SALARII în funcţie de STUDII. Cum îi afectează noua lege pe BUGETARI

Situaţie fără precedent în stabilirea criteriilor de salarizare la stat. Pentru prima dată, lefurile vor fi stabilite în funcţie de studii. Iar cel mai bine plătit bugetar va fi şeful statului, cu un salariu de aproximativ 20.000 de lei pe lună. Cel mai mic, 1.200 de lei.
Filip Stan
15 mart. 2015, 18:07
SALARII în funcţie de STUDII. Cum îi afectează noua lege pe BUGETARI

Salarii la stat în funcţie de studii: de la SUPERIOARE, pana la angajaţi NECALIFICATI. Astfel, vor dispărea anomaliile din prezent, când o femeie de serviciu cu vechime poate câştiga chiar mai mult decât un medic rezident. Este varianta guvernului pentru sistemul de salarizare.

„Ce am propus ca prima viziune a fost sa gandim o alta filosofie a salarizarii, in asa fel incat sa aduca eficienta. Ar fi pe T1 necalificati, T2 ar fi studii mediii faca BAC, T3 medii si postliceale, T4 scurte de scurta durata si superioara. Bineinteles intre fiecare din acest trepte o sa avem o limita minima si maxima”, a declarat Rovana Plumb, ministrul muncii.

O dată cu aplicarea noii legi, cel mai sărac angajat la stat va câştiga 1.200 de lei. Iar cel mai bine plătit bugetar va fi Klaus Iohannis. Salariul său va creşte de la 6.700 de lei la 20.000 de lei.

„Stiti foarte bine ca este un dezastru cu salariile in sistemul bugetar incepand de la presedinte si pana la primul minisrtu care au salarii mai mici decat secretara din orice companie. Ministerul muncii incearca sa o rezolve de jos in sus, adica ridicand salariul minim”, a declarat Victor Ponta.

Din cauza majorării salariului minim pe economie, 19 clase de salarizare se suprapun. Motiv pentru care, de la 1 iulie, statul se gândeşte să majoreze salariile pentru o parte din bugetari. Respectiv pentru cei care astăzi câştigă circa 1.000 de lei pe lună şi au studii superioare.

Majorările ar urma să se aplice în principal pentru angajaţii din administraţia publică vorbim aici fie de personalul contractual fie de funcţionari publici. Majorările ajug până la 30 la sută. Astfel, pentru un secretar general de primărie, cu un salariu de 1.000 de lei, în varianta majorării, leafa ar creşte la maximum 1.300 de lei.

În învăţământ, profesorii vor primi în acest an o majorare de 10% în doua tranşe. Prima, de 5% a fost deja aplicată de la 1 martie, urmând ca de la 1 octombrie lefurile acestora să crească din nou, tot cu 5%. Personalul nedidactic va primi însă până la 15%, tot de la 1 iulie, dacă varianta actuală a legii salarizării va fi aplicată. 

CINE VA AVEA SALARIUL MAJORAT ÎN ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ
medic veterinar – creştere până la 30%
inginer topograf – creştere până la 30%
secretarul primăriei – creştere până la 30%
Sursa: proiect Legea Salarizării

CU CÂT AR CREŞTE SALARIILE DE LA 1 IULIE
secretar general de primărie- 1.000 lei/lună
majorare de la1 iulie- maximum 300 lei
Sursa: Calcule România TV

CINE VA AVEA SALARII MAI MARI ÎN EDUCAŢIE
profesori – creştere 5% de la 1 octombrie
personal nedidactic – creştere până la 15% de la 1 iulie
Sursa: proiect Legea Salarizării

Spynews
Crimă înfiorătoare în Spania. Un bărbat și-a ucis soția româncă și pe fiul ei, după o ceartă în familie. Un muncitor român a privit toată scena
Bzi.ro
Jador a transmis că Oana Ciocan este însărcinată: „Abia aștept să fim trei!”
Fanatik.ro
Animalul crescut numai de români care se duce la export. Se înmulțește ușor, primești bani de la stat și găsești să-l vinzi imediat. Are o carne delicioasă, mai bună decât cea a somonului și colesterol redus
Capital.ro
Este interzis prin lege în TOATĂ ROMÂNIA. Regula se aplică astăzi, 8 IUNIE
Playtech.ro
O româncă a avut șocul vieții ei când a ajuns pe plaja din Mamaia! Cât a ajuns să coste un frappe
DailyBusiness
Semnal de alarmă privind economia României! Iată ce ne așteaptă după alegeri!
Adevarul
Cum construiește propaganda rusă un adevărat „complex Mesia“ în jurul tiranului Vladimir Putin
Spynews
Cum să îți speli prosoapele de plajă corect. Așa vei scăpa de reziduri, bacterii și de mirosurile neplăcute
Spynews
O fetiță de 6 ani a fost omorâtă, după ce s-a rupt o bucată dintr-o rachetă de badminton. Incidentul s-a produs sub privirile părinților: ”A intrat în craniul...”
Evz.ro
Vali Vijelie, garaj pe măsura faimei lui. Care este cea mai scumpă bijuterie pe patru roți a artistului
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
wowbiz.ro
Pepe s-a trezit cu un mesaj din partea fostului soț al Ralucăi Pastramă, chiar în ziua nunții! Ce i-a scris Ibrahim? A reușit să lase pe toată lumea cu gura căscată
Cancan.ro
S-au căsătorit! Într-o discreție totală, Răzvan Simion și iubita lui, Daliana, au făcut pasul cel mare
Playsport.ro
Era una dintre cele mai frumoase prezentatoare TV din România, dar a renunțat la TOT! INCREDIBIL: cu cine se iubește astăzi!
kanald.ro
Mesajul plin de durere al dirigintelui Patriziei Cormos, înainte de înmormântare! „Ce-ți veni să ne convoci la această prematură reuniune de clasă”
Capital.ro
UNGARIA, de nerecunoscut. Ordinea de la Budapesta, la un pas SĂ SE RĂSTOARNE
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
A fost un sex-simbol în anii 1980, dar azi e de nerecunoscut. Actrița i-a șocat pe toți fanii cu apariția sa recentă la cumpărături
substantial.ro
Un câine a alergat 6 kilometri pentru a-și salva stăpânul după un accident în Oregon, SUA
MediaFlux
LEGEA PENSIILOR. Cât trebuie să muncească un român pentru o pensie de 7.000 de lei! Marea surpriză
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'