Premiile NOBEL: Care sunt lucrările favorite

Oamenii de ştiinţă care au descoperit mecanismul molecular care stă la originea durerii, autorii unui studiu în care a fost identificată o nouă clasă de proteine cu rol în activarea genelor şi cercetătorii care au identificat modul în care particularităţile genetice ne predispun sau, dimpotrivă, ne protejează de anumite boli, se numără printre favoriţii la premiul Nobel pentru Medicină 2014, conform analizei anuale publicate de Thomson Reuters.
Filip Stan
06 oct. 2014, 08:08
Premiile NOBEL: Care sunt lucrările favorite

Previziunile au fost formulate de divizia Intellectual Property & Science (IP&S) a trustului media Thomson Reuters. Începând cu anul 2002 şi până în prezent, Thomson Reuters a prevăzut cu acurateţe 35 de laureaţi ai premiilor Nobel.

Unul dintre favoriţi este David Julius de la Universitatea California din San Francisco, care a descoperit receptorul celular pentru capsaicina din ardeiul iute la sfârşitul anilor ’90. El a stabilit modul în care acest receptor celular este activat de capsaicină, declanşând reacţia de iuţeală şi disconfort specifică consumului de ardei iuţi. Motivul pentru care simţim atât căldură, cât şi durere atunci când mâncăm ceva foarte iute este surprinzător de simplu: celulele care răspund la principiul activ din ardeiul iute înregistrează iuţeala uneori dureroasă la fel cum înregistrează şi căldura.

David Julius foloseşte această descoperire pentru a identifica noi modalităţi de a trata durerea. El a identificat o familie specifică de gene care este activată atât de capsaicină, cât şi de temperaturile ridicate. O nouă familie de medicamente ar putea bloca aceste gene şi astfel am scăpa de durere.

Biochimistul Robert G. Roeder de la Universitatea Rockefeller şi biologul Robert Tjian de la Universitatea California din Berkeley se numără printre favoriţii la Nobelul pentru Medicină. Studiul lor pleacă de la faptul că toate celulele din organismul uman deţin un set specific de instrucţiuni după care funcţionează. Cei doi au descoperit o nouă clasă de proteine specializate care contribuie la controlul momentului şi a modului în care anumite gene sunt activate.

Un alt cercetător de la Universitatea Rockefeller, biologul James E. Darnell, a identificat o altă clasă de molecule care se ataşează de ADN şi le transmite celulelor când să înceapă să copieze instrucţiunile în baza cărora vor funcţiona. Laolaltă, aceste studii le vor permite medicilor să înţeleagă cum ar putea fi controlate riscurile genetice cu privire la declanşarea unei mari varietăţi de patologii.

Cercetătorii Michael H. Wigler, Charles Lee şi Stephen W. Scherer ar putea primi premiul Nobel pentru medicină pentru că au infirmat faptul că oamenii sunt în proporţie de 99% identici din punct de vedere genetic. Ei au identificat modul în care diferenţele de ordin genetic dintre oameni pot predispune sau, dimpotrivă, pot proteja în faţa anumitor maladii. Descoperirile lor vor modifica modul în care este diagnosticat şi tratat diabetul dar şi alte maladii grave.

Departe de a fi în proporţie de 99% identice, genomurile umane au un grad important de diversitate. Diversitatea lor este atât de ridicată încât segmente mari din baza noastră de date genetice pot fie să lipsească, fie sunt duplicate. În consecinţă, până la 1 din 10 din genele noastre sunt complet distincte. Astfel, genomurile umane nu sunt identice în proporţie de 99%, ci de aproape 90%, existând un grad mai ridicat de diversitate decât se credea.

DailyBusiness
Giganții Microsoft și Amazon disponibilizează sute de angajați din România
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Averea impresionantă lăsată de Felix Baumgartner. Cine sunt moștenitorii și ce rol joacă fostele relații
Capital.ro
Elena Udrea a luat decizia. Anunț după ieșirea din închisoare: Mă ocup de...
Playtech.ro
Declarația de dragoste sfâșietoare pe care Felix i-a făcut-o Mihaelei Rădulescu cu câteva ore înainte sa moara. Momente copleșitoare surprinse de celebrul parașutist
DailyBusiness
Peste 500 000 de tineri români până în 30 de ani stau pe banii părinţilor
Adevarul
Un englez a înfruntat găștile de Alba-Neagra de pe Podul Londrei fiind scuipat, umilit și lovit: „Nu le e frică să te atace”
wowbiz.ro
"Dansez în întuneric, cu tine în brațele mele" Ce a apucat să-i spună Mihaela Rădulescu lui Felix Baumgartner înainte de moarte. Gestul sfâșietor care o va urmări toată viața
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Cum arată acum Autostrada Moldovei A7. Un an de progres, înregistrat din aer
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
S-a încins! Aryna Sabalenka a postat imagini cu ea în bikini alături de iubitul milionar și musculos, din vacanța de cuplu
kanald.ro
8 județe din România sunt sub avertizare de cod galben și portocaliu de averse torențiale! Meteorologii ANM anunță fenomene extreme
Cancan.ro
Cum a aflat Mihaela Rădulescu că Felix Baumgartner a murit. Unde se afla iubita sportivului în clipa tragediei
Playsport.ro
Unde se află astăzi inima Reginei Maria. Întregitoarea României Mari pare să-și fi găsit, în sfârșit...
Capital.ro
Legea care se impune la fiecare bloc, o dată la trei luni. Asociația de proprietari e obligată. Se aplică 8.000 de lei amendă pentru nerespectare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
stirilekanald.ro
Filmul morții lui Felix Baumgartner! Ce s-a întâmplat, de fapt, în aer și care a fost cauza morții iubitului Mihaelei Rădulescu
Felix Baumgartner, partenerul de viață al Mihaelei Rădulescu, a murit într-un accident cu parapanta. Cei doi s-au cunoscut la București
MediaFlux
Se dau 20.000 de lei gratis. Cine poate primi banii de la Guvern
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acțiunile Renault s-au prăbușit în urma a două anunțuri