INTERVIU Viaţa de expat în România. Cum s-a acomodat Ludovic Polya la traiul din Bucureşti

Înainte de a ajunge în România, a trăit în Franța. Spune că s-a adaptat uşor în ţara noastră, "mai ales că avem aceeași origine latină și împărtășim aceeași cultură". Este vorba despre Ludovic Polya, Retail Operations Manager, de la Orange România, care a acceptat să ne povestescă experienţa sa de expat în România.
Laurenţiu Matache
17 feb. 2012, 16:08
INTERVIU Viaţa de expat în România. Cum s-a acomodat Ludovic Polya la traiul din Bucureşti

Reporter: Cum este viață în România față de alte țări unde ați mai lucrat?

Ludovic Polya: Această este prima mea experiență de expat. Înainte de a ajunge în România, am trăit în Franța. Îmi place viața din România și mi-a fost ușor să mă adaptez aici, mai ales că avem aceeași origine latină și împărtășim aceeași cultură. Mie și soției mele ne place foarte mult să ne plimbăm pe străzile Bucureştiului, ocazie cu care admirăm arhitectura clădirilor vechi. De asemenea, suntem amatori de plimbări prin parcuri sau prin centrul vechi în cursul serilor. În ceea ce privește cheltuielile zilnice, este mai ieftin decât în Franța pentru cumpărăturile legate de mâncare, prețurile din restaurante și activități culturale, precum teatru și operă, însă mai scump pentru haine și produse cosmetice.

Reporter: Care a fost motivația principală când ați acceptat jobul în România?

Ludovic Polya: În primul rând, am fost motivat de provocările pe care le oferă postul și de ideea că voi face parte dintr-o companie de succes, lider pe piață, cu echipe foarte bine pregătite și active. Este o oportunitate pentru mine să contribui la succesul companiei Orange România. În al doilea rând, faptul că soția mea este din România, a fost un context familial bun pentru a fi mai aproape de rudele din țara pe toată durata deplasării noastre aici.

Reporter: Care destinație turistică din țara noastră v-a plăcut cel mai mult și de ce?

Ludovic Polya: Am ajuns în România în martie 2009. În acel an nu am reușit să vizităm prea multe locuri pentru că am avut grijă de bebelușul nostru, ce tocmai se născuse în luna iulie. Ulterior, am descoperit munții Carpați, cu pădurile lor bogate și frumoase. De asemenea, ne face mare plăcere să ne petrecem zilele de vacanță în zona Transilvaniei, să vizităm orașe vechi precum Brașov, Sibiu, Sighișoara. O altă zonă care mă fascinează este Bucovina, cu mânăstirile ei vechi, pictate în întregime manual, pe care le descoperi printre dealurile verzi. Mi-au atras atenția și casele din Maramureș ascunse în spatele porților masive de lemn, sculptate manual. Ne-a impresionat și vizita la Muzeul Satului din pădurea Dumbrava, Sibiu. Cu un așa muzeu, ne-am dat seama că România, ca și Franţa, este o țara rurală. Prin acest muzeu, România da șansa oricărui expat să vadă, să înțeleagă și să descopere tradițiile autentice românești. Mi-am propus să vizitez Delta Dunării, însă sunt sigur că există multe alte destinații turistice care așteaptă să fie descoperite.

Reporter: Care a fost primele impresii despre români în primele ore după aterizarea pe Aeroportul Otopeni?

Ludovic Polya: După aterizarea pe aeroportul Otopeni, am avut nevoie să iau un taxi pentru a ajunge la hotel. Eram un pic neliniștit deoarece șoferul conducea cu viteză și schimba foarte rapid benzile. În final, am ajuns în siguranță la hotel și am uitat de această mică aventură.

Reporter: În Europa imaginea românilor nu este tocmai bună. Care este părerea dumneavoasta trăind în România?

Ludovic Polya: Pot spune că, datorită soției mele care este din România, mi-am făcut o prima impresie despre România cu mult înainte de a se ivi această oportunitate. Românii sunt ospitalieri, veseli, foarte generoși și au o foarte bună educație. Când mă aflu în Franța le povestesc prietenilor despre țara și despre locuitorii ei, despre spiritul francofon și despre legăturile strânse dintre țările noastre până în prima parte a secolului XX.

Reporter: Ce ați schimba la țara noastră pentru a o adapta cerințelor dvs?

Ludovic Polya: Sunt foarte multe lucruri care nu ar trebui să sufere modificări, în special tradițiile, ospitalitatea românilor și peisajele naturale pe care le are țara. În ceea ce privește schimbările, cred că se pot face îmbunătățiri pentru a simplifica sistemul administrativ și pentru a dezvolta infrastructura (șosele, transportul public, etc).

Reporter: Cum vi se pare mediul de business de aici față de alte țări?

Ludovic Polya: Mediul de business din România este specific unei piețe emergente, ce depinde, în continuare, de investițiile directe și de piața bancară, în defavoarea piețelor de capital, spre deosebire de Franța. Pe de altă parte, în România există segmente de piață neacoperite (într-o oarecare măsură ca efect al crizei financiare) și un cost relativ redus pentru cheltuielile cu un personal bine și foarte bine pregătit.

Reporter: Dacă într-o zi v-ați gândi să vă schimbați meseria. În ce domeniu v-ar plăcea să lucrați în țara noastră?

Ludovic Polya: Pentru că îmi place foarte mult să desenez și să pictez, cred că mi-aș dori să devin artist. România are foarte mulți artiști talentați și foarte bine pregătiți.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Val de foc peste România. Cod Roșu extins
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Cât a plătit un turist pentru o călătorie doar dus cu telegondola din Mamaia. S-a întors pe jos
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Majorarea accizelor duce la disperarea producătorilor. Cât va ajunge să coste o simplă sticlă de suc
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african