Spaţiul aerian al Londrei, ÎNCHIS din cauza unei probleme informatice

Spaţiul aerian al Londrei a fost afectat, vineri seară, din cauza unei probleme informatice, a anunţat organizaţia europeană pentru securitatea navigaţiei aeriene, Eurocontrol.

12 dec. 2014, 15:51
Spaţiul aerian al Londrei, ÎNCHIS din cauza unei probleme informatice

Toate operaţiunile aeriene din Marea Britanie au revenit la normal în jurul orei 22.00, după ce o problemă informatică a provocat închiderea spaţiului aerian al Londrei timp de mai multe ore.

Sistemul funcţionează din nou. Toate segmentele infrastructurii aviatice vor începe să revină la normal – aeroporturile, liniile aeriene şi traficul aerian„, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciul naţional britanic pentru trafic aerian (NATS).

Întrebat despre motivele care au provocat pana informatică, el a răspuns că „în acest stadiu încă investigăm cauza”.

Ministrul britanic al transporturilor, Patrick McLoughlin, a declarat că a solicitat explicaţii amănunţite pentru perturbarea traficului aerian „pur şi simplu inacceptabilă”. „Orice perturbare a sistemului nostru aviatic reprezintă o chestiune care ne preocupă în cel mai înalt grad, în special în perioada anului în care se apropie sărbătorile„, a precizat ministrul britanic al transporturilor, Patrick McLoughlin.

O perturbare de o asemenea amploare este pur şi simplu inacceptabilă şi am solicitat NATS (Serviciul naţional britanic pentru trafic aerian) o explicaţie amănunţită privind evenimentul din această seară„, a adăugat ministrul.

De asemenea, vreau să ştiu ce măsuri vor fi luate pentru a preveni ca acest lucru să se mai întâmple pe viitor„, a subliniat Patrick McLoughlin.

Principalul aeroport al Londrei, Heathrow, a anunţat că nu au existat avioane care să decoleze sau să aterizeze în timpul penei informatice. Pe de altă parte, aeroportul Gatwick, care deserveşte tot Londra, a anunţat că nu au avut loc decolări, dar că aterizările au fost permise.

Londra are în prezent patru aeroporturi principale: Heathrow, Stansted, Gatwick şi Luton, primul dintre ele fiind cel mai important din Europa în privinţa numărului de pasageri.

Totodată, aeroportul din Manchester a anunţat că nu a fost afectat de închiderea spaţiului aerian.

La 7 decembrie 2013, o pană la centrul de control aerian de la Swanwick a provocat întârzieri şi anulări pentru sute de zboruri către Marea Britanie şi Irlanda.

CITEŞTE ŞI: Aeroportul Henri Coandă, pe locul 44 în UE după traficul de pasageri, în 2013