Duşa: Sistemul antirachetă de la Deveselu este defensiv. Nu suntem de acord cu ameninţările Rusiei

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a precizat duminică că nu este de acord cu afirmații de genul celei făcute de ambasadorul Rusiei la Copenhaga referitoare la consecințele unei eventuale participări a statului scandinav la sistemul antirachetă al NATO.
Iulian Tudor
22 mart. 2015, 10:50
Duşa: Sistemul antirachetă de la Deveselu este defensiv. Nu suntem de acord cu ameninţările Rusiei

Prezent la Câmpia Turzii, unde a participat la o demonstrație în cadrul unui exercițiu comun al militarilor americani și români, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a subliniat, ca răspuns la cererea jurnaliștilor de a comenta declarațiile ambasadorului rus, că sistemul antirachetă de la Deveselu este unul defensiv.

„Deja ministrul de Externe a luat o poziție pe această declarație a unui ambasador rus. Sigur, nu suntem de acord cu asemenea declarație. Încă o dată, precizez și eu că sistemul antirachetă de la Deveselu este un sistem defensiv care vizează apărarea antirachetă a țărilor NATO”, a spus Mircea Dușa.

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu și-a exprimat sâmbătă seară, într-o postare pe Twitter, deplina solidaritate cu Danemarca în contextul afirmațiilor ambasadorului rus la Copenhaga privind consecințele unei eventuale participări a statului scandinav la sistemul antirachetă al NATO, și a subliniat că amenințarea de a utiliza forța împotriva unui stat NATO este inadmisibilă.

Ambasadorul Rusiei în Danemarca a avertizat sâmbătă statul scandinav să nu se alăture sistemului antirachetă al SUA și NATO, pe care Moscova îl consideră o amenințare, relatează DPA.

„Nu cred că danezii sunt pe deplin conștienți de consecințele alăturării Danemarcei la sistemul antirachetă condus de americani”, a apreciat Mihail Vanin într-un articol de opinie publicat de cotidianul Jyllands-Posten.

„Dacă se va întâmpla acest lucru, navele daneze vor deveni ținte pentru rachetele nucleare rusești”, a adăugat el.

„Danemarca ar deveni parte a amenințării împotriva Rusiei, ar fi mai puțin pașnică și relațiile cu Rusia ar fi afectate”, a adăugat Vanin.

Ministrul danez de externe, Martin Lidegaard, a spus că remarcile au fost „inacceptabile”, adăugând că „Rusia știe foarte bine că scutul antirachetă al NATO este defensiv și nu este îndreptat împotriva sa”.

„Suntem în dezacord în multe puncte cu Rusia, dar este important ca situația să nu escaladeze”, a declarat Lidegaard pentru Jyllands-Posten.

Danemarca a anunțat în august că intenționează să echipeze una dintre fregatele sale cu un radar pentru a participa la sistemul antirachetă.

În postarea sa pe Twitter, Aurescu menționează că este total de acord cu ministrul de externe danez, exprimându-și „deplina solidaritate cu Danemarca, în calitate de aliat NATO al României, în chestiunea declarației ruse privind apărarea antirachetă”.

„Amenințarea de a utiliza forța împotriva unui stat NATO este inadmisibilă. Sistemul de apărare antirachetă este numai pentru autoapărare, așa cum este definită de Carta ONU, și nu are nimic de a face cu Rusia”, a mai precizat șeful diplomației române.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Țara bogată care oferă burse pentru studenții români. Se poate aplica online: “Credem foarte mult în sistemul educațional românesc”
Capital.ro
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Legea care ar putea influența veniturile românilor, la un pas să fie votată în Parlament
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Monumentul arhitectural al Bucureștiului: Palatul CEC, clădirea care a supraviețuit cutremurului din 1977 și bombardamentelor Al Doilea Război Mondial
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'