DESTINAŢII interesante din România: Rafting şi canioning, TURISMUL EXTREM din Valea Jiului

Cu un traseu în lungime de 35 de kilometri, pe care se află nu mai puţin de 80 de cascade în care viteza apei poate ajunge şi la 40 de kilometri la oră, Defileul Jiului reprezintă unul dintre cele mai căutate locuri din România pentru practicarea raftingului, un sport extrem, de echipă, care începe să strângă din ce în ce mai mulţi adepţi în ţara noastră.
Alina Costache
20 sept. 2014, 08:31
DESTINAŢII interesante din România: Rafting şi canioning, TURISMUL EXTREM din Valea Jiului

Potenţialul de dezvoltare a acestui sport a fost bine surprins de anumiţi operatori de turism din Valea Jiului, care au realizat un pachet de servicii menit să armonizeze nevoia de relaxare a omului modern, cu adrenalina declanşată de intrarea în cascadele învolburate de pe râul Jiu. În plus, spun organizatorii acestui program de sport extrem, raftingul reprezintă una dintre cele mai bune formule prin care se poate dezvolta spiritul de echipă, prin faptul că toţi cei care se adună în barca gonflabilă trebuie „să pună osul” la muncă pentru a ajunge la finalul traseului pe care şi l-au stabilit, potrivit Agerpres.

Sezonul de rafting pe Defileul Jiului se deschide, de regulă, în luna aprilie şi se poate dura până în prima parte a lunii octombrie, dacă temperaturile de afară se menţin plăcute pentru turişti.

Citeşte şi Altfel de vacanţă. Concediul în care trebuie să parcurgi 30-70 de kilometri pe zi, pe bicicletă. Cât costă

Râul Jiu este cel mai tehnic curs de apă din România în ceea ce priveşte practicarea raftingului. Râul are porţiuni cu ape învolburate, de diverse grade de dificultate, iar turiştii care aleg această formă de deconectare de la stresul zilnic sunt de-a dreptul încântaţi. Anul acesta am avut un sezon bun pentru că a plouat mult şi a fost apă pe Jiu. Am avut mulţi turişti de la companii multinaţionale, dar au revenit şi o parte dintre împătimiţii raftingului, pentru care am pregătit combinaţii noi, ce au inclus tiroliene şi canioning”, spune Sorin Sanda, fost campion naţional la alpinism şi iniţiatorul programului ”Transilvania Adventure”.

Pe râul Jiu sunt trei tronsoane cu grade diferite de dificultate pe care se poate practica raftingul. Primul tronson este şi cel mai dificil, iar acesta începe imediat după podul de la ieşirea din oraşul Aninoasa, în zona unei amenajări energetice. Se continuă apoi pe lângă mănăstirea Lainici, cu un al doilea tronson, şi se încheie cu un al treilea tronson, în zona localităţii Sadu, din judeţul Gorj.

Fostul sportiv ne asigură că riscurile pentru practicanţii raftingului sunt aproape egale cu zero. Oamenii sunt instruiţi înainte de a urca în bărci şi sunt echipaţi cu costume speciale de neopren, încălţăminte de neopren, veste de salvare şi căşti. În fiecare barcă există un pilot profesionist, de care trebuie să asculte toată lumea şi care trasează sarcini pentru fiecare ocupant.

Cursa are părţile ei bune, uşoare, de relaxare, dar şi zone în care emoţia şi pulsul cresc la cote maxime, mai ales atunci când barca ajunge în dreptul mai multor cataracte de pe râu.

Nu trebuie să le fie teamă pentru că nu se poate întâmpla nimic. Dovada este la final, când toată lumea este fericită şi spune că doreşte să mai revină”, precizează Sorin Sanda.

Frumuseţile naturale ale zonei Văii Jiului şi alimentele pe care le pot lua direct de la producători au schimbat în bine cerinţele turiştilor. Aceştia au acceptat bucuroşi oferta organizatorilor, ca între două expediţii să meargă la un picnic în aer liber, unde totul este pregătit cu atenţie, înainte ca „sportivii” să termine cursa de rafting.

Le-am sugerat acest lucru turiştilor pentru că toţi întrebau de un restaurant. Eu i-am îndrumat spre acest restaurant la iarbă verde, pe un colţ de pătură, cu produse tradiţionale. Oamenilor le-a plăcut şi a prins”, spune, mulţumit, Sorin Sanda.

Citeşte şi Atenţie de unde vă cumpăraţi vacanţa. ZECI de persoane au fost PĂCĂLITE de agenţiile de TURISM

Turismul extrem din Valea Jiului este însă mult mai complex, iar una dintre ofertele recente se referă la canioning. Adică, mai simplu spus, căţărare pe cascade, lansări cu tiroliana, sărituri peste ochiuri de apă adânci de doi sau trei metri. Echipaţi cu căşti, cordeline, costume de neopren, încălţăminte potrivită, cu toţii caută soluţiile cele mai potrivite pentru a depăşi „obstacolul” din cale.

Este o deplasare pe orice. Te adaptezi din punct de vedere tehnic în funcţie de ceea ce îşi oferă terenul, canionul. Este turismul pe care eu îl promovez”, explică sportivul care a pus bazele proiectului ”Transilvania Adventure”.

Iar acest proiect este din ce în ce mai căutat, mai ales că el poate fi practicat şi pe timp de iarnă, când cascadele îngheţate pot reprezenta un bun perete pentru escaladă. Fiind un sport mai aparte, care necesită un echipament anume, organizatorii asigură cele necesare pentru toţi turiştii care caută aventura. Dincolo de indicaţiile pe care le primesc înainte de escaladă, turiştii sunt asistaţi de instructori pentru ca riscul la care sunt expuşi să fie doar unul ipotetic.

De regulă canioningul se practică în perioada lunilor aprilie – octombrie, cu precizarea că în timpul iernii oferta se schimbă şi se referă la escaladele pe pereţii îngheţaţi ai cascadelor. În ceea ce priveşte costurile pentru rafting şi canioning, acestea diferă în funcţie de cerinţele grupului de turişti şi de numărul acestora.

DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Spynews
Mihai Albu a ajuns în fața altarului alături de mireasa lui, Elena. Informații în timp real de la cununia religioasă
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Cel mai mare castel din lume se află la 5 ore de București. Structura defensivă unică în Europa are o arhitectura spectaculoasă
Capital.ro
Regulă pentru cei care vor permis de conducere. Șoferii trebuie să treacă trei teste medicale
Playtech.ro
Ce nu ai voie să pui pe parbriz. Detaliul pentru care şoferii iau amenzi usturătoare
DailyBusiness
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
Adevarul
Obama a început totul, Trump a continuat. Analiza care dărâmă miturile despre politica externă americană
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Andreea Perju și iubitul ei sărbătoresc doi ani de relație. Fotografie rară cu actrița și partenerul ei de viață / FOTO
Spynews
Noi opțiuni la companiile aeriene low-cost. Locuri în picioare în avion, pentru doar 1€
Evz.ro
Femeia din viața lui Iohannis despre care nu s-a vorbit până acum
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Se schimbă legea căsătoriilor în România: Ce trebuie să știe cuplurile care se căsătoresc în 2025
Cancan.ro
Piedone, caz de Dosarele X într-un restaurant din Bragadiru. Cum s-a transformat carnea de porc în… pastramă de oaie!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reintroducerea armatei obligatorii chiar de anul viitor. Se dă lege: Trebuie să creştem ritmul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Românii care primesc cel puțin 700 de lei de la stat! Banii nu sunt gratis și trebuie munciți
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aeroportul unic în lume. E singurul loc de pe Pământ unde poți ateriza în trei țări deodată