Acceleratorul de particule din Elveţia: O sută de ROMÂNI încearcă să dezlege misterele UNIVERSULUI VIDEO

O sută de români lucrează la experimentul care ar putea dezlega misterele Universului. Mai exact, ei colaborează cu cele mai luminate minţi din lume la Acceleratorul de Particule de la Geneva. Acest experiment a fost reluat după aproximativ 2 ani de pauză. 
Filip Stan
16 apr. 2015, 13:58
Acceleratorul de particule din Elveţia: O sută de ROMÂNI încearcă să dezlege misterele UNIVERSULUI VIDEO

Considerat a fi un proiect controversat, criticii au avertizat că acceleratorul va provoca o gaură neagră ce va distruge lumea.

Cei aproximativ 100 de români care lucrează la Acceleratorul de Particule de la Geneva – cea mai mare maşinărie construită vreodată de om – au fost trimişi fie de universităţi străine, fie prin programe ale unor instituţii de la noi, precum Universitatea sau Politehnică din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei sau Institutul de Ştiinţe Spaţiale.

Mulţi dintre ei sunt deja recunoscuţi la nivel mondial, dar o parte sunt tineri doctoranzi sau chiar studenţi. Însă cu toţii au în comun un lucru: dorinţa de a-şi depăşi limitele gândirii şi de a dezlega misterele Universului, potrivit România TV.

Citeşte şi Noi indicii despre misterioasa materie întunecată

Acceleratorul de particule de la Geneva a fost repornit în urmă cu câteva săptămâni, după doi ani în care a fost modernizat. Acum, cercetătorii speră să facă noi descoperiri până la mijlocul anului viitor și spun că din analiza datelor strânse ar putea să înţeleagă mai multe despre misterioasa materie întunecată. Aceasta nu emite şi nici nu absoarbe lumina sau radiaţiile electromagnetice. Potrivit estimărilor, materia întunecată reprezintă 83% din Univers, dar existenţa ei nu a putut fi dovedită prin experimente.

Cercetătorii ne promit, însă, că experimentele ne vor îmbunătăţi şi viaţa de zi cu zi. Astfel, sistemele de prelucrare a unor volume enorme de date vor deveni mai eficiente. De asemenea, inginerii implicaţi în proiect speră să creeze materiale noi care să reziste la radiaţii sau care să transporte energia electrică fără pierderi. Acestea ar putea fi folosite pentru construirea de dispozitve electronice performante sau pentru sateliţi.

Citeşte şi O gaură neagră uriaşă a generat un vânt cosmic care poate înghiţi galaxii

Acceleratorul de particule a revoluţionat deja fizica. În 2012, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice aşa-numita „particulă a lui Dumnezeu”, care stă la baza tuturor celorlalte particule şi, implicit, la formarea stelelor şi planetelor. Descoperirea a fost recompensată cu premiul Nobel. Mai mult, cercetătorii au creat un mini Big Bang.

Cu toate acestea mulţi privesc proiectul cu teamă. Ei se tem că experimentele realizate în acceleratorul îngropat la 100 de metri sub pământ vor provoca o gaură neagră ce va distruge omenirea. Criticii spun că forţa degajată în tunelul lung de 27 de kilometri este atât de mare încât nu poate fi stăpânită – mai exact este egală cu cea a impactului unui măr aruncat pe Pământ de pe Lună. Oamenii de ştiinţă europeni au dat, însă, asigurări că aceste temeri sunt complet nefondate.

 

 

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Lovitură pentru Dragoș Dolănescu. S-a încheiat clavarul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Călin Georgescu fuge din România?! Adevărul despre boala de care suferă. A recunoscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Trump îi dă lovitura decisivă lui Putin! Rusia va trebui să plătească tot
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă