Ce se întâmplă în momentul FECUNDAŢIEI. VIDEO SPECTACULOS cu momentul în care luăm naştere

Un clip cu imagini 3-D prezintă procesul care iniţiază apariţia unei noi fiinţe umane: fecundaţia – contopirea unui spermatozoid cu un ovul, pentru a da naştere zigotului (celula-ou) cu care începe viaţa.
Iulian Tudor
17 ian. 2015, 21:39
Ce se întâmplă în momentul FECUNDAŢIEI. VIDEO SPECTACULOS cu momentul în care luăm naştere

După fiecare act sexual, aproximativ 300 de milioane de spermatozoizi pătrund în vagin şi încep să se deplaseze către colul uterin. Mulţi dintre ei mor pe drum, numărul spermatozoizilor devenind tot mai mic pe măsură ce înaintează spre „ţintă”, scrie descopera.ro.

Prin colul uterin, spermatozoizii pătrund în uter şi se deplasează prin stratul de fluid de la suprafaţa mucoasei uterine, unde numărul lor se micşorează din nou: rămân blocaţi în stratul de fluid sau sunt atacaţi şi imobilizaţi de celule ale sistemului imunitar. Cei care supravieţuiesc acestei etape ajung, în cele din urmă, în trompele uterine.

Una dintre trompele uterine este locul în care va avea loc fecundaţia; acolo se găseşte ovulul, eliberat din ovar prin procesul numit ovulaţie, şi care se deplasează prin trompă datorită mişcării cililor mucoasei care căptuşeşte trompele. Unii dintre spermatozoizi rămân prinşi în cili, numărul lor scăzând iarăşi. Când ajung în apropierea ovulului, deja nu au mai rămas decât câteva duzini.

Ovulul este înconjurat, la exterior, de corona radiata, un strat de celule de care unii dintre spermatozoizi reuşesc să treacă, ajungând la zona pellucida, un strat de glicoproteine care înconjoară membrana celulară a ovulului.

În momentul în care un spermatozoid reuşeşte să treacă de această zonă, se declanşează o reacţie care determină îngroşarea stratului care înconjoară la exterior ovului, împiedicând trecerea altor spermatozoizi. Este un mecanism important care asigură fecundarea ovulului de către un singur spermatozoid.

Odată spermatozoidul pătruns în ovul, urmează procesul de contopire a materialului genetic al celor două celule. Pro-nucleul fiecăreia dintre ele conţine material genetic organizat sub forma a 23 de cromozomi; contopirea pro-nucleelor duce la formarea nucleului celului-ou, cu un set complet de 46 de cromozomi (numărul normal de cromozomi la specia umană.)

Celula-ou (zigotul) astfel formată este transportată, prin mişcarea cililor din trompa uterină, în uter, unde se nidează (se implantează în mucoasa uterină).

Din acest zigot, printr-un proces extrem de complex, întins pe o durată de aproximativ 9 luni, se va forma o nouă fiinţă umană.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A fost numit de turci să conducă Moldova, era nepotul lui Ștefan cel Mare, a sfârșit ucis în somn de boierii nemulțumiți
Capital.ro
Decizie pentru plată cu cardul. Anunț pentru cei care dețin Visa și Mastercard. Ce se întâmplă cu transferurile
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Universul răsplătește curajul. Zodiile care înfloresc financiar în august
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferii care locuiesc la bloc. Decizie din ianuarie 2026. Va fi permisă doar o mașină per apartament
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie