Valeriu Zgonea: ONG-urile doresc ca legea partidelor să fie discutată în Comisia de Cod Electoral

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi că organizaţiile neguvernamentale doresc ca legea finanţării partidelor şi legea partidelor politice să fie discutate cu legile electorale în Comisia de cod electoral, transmite Agerpres.
Filip Stan
15 ian. 2015, 15:06
Valeriu Zgonea: ONG-urile doresc ca legea partidelor să fie discutată în Comisia de Cod Electoral

„Toate organizaţiile doresc să introducem în mandatul acestei comisii (Comisia de cod electoral) dezbaterea cu privire la modificările pentru legea partidelor politice şi pentru legea finanţării partidelor politice. Pentru cele două şi pentru legea administraţiei publice locale suportul de a merge în paralel cu comisia de a ne susţine cu diferite studii, analize, o legătură cu mediul universitar este 100%. Se discută în acest moment dacă pot să ne susţină pe aceleaşi teme şi în zona modificării legii pentru alegerea parlamentarilor şi pentru alegerea preşedintelui României, care au alte termene diferite”, a declarat Zgonea la finalul întâlnirii cu reprezentanţii ONG-urilor pe tema legilor electorale.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a arătat că ONG-urile consideră că formula prin care se stabilesc actorii politici este cea stabilită de legea partidelor politice şi de legea finanţării partidelor politice iar dacă se doreşte o nouă „cultură politică”, nu se poate schimba doar legea electorală.

„Ei spun aşa (ONG-urile – n.r.): formula prin care se stabilesc actorii politici este formula stabilită de legea partidelor politice şi de legea finanţării partidelor politice, dacă vrem să avem o nouă cultură politică, nu putem să schimbăm doar legea electorală pentru că ce poţi să schimbi acolo nişte condiţionalităţi tehnice care sunt rezultate din experienţa alegerilor, un număr mai suplu a numărului de parlamentari, de aleşi locali pe o condiţie legată de participare, de câţi reprezinţi şi câteva chestiuni stabilite de BEC şi de AEP în urma scrutinurilor electorale. Poţi să revii la un vot al primarilor în două tururi, poţi să faci un alt tip de alegeri, tip de scrutin pentru preşedintele consiliului judeţean sau pentru parlamentari pe listă, uninominal, dar esenţa este cum faci o nouă selecţie, cum se stabilesc noile partide politice, cum se finanţează partidele politice în aşa fel încât să vezi circulaţia fondurilor către partidele politice şi cum alegi o nouă clasa politică pe o nouă cultură pentru următorii 10-25 de ani”, a spus Zgonea.

El a afirmat că au fost trei elemente pe care le-au discutat – cine, ce şi cum.

„Am avut o primă întâlnire cu ONG-urile care s-au asociat într-un format „Politică fără bariere” şi care au propus Parlamentului, grupurilor politice parlamentare şi partidelor politice parlamentare un dialog pe teme esenţiale, sunt trei elemente pe care noi le-am discutat – cine, ce şi cum. Cine candidează pentru a fi demnitar în statul român, care este legislaţia prin care se stabilesc partidele politice şi cum se finanţează ele şi cum candidează, adică legile electorale. Eu am explicat că în competenţa Comisiei de cod electoral sunt doar trei legi electorale – legea pentru alegerea administraţiei publice locale, legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi legea pentru alegerea preşedintelui României”, a arătat Zgonea.

Zgonea a precizat că au stabilit ca pe 28 ianuarie ONG-urile să facă o prezentare la Comisie cu privire la principalele modificări pe care vor să le facă la acest pachet de trei legi.

„Le-am spus că există în interiorul comisiei un suport pentru a introduce şi cele două noi legi în pachetul legilor electorale dar nu avem acest mandat din partea Parlamentului şi le-am cerut să facă un lobby consistent la toate partidele care sunt cu membri în această comisie astfel încât să facem la începutul lunii februarie o modificare dacă ea se doreşte şi are suportul majoritar al membrilor partidelor politice parlamentare”, a punctat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut joi o întâlnire cu reprezentanţi ai ONG-urilor pe tema elaborării propunerilor legislative privind legile electorale. La întâlnire au participat reprezentanţi ai organizaţiilor care au format grupul „Politica fără Bariere”, din care fac parte Asociaţia E-Civis, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki APADOR-CH, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Centrul pentru Inovare Publică, Asociaţia România Vie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Comunitatea Uniţi Salvăm, Expert Forum, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Grupul pentru Democraţie Participativă – Plenum, Rezistenţa Urbană, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere. Șoferii trebuie să obțină un nou document. Taxa care se achită obligatoriu
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Românii care își pot șifona cazierul. De vină sunt trotinetele electrice
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală