RCA: CAZIERUL JUDICIAR al şoferului afectează preţul asigurării auto. Când se dublează preţul poliţei

RCA: Sistemul bonus-malus, aplicat la asigurările RCA, funcţionează de aproape patru ani în România, afectează până la 15% dintre şoferi şi nu îmbunătăţeşte prea mult circulaţia pe drumurile publice, pentru că avem un număr ridicat de accidente, comparativ cu alte state UE

14 oct. 2014, 07:42

RCA: Sistemul de asigurări din România, aşa cum este el conceput, vrea să fie generos cu şoferii disciplinaţi şi aspru cu aceia care dau cu maşina peste vreun partener de trafic, scrie capital.ro. În acest scop, există sistemul bonus-malus, introdus de la 1 ianuarie 2010 pentru persoane fizice și de la 1 ianuarie 2012 pentru persoane juridice. Acesta cuprinde 14 clase de bonus (cu reducerea primei RCA), 8 de malus (cu majorarea primei) şi una denumită B0, care nu implică nici reducere, nici majorare.

Citeşte şi Rămâi cu gura căscată dacă vezi ce a putut desena un tânăr în formularul de constatare amiabilă

„Reducerea maximă ce poate fi acordată, aferentă clasei B14, este de 50% din valoarea primei de asigurare. Ea poate fi obţinută după 7 ani de la momentul aplicării sistemului bonus-malus”, informează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Cât de bine conduc şoferii români? 7 din 100 de maşini din România au provocat anul trecut daune acoperite de RCA spre deosebire de 5 în Polonia, 4,4 în Croația, 4 în Lituania sau 3 în Ungaria. Rata combinată a daunelor pe segmentul RCA în 2013 a fost printre cele mai mari din Europa: 130,8%, relevă o analiză efectuată de UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România. Dar unii jucători din piaţa asigurărilor au viziuni un pic diferite.

Citeşte şi Numărul dosarelor de daună RCA a ajuns la 190.000, în primele opt luni

„Din datele pe care le deţinem la companie, România nu are chiar cea mai mare frecvenţă de daune din Europa. Potrivit acestor date, noi ne situăm la 8%-9%, în timp ce Ungaria se află la 10%-12%. Frecvenţe mai mici au ţări ca Austria sau Germania, cu un nivel de 4%-5%”, a spus, pentru Capital, Ionel Dima, director general la compania de regularizări de daune Avus România.

RCA: De ce facem multe accidente

De ce înregistrăm, totuşi, un număr mare de accidente? „La cauze aş enumera nervozitatea, vehemenţa din viaţa socială, nerespectarea legilor, lipsa de responsabilitate… să mai zic? Desigur, şi starea deplorabilă a arterelor de circulaţie contribuie la producerea accidentelor”, a adăugat Dima. Cât de mult ridică sistemul bonus-malus media primelor RCA plătite efectiv? Nici autoritatea în domeniu, ASF, nici organizaţia profesională a asigurătorilor, UNSAR, nu au făcut încă studii pe această temă. Şeful Avus România consideră că acest segment de piaţă înfruntă încă mari (şi vechi) probleme, cu o influenţă mai mare în preţuri. „E piaţă liberă, fiecare companie de asigurări îşi stabileşte singură prima. Numai că, există câteva care vând mult şi ieftin şi au dificultăţi la plata daunei, astfel că riscă să nu mai poată supravieţui. Raportul dintre cea mai scumpă şi cea mai ieftină poliţă RCA ajunsese unu la patru, chiar unu la cinci”, a explicat Ionel Dima. În ultimul timp, raportul s-a mai diminuat, şi ca urmare a impunerilor ASF privind standardele de lichiditate şi solvabilitate la companii.