PROGRAMUL PRIMA MAŞINĂ ar aduce creşteri anuale la vânzările auto de un miliard de lei

PROGRAMUL PRIMA MAŞINĂ. Vânzările de autovehicule situate în palierele joase de preţ sau maşinile puţin poluante cu litraj mic şi consum redus de combustibil ar putea creşte cu până la un miliard de lei datorită programului "Prima maşină", se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de Ordonanţă Privind programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.
Iulian Tudor
15 oct. 2014, 12:34
PROGRAMUL PRIMA MAŞINĂ ar aduce creşteri anuale la vânzările auto de un miliard de lei

„Creşterea anuală a vânzărilor ar putea ajunge până la un miliard de lei, ceea ce are capacitatea de a conduce la o creştere economică de 0,1% cumulând efectele lanţului de producţie, import şi distribuţie, inclusiv serviciile conexe din sectorul auto”, se menţionează în document, potrivit Agerpres. 

Citeşte şi Programul Prima Maşină. Tot ce trebuie să ştii ca să îţi cumperi MAŞINĂ NOUĂ

Prin Memorandumul cu tema „Prima maşină” s-a aprobat iniţierea de către Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor Publice a actelor normative în vederea lansării programului guvernamental „Prima maşină”, destinat în principal tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 ani, dar şi celorlalte categorii de vârstă, pentru achiziţionarea primei maşini noi.

„Prin garantarea de către stat a creditului acordat pentru achiziţionarea unui autoturism nou şi având în vedere faptul că un număr redus de bănci dispun de produse de creditare pentru autoturisme, corelat cu accesul foarte dificil la credite al persoanelor cu venituri reduse, apreciem că se creează condiţiile iniţierii unui produs bancar competitiv, cu consecinţe pozitive directe asupra creşterii vânzării de autoturisme noi şi a segmentelor orizontale conexe. Prin Program se stimulează cumpărarea autoturismelor mai puţin poluante, prin fixarea unei garanţii de stat mai mari pentru automobilele mai puţin poluante”, se arată în proiect.

Citeşte şi PRIMA MASINA 2014: Ce automobil poţi să-ţi cumperi prin programul Prima Maşină

Prin adoptarea OUG privind programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi se doreşte implementarea unui mecanism de garantare care va conduce la diversificarea paletei de produse de credite auto la costuri inferioare celor practicate la momentul actual, având în vedere gradul ridicat de colateralizare a unui credit pentru achiziţia de autoturisme în comparaţie cu un credit de consum pentru nevoi personale fără garanţii materiale.

„Prin autoturism nou în sensul Programului se înţelege orice autovehicul produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import definit conform art.3 pct.2 din O.G. nr.27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, care nu a mai fost deţinut în proprietate de către o altă persoană conform cărţii de identitate a autoturismului şi care îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, achiziţionat de la un comerciant din România care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor noi şi al cărui preţ de achiziţie nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA”, se menţionează în proiectul de OUG.

Beneficiarul Programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere că nu a mai deţinut în proprietate un alt autoturism nou; îndeplineşte condiţiile prevăzute în normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă; nu înregistrează obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat şi nu înregistrează restanţe la plata altor credite bancare.

Prin acest Program persoanele fizice pot achiziţiona un singur autoturism.

Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să mandateze Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unui autoturism nou în cadrul Programului.

Plafonul anual al garanţiilor care pot fi emise, condiţiile de acordare a acestora şi de eligibilitate a instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare şi a persoanelor fizice beneficiare ale Programului, regulile de gestionare a garanţiilor, precum şi modalitatea de distribuire a sumelor încasate din valorificarea garanţiei se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

În baza contractului de garantare se va înscrie în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare o ipotecă legală mobiliară asupra autoturismelor achiziţionate în cadrul Programului în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, precum şi în favoarea finanţatorilor, proporţional cu procentul de garantare, valabilă până la stingerea tuturor obligaţiilor de plată aferente creditului garantat acordat în cadrul Programului.

Instituţia de credit/instituţia financiară nebancară are dreptul la plata valorii de executare a garanţiei în cazul producerii riscului de credit, în condiţiile Programului. Sumele rezultate din executarea garanţiilor de stat acordate de FNGCIMM prin Program, în numele şi în contul statului, se plătesc finanţatorului de către Ministerul Finanţelor Publice de la bugetul de stat pe baza documentelor justificative prezentate de FNGCIMM şi se recuperează de la beneficiarul Programului în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.

Creanţele rezultate din garanţiile acordate şi plătite instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare în cadrul Programului sunt asimilate creanţelor bugetare a căror colectare şi recuperare prin executare silită se efectuează de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Sumele încasate sunt venituri ale bugetului de stat, şi se încasează într-un cont de venituri bugetare distinct.

Normele de aplicare a Ordonanţei vor fi elaborate şi supuse aprobării Guvernului în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Carnet de șofer 2025. Se anulează definitiv permisul. Șoferii români ce pierd de tot dreptul de a conduce
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania