TRUCURI de la specialişti: Cum pot fi micşorate facturile la întreţinere

Cu toate că nu există o reţetă magică pentru a plăti mai puţin la întreţinere pe timp de iarnă, câteva metode simple de economisire, la îndemâna oricui, pot scădea semnificativ costurile.
Filip Stan
18 ian. 2015, 10:42
TRUCURI de la specialişti: Cum pot fi micşorate facturile la întreţinere

Facturile pentru serviciile oferite de către furnizorii de energie electrică, termică, apă etc. nu iartă niciun consumator, fie persoană fizică, fie juridică. Dacă în cazul celor care locuiesc în spaţii private, mijloacele de economisire pot fi utilizate la parametri mai buni, în cazul celor care locuiesc la bloc, problema devine tot mai delicată, de multe ori, un adevărat coşmar.

Facturile la ÎNTREŢINERE pe luna decembrie, cu 30% mai mari decât cele anterioare

Sfaturi de la specialişti

Ca specialist în motoare termice, ing. Florin Zidaru a confirmat  pentru Cuget Liber că nu există o reţetă magică prin care pot scădea drastic facturile la căldură, însă: „Prin nişte gesturi simple de economisire, alături de folosirea corectă a instalaţiei termice, costurile pot scă-dea semnificativ”. Potrivit specialistului, practica a demonstrat că soluţia cea mai bună pentru economisirea căldurii sunt robineţii termostatici. Dar cu condiţia de a fi reglaţi în funcţie de cât timp se petrece în fiecare cameră. De exemplu, în timpul zilei, se poate reduce căldura în dormitor şi în sufragerie, iar în perioada când se găteşte, se poate opri complet în bucătărie. Practic, economia vine din stabilirea corectă a unei temperaturi medii mai reduse: „În cazul celor care au centrale proprii, economiile ţin de calitatea centralei. Despre termostate, deşi cresc senzaţia de confort, totuşi ar putea duce chiar la o creştere a consumului de combustibil, dacă nu se respectă indicaţiile din cartea tehnică a centralei”.

Aerisirea caloriferelor

Specialistul consideră că pentru a exploata mai bine sistemul de încălzire, trebuie aerisite regulat caloriferele. Şi asta din cauză că bulele de aer din interiorul lor scad transferul termic, iar acest lucru duce la creşterea costurilor. Cu toate că operaţiunea este simplă, mulţi o ignoră.

Izolarea pereţilor

Cât priveşte mult disputata izolare termică a clădirilor, specialistul precizează că aceasta permite ca diferenţa de temperatură dintre interior şi exterior să nu afecteze termic încăperea. Însă, ca unul care locuieşte la bloc, nu uită că a trebuit să ducă „o serioasă muncă de lămurire” pentru a-şi convinge toţi colocatarii să facă această lucrare. Iar acum, oamenii îi mulţumesc.

Fără a intra în detalii tehnice inaccesibile multora, ing. F. Zidaru a ţinut să ne spună, ca o concluzie, că până şi gestul simplu de a aerisi caloriferul dintr- un apartament unde există robinet termostatat, dacă nu e făcut corect, poate… să umfle serios factura. El recomandă ca aerisirea, fie şi pe termen scurt, să nu se facă înainte de a închide caloriferul. În caz contrar, un termostat deschis va permite o pierdere şi mai mare. Cât priveşte practica uscării pe calorifer a diverselor lucruri, aceasta ar trebui dată uitării, pentru că este o cauză sigură a creşterii costurilor.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești