul Mijlociu, un saudit revenit din Sierra Leone şi prezentând simptome asemănătoare celor de Ebola a murit în urma unui stop cardiac miercuri la Jeddah (vest), a anunţat Ministerul saudit al Sănătăţii, fără să dezvăluie dacă în cauză este virusul.

În Sierra Leone şi în Liberia, două dintre cele trei ţări cel mai grav afectate, autorităţile invocă salvarea lor de către Dumnezeu şi armată pentru eradicarea celei mai grave epidemii de Ebola de la apariţia acestei febre hemoragice în 1976.

Ebola a provocat moartea a 932 de persoane din 1.711 cazuri (confirmate, suspecte sau probabile): 363 în Guineea, 282 în Liberia, 286 în Sierra Leone şi unul în Nigeria, potrivit ultimului bilanţ din 4 august al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care nu ia în calcul ultimele decese din această ultimă ţară.

În cursul nopţii de miercuri spre joi, preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, a decretat stare de urgenţă, estimând că epidemia ”necesită măsuri extraordinare pentru supravieţuirea statului”.

Anterior, preşedinta liberiană a făcut apel la respectarea a trei zile de post şi rugăciune, de miercuri până vineri, de la ora 06.00 la ora 18.00, pentru a implora protecţia divină împotriva Ebola.

În Sierra Leone vecină, armata a mobilizat 750 de soldaţi, asistaţi de 50 de infirmieri militari, pentru a supraveghea respectarea măsurilor de carantină în jurul centrelor în care se află bolnavi, mai ales în estul ţării, la frontiera dintre Guineea şi Liberia. ”Trebuie să ne asigurăm că persoane neautorizate nu perturbă activitatea personalului din domeniul sănătăţii”, a declarat un purtător de cuvânt militar, colonelul Michael Samura.

Desfăşurarea militarilor a fost ordonată de către preşedintele Ernest Bai Koroma pentru a descuraja rudele bolnavilor să-i ia fără autorizaţie medicală.

Bisericile s-au declarat ”gata să-şi alăture forţele pentru eradicarea maladiei”, potrivit preşedintelui Consiliului Bisericii, reverendul Gbokoyai Speck, în cadrul unei reuniuni a reprezentanţilor unor organizaţii religioase la Freetown.

”Imamii au responsabilitatea de a-i sensibiliza pe credincioşii lor în legătură cu această boală, deoarece misiunea noastră este de a salva umanitatea”, a declarat reprezentantul Consiliului imamilor, Alhaji Alie Bangura.

Virusul se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile unor persoane sau animale infectate. El provoacă o febră caracterizată prin hemoragii, vărsături şi diaree. Rata mortalităţii din cauza acestei boli variază între 25 % şi 90 %.

DailyBusiness
Europa arde! Incendii uriașe în Franța, Spania, Italia și Grecia. Mii de hectare mistuite, localnici disperați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Adrian Brîncoveanu confirmă separarea de Andreea Marin! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Schimbări radicale pentru asigurările de sănătate de la 1 august. Cât trebuie să plătești și ce declari la ANAF pentru sănătatea celor dragi
Capital.ro
Adio, maestre! Marele artist a murit. A fost unul dintre cei mai iubiți comedianți
Playtech.ro
Zăcământul uitat care ar putea transforma România într-o superputere tehnologică! Cum poate salva Europa de criza bateriilor
DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Adevarul
Ce se schimbă pentru coasigurați de la 1 august: cum rămâi asigurat și ce trebuie declarat la ANAF pentru CASS
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
De speriat! AIEA: Germania poate produce arme nucleare în câteva luni
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
kanald.ro
Un tânăr de 20 de ani, din Ialomița, este internat cu antrax la Institutul Matei Balș. Mama lui a murit, iar tatăl prezintă simptome
Cancan.ro
Primul mesaj transmis de Violeta Bănică, după ce mama sa l-a părăsit pe Adrian Brîncoveanu
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Capital.ro
Veste imensă pentru Călin Georgescu. S-a decis totul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
stirilekanald.ro
„Ce mă fac eu fără tine?” Daniel Alexandru a murit după 76 de zile de comă. Tânărul a fost bătut fără milă la o petrecere: „Drum lin către îngeri!”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pupici și îmbrățișări! Ce caută Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, în poala cancelarului Guvernului, Ionel Dancă.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciocolata ar putea ajunge un bun de lux – se scumpește masiv ingredientul de bază