AVANTAJE ale terapiei cu plante

Fitoterapia (phyton = planta + therapea = tratament) este o ştiinţă străveche, care foloseşte plantele medicinale, numite şi oficinale, în scopul vindecării.
Alina Costache
25 mart. 2015, 17:52
AVANTAJE ale terapiei cu plante

Odata cu descoperirile stiintifice ale secolului XX, fitoterapia a ieşit din empirism, punandu-se bazele terapeuticii cu plante pe baze stiintifice. Nu mica le-a fost insa mirarea cercetatorilor, cand pe baza analizelor chimice şi a testelor clinice, au confirmat în proportie de peste 80%, proprietatile farmacodinamice ale plantelor, intocmai cum erau prescrise de catre medicina populara, scrie doctorulzilei.ro.

Punctul esential in ceea ce priveste substantele active din plante il reprezinta materia prima care trebuie sa provina din culturi controlate, sa poata asigura calitatea de la seminte pana la planta matura si sa se poata face selectia plantelor cu cea mai mare concentratie de substanta activa, precum sa si asigurare aceeasi cantitate de substanta activa indiferent ce sarja de produs vegetal este utilizata la extractia principiului activ.

Produsele fitofarmaceutice trebuie sa aiba aceeasi eficacitate, siguranta si calitate ca si cele de sinteza. Standardizarea lor necesita un proces permanent de control si eforturi de mentinere a calitatii constant. Aceasta etapa intruneste in final peste 7 etape de control de la planta la produsul finit.

Astăzi se asistă la o adevărată luptă între medicina alopată şi fitoterapie (terapia cu plante). Medicina alopată (sau cel puţin o mare parte a reprezentanţior ei) sfidează atât terapiile naturale, cât şi pe practicanţii lor, fie că aceştia sunt medici sau au altă specialitate, dar care practică fitoterapia cu un succes real,netinand cont de faptul ca fitoterapia este parte integranta a medicinei alopate. Stricnina,cafeina,atropine sau glicozidele digitalice ,toate sunt izolate din diferite parti de planta.

In lume, in fitoterapia traditionala se utilizeaza peste 50000 specii vegetale diferite, din care 1100 specii studiate si 250 specii folosite la prepararea medicamentelor moderne, asadar 25% din medicamentele moderne provin din plante superioare. Extractele folosite in fitoterapie, sunt acele preparate obtinute din plante medicinale, in care se regasesc principiile active din organele vegetale, dupa ce acestea au parasit materialul vegetal si s-au dizolvat in anumiti solventi (apa, alcool, ulei vegetal, alte grasimi). In cazul acestor preparate, plantele medicinale devin o materie prima care poarta denumirea de drog.

Cele mai cunoscute preparate fitoterapeutice de acest fel, sunt extractele hidrice (infuzia, decoctul, maceratul, siropul) si extractele hidroalcoolice (tinctura). Extractele hidrice (apoase) sunt cunoscute sub denumirea uzuala de ceaiuri si sunt cam singurele care se pot realiza acasa individual de catre oricare dintre noi. De regula, in final 1g de extract uscat ce urmeaza a fi prelucrat trebuie sa corespunda la 40g produs vegetal si pot fi conditionate intr-o forma farmaceutica moderna.

Fitoterapia este lipsita de efecte adverse, numai daca se respecta dozele adecvate. Este complet falsa ideea conform careia plantele nu fac rau. Un produs care, in doza necorespunzatoare nu face rau, nu va face nici bine in doza corecta. Ca atare este esential ca si in cazul produselor medicamentoase pe baza de principii active din plante sa pastram posologia si modul de administrare ca in cazul substantelor de sinteza.

Citeşte şi Plante aromatice vindecătoare ce trebuie să fie în orice bucătărie

Spynews
Cine este Gya, artista care cântă ”Afrika” și ”Baklava”. Ce legătură are cu Theo Rose
Fanatik.ro
Atracția turistică din Grecia pe care mulți o ratează. Nu costă mult, vei avea parte de imagini de neuitat
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României. A fost un etalon
Playtech.ro
Anna Lesko, apariție INCENDIARĂ. A făcut senzație pe plajă. A lăsat la vedere TOT
DailyBusiness
Algocalminul, retras de pe piață! Medicii atrag atenția că poate duce la probleme grave de sănătate
Adevarul
Cariera controversată a președintelui Autorității Electorale Permanente: PSD a fost firul roșu
Spynews
Ei sunt primii concurenți care participă la Splash! Vedete la apă! Cel mai curajos show al verii va avea premiera pe 29 iunie, de la ora 20.00, la Antena 1
Spynews
Descoperire terifiantă. O mamă a fost găsită moartă în casă, iar fiicele sale se aflau într-o pădure. Una dintre ele nu mai era în viață: ”Nu vrei să vezi asta”
Evz.ro
PRO TV, cifre uluitoare după meci. Audiență fără precedent la România - Ucraina
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Irinel Columbeanu și Irinuca, interviul anului pentru WOWbiz.ro. Detalii emoționante din culisele revederii de la aeroport
Cancan.ro
Kate Middleton, detaliu dureros la ziua Regelui Charles. Ce s-a întâmplat când a coborât din trăsura regală
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Celebra actriță franceză Anouk Aimée s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani
Capital.ro
S-a schimbat legea în România. Decizia istorică venită astăzi, 18 iunie. Are aceeași putere
StirileBZI
Ce se întâmplă cu polițele RCA până la 30 septembrie 2024! Toți șoferii români trebuie să știe!
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Au murit într-o secundă!" Au apărut imaginile de pe camerele de supraveghere cu accidentul în care au pierit Mihaela și Paul
substantial.ro
Jordan Bardella condiționează candidatura pentru funcția de premier de obținerea majorității absolute
MediaFlux
CREȘTE valoarea TICHETELOR de MASĂ! Legea e APROBATĂ
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?