ALEGERI PREZIDENTIALE. Zeci de sesizări de posibile contravenţii sau infracţiuni electorale

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. TURUL DOI. 79 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni electorale la turul II al alegerilor prezidenţiale s-au înregistrat duminică la nivel naţional, angajaţii MAI stabilind că 25 nu se confirmă, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al instituţiei, Monica Dajbog.

16 nov. 2014, 13:20
ALEGERI PREZIDENTIALE. Zeci de sesizări de posibile contravenţii sau infracţiuni electorale

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. TURUL DOI. Majoritatea sesizărilor, circa 70%, au fost înregistrate în mediul rural iar 72% din reclamaţii au fost primite prin sistemul de urgenţă 112.

„În prezent se fac verificări în 20 de situaţii de posibile infracţiuni electorale şi mai multe fac referire la cazuri de corupere a alegătorilor. Toate se află în cercetarea structurilor de poliţie pentru a se vedea dacă se confirmă sau nu”, a spus Dajbog.

În ceea ce priveşte contravenţiile, MAI a anunţat că au fost aplicate nouă sancţiuni în valoare de 7.500 lei şi două avertismente scrise. Majoritatea acestora s-au dat pentru continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor cu ce candidat să voteze.

CITEŞTE ŞI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. COZI URIAŞE la unele secţii din DIASPORA VIDEO

În judeţul Vrancea, poliţiştii fac cercetări pentru a stabili condiţiile în care au fost eliberate acte medicale pentru persoane care solicită urna specială. „Două dintre aceste persoane s-au deplasat la secţia de vot, dar se constatase că pe numele lor se solicitase urna specială. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru fals în înscrisuri în semnătură privată. Totodată, poliţiştii din Gorj fac verificări după ce au fost sesizaţi cu privire la faptul că cererile unor pacienţi internaţi într-un spital din judeţ de a vota cu ajutorul urnei speciale nu au fost depuse la timp”, a declarat oficialul MAI.

Poliţiştii din Greci, judeţul Tulcea, au întocmit dosar penal pe numele unui bărbat de 26 de ani pentru fraudă la vot. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că un membru al comisiei de votare i-a înmânat bărbatului două buletine de vot, pe care acesta şi-a exercitat dreptul la vot şi pe care le-a introdus ulterior în urnă.

„Poliţiştii bucureşteni efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu după ce la o secţie de votare s-a constatat lipsa unei ştampile de vot. Situaţii similare s-au înregistrat în alte două secţii de votare din judeţele Hunedoara şi Teleorman. În Bucureşti, un alegător a fost amendat cu 1.500 lei pentru continuarea propagandei electorale după ce la ieşirea din cabina de vot a scandat numele unuia dintre candidaţi. Tot în Bucureşti, un bărbat a încercat să voteze la o altă secţie de votare decât cea la care era arondat potrivit domiciliului. Preşedintele secţiei de votare a încercat să-l convingă că nu poate vota, dar pentru că bărbatul a refuzat să părăsească secţia, preşedintele secţiei de votare a solicitat sprijinul poliţiei”, a completat Monica Dajbog.

O situaţie nefericită s-a înregistrat în judeţul Vrancea, unde un bărbat a decedat după ce a votat, trupul său fiind găsit la o sută de metri de secţia de votare. Se pare că bărbatul avea probleme cardiace.