COD GALBEN DE NINSORI. Nicio şcoală nu se închide

ANM a emis o avertizare meteo de ninsori, polei şi vânt până marţi seară la ora 22.00. Cu toate acestea, EDU.ro nu a  anunţat că se închide vreo şcoală din România.

02 dec. 2014, 04:30
COD GALBEN DE NINSORI. Nicio şcoală nu se închide

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a indicat, luni, 15 localităţi din judeţele Sălaj, Braşov, Vâlcea, Mehedinţi şi Prahova ca fiind cele mai afectate de condiţiile meteo. 

El a arătat, în comandamentul de iarnă convocat la Palatul Victoria de premierul Victor Ponta, că echipele de intervenţie au fost mobilizate de duminică în toate judeţele vizate de atenţionările meteo. 

Oprea a precizat că în dispozitivul de intervenţie, la nivel naţional, MAI are peste 26.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, cu peste 3.000 de mijloace tehnice pregătite să acţioneze. 

„În Bucureşti şi în judeţele vizate de codul galben care intră în vigoare astăzi la orele 14,00 s-au operaţionalizat grupele operative care vor transmite către centrul operaţional de comandă al MAI orice situaţie care poate surveni pentru a lua măsuri imediate”, a spus ministrul. 

El a indicat că în prezent cele mai afectate localităţi sunt Trăsnea din judeţul Sălaj, Codlea din judeţul Braşov, Moşoroasa din judeţul Vâlcea, Bălăciţea, Vădoia, Almăjel, Stricoviţa, Petra, Padina, Dobra, Dubova, Ogradena din judeţul Mehedinţi, Şotriile, Comarnic, Valea Doftanei din judeţul Prahova. 

În context, ministrul de Interne a arătat că un singur drum judeţean – 108 R – pe raza comunei Trăsnea din judeţul Sălaj a fost închis, ca măsură preventivă, indicând că în scurt timp acesta va fi redat circulaţiei.

„Poliţiştii rutieri au aplicat 42 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 3.078 de lei, din care 38 pentru nerespectarea de către conducătorii auto a condiţiilor privind circulaţia pe drumurile publice în condiţii de iarnă, pentru lipsa anvelopelor de iarnă şi a dispozitivelor antiderapante”, a spus Oprea, el adăugând că patru administratori de drum au fost sancţionaţi contravenţional pentru neîntreţinerea corespunzătoare a stării carosabilului, valoarea totală a amenzilor fiind de 8.700 de lei. 

Ministrul a făcut apel la toţi conducătorii auto să se informeze asupra condiţiilor de drum, să respecte indicaţiile rutiere şi să manifeste o conduită preventivă. 

El a mai precizat că în ultimele 24 de ore elicopterele MAI au efectuat cinci misiuni pentru salvarea unor persoane aflate în situaţii medicale critice, iar o altă misiune importantă s-a realizat cu avionul de transport medical pentru un transport de organe de la Iaşi la Bucureşti.