PREMIILE NOBEL 2014: Luni se anunţă Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie

Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie va deschide, luni, 6 octombrie, seria câştigătorilor din 2014 ai acestor premii care, din 1901, recompensează excelenţa în diferite domenii, relatează vineri EFE. 
Filip Stan
06 oct. 2014, 03:23
PREMIILE NOBEL 2014: Luni se anunţă Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie

PREMIILE NOBEL 2014: Ulterior, se vor anunţa premiile pentru Fizică, Chimie, Pace şi cel pentru Economie, singurul care nu a fost instituit de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventator al dinamitei, ci a fost creat după jumătate de secol de Banca Suediei. Academia Suedeză nu a comunicat încă în ce zi se va acorda Premiul Nobel pentru Literatură. Potrivit tradiţiei recente, în acest an s-ar acorda joi 9 octombrie. 

Premiul Nobel pentru Pace este singurul care se decernează în Norvegia, la Oslo, în timp ce toate celelalte se decernează în Suedia, la Stockholm, conform dorinţei exprese a creatorului premiilor. Din 1974, nu se acordă postum. 

În mai bine de un secol, prin aceste premii s-au răsplătit 22 de organizaţii şi 847 de indivizi, printre care 44 de femei. 

O singură persoană l-a obţinut de mai multe ori fără a-l împărţi cu altcineva: biochimistul american Linus Pauling, câştigător al Premiului Nobel pentru Chimie (1954) şi pentru Pace (1962). 

Două personalităţi au refuzat în mod voluntar Premiul Nobel: scriitorul francez Jean Paul Sartre l-a refuzat pe cel pentru Literatură, în 1964, iar politicianul vietnamez Le Duc Tho, pe cel pentru Pace, în 1973. Au existat şi patru cazuri de refuz forţat, cel mai cunoscut fiind cel al scriitorului Boris Pasternak, pe care autorităţile sovietice l-au obligat în 1958 să nu accepte Premiul Nobel pentru Literatură. 

Premiile sunt înmânate la 10 decembrie, într-o dublă ceremonie – la Konserthus din Stockholm şi la Primăria din Oslo. 

Toţi laureaţii primesc o diplomă, o medalie şi o recompensă financiară. Anul acesta, suma este de 8 milioane de coroane suedeze (879.000 euro, 1,1 milioane dolari), cantitate care se împarte dacă există mai mult de un câştigător la aceeaşi categorie.

PREMIILE NOBEL în cifre

Record Nobel: 278 de candidaţi – acesta este numărul de nume propuse în 2014 la premiul Nobel pentru pace, o cifră record pentru această distincţie. Cu excepţia laureaţilor, numele candidaţilor vor fi dezvăluite abia peste 50 de ani.

Refuz Nobel: Doi laureaţi au refuzat distincţia – francezul Jean-Paul Sartre a refuzat premiul pentru literatură în 1964, iar premierul vietnamez Le Duc Tho a refuzat să împartă premiul pentru pace, în 1973, cu secretarul de stat american Henry Kissinger. În plus, Adolf Hitler a interzis unui număr de trei laureaţi germani să primească premiul – Richard Kuhn (chimie, 1938), Adolf Butenandt (chimie, 1939) şi Gerhard Domagk (medicină, 1939) -, iar guvernul sovietic l-a obligat pe Boris Pasternak să refuze premiul pentru literatură în 1958.

Laureaţi Nobel încarceraţi: Trei laureaţi se aflau la închisoare în momentul în care premiul a fost anunţat: pacifistul şi jurnalistul german Carl von Ossietzky (1935), opozanta birmană Aung San Suu Kyi (1991) şi disidentul chinez Liu Xiaobo (2010). Aung San Suu Kyi a mers pe 16 iunie 2012 la Oslo unde a putut să îşi prezinte în cele din urmă discursul de acceptare a premiului Nobel, la peste 20 de ani după atribuirea acestuia.

Cei mai vârstnici laureaţi Nobel: La 90 ani, americanul de origine rusă Leonid Hurwicz, câştigător al premiului pentru economie în 2007, a devenit cel mai în vârstă laureat în momentul atribuirii premiului Nobel. Decedat în iunie 2008, el a mai trăit doar câteva luni după ce a primit acest premiu. În ceea ce le priveşte pe femei, romanciera britanică Doris Lessing este cea mai în vârstă laureată Nobel. Scriitoarea avea 87 de ani în momentul în care a fost recompensată cu Nobelul pentru literatură în acelaşi an (2007). A murit în noiembrie 2013.

Cei mai tineri laureaţi Nobel: La 25 de ani, britanicul Lawrence Bragg a devenit în 1915 cel mai tânăr laureat al premiului Nobel – premiul pentru fizică -, pe care l-a împărţit cu tatăl său William.

Nobel în familie: Istoria familiei franceze Curie se confundă cu aceea a premiilor Nobel. În 1903, soţii Pierre şi Marie Curie au fost recompensaţi cu Nobelul pentru fizică. În 1911, Marie Curie (născută Skolodowska), prima femeie premiată cu Nobel, a fost din nou laureată, dar într-o altă disciplină – chimie -, devenind singura femeie de două ori câştigătoare a premiului. În 1935, fiica ei Irène Juliot-Curie şi soţul ei Frédéric Juliot au primit la rândul lor premiul Nobel pentru chimie. Sora mai mică a lui Irène, Eve Curie, s-a căsătorit cu Henry Richardson Labouisse care, în calitate de director al UNICEF, a primit în numele acestei agenţii din cadrul ONU premiul Nobel pentru pace în 1965.

Nobel şi femeile: 44 de femei, inclusiv Marie Curie de două ori, alături de 803 bărbaţi, au fost laureaţi ai premiului Nobel de la înfiinţarea acestuia în 1901. Abia în 2009 premiul Nobel pentru economie a fost atribuit unei femei – americanca Elinor Ostrom. În fizică, doar două femei – alături de 191 bărbaţi – au fost recompensate, însă niciuna după anul 1963.

Nobel şi cele mai apreciate domenii: Cei mai mulţi laureaţi Nobel pentru literatură scriu proză. În fizică, cel mai recompensat domeniu este cel al particulelor. În chimie – biochimia; în medicină – genetica are un avans; în economie – macroeconomia.

Limbile şi Nobel: Engleza ocupă prima poziţie în topul limbilor folosite de cei mai mulţi scriitori care au primit Nobelul pentru literatură, cu 27 laureaţi, urmată de franceză şi germană (ambele cu 13 laureaţi), spaniolă (11 laureaţi), suedeză (şapte laureaţi), italiană (şase laureaţi), rusă (cinci laureaţi), poloneză (patru laureaţi), norvegiană şi daneză (ambele cu trei laureaţi), greacă şi japoneză (ambele cu doi laureaţi). Araba, chineza şi chiar occitana, printre alte limbi, sunt la rândul lor reprezentate în acest top.

DailyBusiness
Giganții Microsoft și Amazon disponibilizează sute de angajați din România
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Averea impresionantă lăsată de Felix Baumgartner. Cine sunt moștenitorii și ce rol joacă fostele relații
Capital.ro
Elena Udrea a luat decizia. Anunț după ieșirea din închisoare: Mă ocup de...
Playtech.ro
Declarația de dragoste sfâșietoare pe care Felix i-a făcut-o Mihaelei Rădulescu cu câteva ore înainte sa moara. Momente copleșitoare surprinse de celebrul parașutist
DailyBusiness
Peste 500 000 de tineri români până în 30 de ani stau pe banii părinţilor
Adevarul
Un englez a înfruntat găștile de Alba-Neagra de pe Podul Londrei fiind scuipat, umilit și lovit: „Nu le e frică să te atace”
wowbiz.ro
"Dansez în întuneric, cu tine în brațele mele" Ce a apucat să-i spună Mihaela Rădulescu lui Felix Baumgartner înainte de moarte. Gestul sfâșietor care o va urmări toată viața
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Cum arată acum Autostrada Moldovei A7. Un an de progres, înregistrat din aer
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
S-a încins! Aryna Sabalenka a postat imagini cu ea în bikini alături de iubitul milionar și musculos, din vacanța de cuplu
kanald.ro
8 județe din România sunt sub avertizare de cod galben și portocaliu de averse torențiale! Meteorologii ANM anunță fenomene extreme
Cancan.ro
Cum a aflat Mihaela Rădulescu că Felix Baumgartner a murit. Unde se afla iubita sportivului în clipa tragediei
Playsport.ro
Unde se află astăzi inima Reginei Maria. Întregitoarea României Mari pare să-și fi găsit, în sfârșit...
Capital.ro
Legea care se impune la fiecare bloc, o dată la trei luni. Asociația de proprietari e obligată. Se aplică 8.000 de lei amendă pentru nerespectare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
stirilekanald.ro
Filmul morții lui Felix Baumgartner! Ce s-a întâmplat, de fapt, în aer și care a fost cauza morții iubitului Mihaelei Rădulescu
Felix Baumgartner, partenerul de viață al Mihaelei Rădulescu, a murit într-un accident cu parapanta. Cei doi s-au cunoscut la București
MediaFlux
Se dau 20.000 de lei gratis. Cine poate primi banii de la Guvern
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acțiunile Renault s-au prăbușit în urma a două anunțuri