Zece ponturi pentru a creşte autonomia bateriei telefonului tău

Cei mai mulţi utilizatori de smartphone se plâng de autonomia scăzută a bateriei, iar producătorii nu au găsit o soluţie pentru această problemă.
Laurenţiu Matache
21 feb. 2012, 09:08
Zece ponturi pentru a creşte autonomia bateriei telefonului tău

Anul trecut în România s-au comecializat peste 700.000 de telefoane inteligente, iar pentru 2012 se estimează un volum de 900.000 de unităţi. Dacă producătorii nu au venit cu o soluţie favorabilă, iată câteva sfaturi pentru a creşte autonomia.

Există câteva sfaturi pentru utilizatorii de smartphone-uri care doresc să sporească autonomia bateriei dispozitivelor inteligente. Majoritatea se referă la utilizarea moderată a funcţiilor şi la protejarea telefonului care consumă rapid resursele de putere. Iată câteva sfaturi oferite de Gabriel Pereş, sales director la Flanco:

  • În primul rând, deşi poate suntem tentaţi să folosim 3, 4, 5 aplicaţii în acelaşi timp  – e-mail, browser, aplicaţie de Facebook şi Bluetooth, telefonul va consuma resurse dedicate pentru fiecare dintre acestea, ceea ce reduce semnificativ durata de funcţionare a telefonului. Este indicat să folosim funcţiile pe rând, pentru că oricum putem lucra mai concentraţi pe doar una dintre aplicaţii. Mai mult, recomandăm ca unele funcţii specifice, care sunt utile doar în anumite situaţii, să rămână nepornite până când avem nevoie ele: spre exemplu, Bluetooth şi GPS.
  • Luminozitatea ecranului este un alt aspect care consumă destul de multe resurse, mai ales în cazul în care smartphone-ul beneficiază de un ecran generos. Diminuaţi gradul de luminozitate a ecranului şi autonomia va creşte semnificativ. Unele sisteme de operare (de ex iOS) permit ajustarea automată a luminozităţii folosind un senzor special (pus pe faţa telefonului care adaptează lumina ecranului în funcţie de cea înconjurătoare).
  • Background-urile animate consumă, de asemenea, multă putere. Cu cât cereţi mai mult de la propriul smartphone, cu atât mai multe resurse va utiliza.
  • Vibraţiile sunt un alt element care diminuează autonomia telefonului. Porniţi funcţia de vibraţii doar când situaţia o cere – într-o întâlnire, spre exemplu; în restul timpului folosiţi ringtone-ul obişnuit al telefonului, care consumă mult mai puţină energie decât vibraţiile. Pentru cei pasionaţi de jocuri trebuie ştiut că unele jocuri folosesc vibraţiile pentru a sublinia anumite efecte din joc. Dacă dezactivaţi vibraţiile şi din jocuri, bateria telefonului va ţine mai mult.
  • În timpul deplasărilor, când nu folosim telefonul (un drum mai lung până la birou; o excursie de o zi etc), este indicat să oprim funcţia de wi-fi. Altfel, wi-fi-ul va căuta continuu o reţea, ceea ce reduce autonomia semnificativ. Aceeaşi recomandare este valabilă şi pentru funcţia Bluetooth, dacă nu aveţi un handsfree pe Bluetooth, puteţi să-l ţineţi oprit tot timpul pentru a mai salva baterie.
  • Serviciile precum e-mail-ul, widget-urile de Facebook, Twitter sunt setate să se sincronizeze automat; dacă reducem frecvenţa de sincronizare, putem creşte durata de viaţă a bateriei cu până la 50%. O altă recomandare, pentru cei care folosesc serviciul de e-mail pe mobil, este să-şi seteze verificarea e-mail-ului o dată pe oră sau chiar mai rar (aceasta dacă nu este foarte important să-l primească  în timp real). Valoarea default este de 15 minute la anumite telefoane şi consumă destul de mult din capacitatea bateriei.
  • Aplicaţiile de tip messeging (ex.: Yahoo Messenger), dacă sunt lăsate să ruleze în background şi sunt conectate la server, vor face trafic aproape continuu, scurtând foarte mult durata de viaţă a bateriei. De asemenea, şi jocurile care solicită o conexiune de internet pot să rămână în background pentru a primi diverse schimbari de status din joc şi astfel cresc consumul de baterie.
  • Dacă telefonul dumneavoastră are multe aplicaţii care fac trafic (ex.: Facebook, Twitter, Yahoo, etc) şi dispuneţi acasă şi de o conexiune WiFi, este mai bine pentru bateria telefonului dacă traficul se face prin WiFi decât prin 3G.
  • Smartphone-urile Android beneficiază şi de funcţia Power Saver Mode, care previne actualizarea aplicaţiilor în mod automat, reduce luminozitatea ecranului, dezactivează animaţiile de pe ecran şi opreşte vibraţiile. Utilizaţi această funcţie şi folosiţi bateria pentru un timp mai îndelungat.
  • În timp, bateria, după mai multe cicluri de încărcare/descărcare îmbătrâneşte şi ţine din ce în ce mai puţin. Din acest motiv, se recomandă schimbarea ei o dată la câţiva ani. Tot din acest motiv, dacă încărcaţi bateria până la 100% măcar din când în când, va scădea numărul de încărcări necesare, pe o perioadă mai lungă timp.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Carnet de șofer 2025. Se anulează definitiv permisul. Șoferii români ce pierd de tot dreptul de a conduce
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania