Taifunul Hagupit, un pericol pentru jumătate din populaţia ţării

Taifunul Hagupit, cel mai puternic care loveşte Filipine în acest an, caracterizat prin ploi abundente şi vânt în rafale de peste 200 de km pe oră, a provocat pagube importante duminică în estul arhipelagului.

07 dec. 2014, 10:06
Taifunul Hagupit, un pericol pentru jumătate din populaţia ţării

Taifunul Hagupit a provocat pagube importante duminică în estul arhipelagului.

Deşi nu au fost raportate victime deocamdată, impactul furtunii ar urma să fie resimţit pe o suprafaţă de peste 600 de kilometri lăţime, ceea ce îl face să reprezinte o ameninţare pentru aproape 50 milioane de oameni, adică jumătate din populaţia ţării, după cum a declarat pentru AFP Corazon Soliman, ministrul afacerilor sociale.

Furtuna, formată în Oceanul Pacific, a început să lovească satele pescăreşti de pe insula Samar sâmbătă noaptea şi este de aşteptat să afecteze mai mult de jumătate din arhipelag, inclusiv regiuni din zona est-centrală, care au mai fost devastate acum un an de super-taifun Haiyan. Multe case au fost pur şi simplu ‘măturate’ de vântul puternic, copacii au fost culcaţi la pământ, iar liniile electrice distruse.

Temându-se de o repetare a dezastrului lăsat anul trecut de super-taifunul Haiyan, soldat cu peste 7.000 de morţi, autorităţile au cerut vineri ca milioane de filipinezi să se refugieze în biserici, şcoli şi săli de sport.

Filipine, o ţară în curs de dezvoltare cu 100 de milioane de locuitori, este afectată în mod regulat de fenomene extreme ucigaşe, cu o medie de douăzeci de taifunuri pe an. Arhipelagul este adesea prima zonă terestră importantă aflată în calea taifunurilor care se formează în Oceanul Pacific, dar oamenii de ştiinţă cred că virulenţa furtunilor din ultimii ani se datorează schimbărilor climatice.

În ultimii trei ani, peste 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în Filipine din cauza furtunilor Haiyan, Bopha şi Washi, cele mai ucigaşe din lume în intervalul respectiv.