Zegrean, reacţie la propunerea DNA: Perioada reţinerii NU poate fi modificată prin revizuirea Constituţiei

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, că perioada reţinerii, stabilită la maxim 24 de ore, nu va putea fi modificată prin revizuirea Constituţiei întrucât garanţiile drepturilor fundamentale, precum cel la libertate, nu pot face obiectul revizuirii.
Ionela Marcu
21 apr. 2015, 14:36
Zegrean, reacţie la propunerea DNA: Perioada reţinerii NU poate fi modificată prin revizuirea Constituţiei

Augustin Zegrean a fost întrebat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedinţii Curţilor Constituţionale din Lituania şi Republica Moldova, despre propunerile privind mărirea duratei reţinerii, la revizuirea Constituţiei, el spunând că va răspunde la întrebare, deşi este sigur că va fi acuzat că s-a antepronunţat.

„În Constituţia noastră, acum, se spune că durata reţinerii nu poate depăşi 24 de ore. Aceasta este o garanţie a dreptului la libertate, iar articolul 152 din Constituţie spune că nu pot face obiectul revizuirii, printre altele, garanţiile drepturilor fundamentale”, a declarat Zegrean, citat de Mediafax.

Articolul 23 din Constituţie prevede la alineatul 3 că ” Reţinerea nu poate depăşi 24 de ore”.

Legea fundamentală stabileşte totodată că „nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.”

CITEŞTE ŞI DNA vrea mandate de REŢINERE pentru 72 de ore. Propunerile lui Kovesi de revizuire a Constituţiei

La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale a Lituaniei, Dainius Žalimas, a afirmat că în ţara sa măsura reţinerii este în acord cu legislaţia europeană şi poate fi de maxim 48 de ore, până când o persoană trebuie dusă în faţa unui judecător care să stabilească dacă se continuă măsura sau dacă aceasta încetează.

Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, a precizat că în această ţară măsura reţinerii este de până la 72 de ore, după care un magistrat poate dispune prelungirea măsurii pentru maxim 30 de zile.

„În Moldova avem o istorie mai tristă la acest capitol întrucât Guvernul a fost condamnat printr-o multitudine de dosare la CEDO şi ca finalitate avem o jurisprudenţă internă destul de clară: arestul preventiv se aplică in extremis. Atâta timp cât este posibil şi nu există pericolul ca o persoană să nu se prezinte la organul de urmărire penală, să furnizeze acele informaţii şi nu există riscul eschivării, instanţele, de regulă, mai mult de 60 de zile nu aplică arestul preventiv”, a spus Alexandru Tănase.

Plenurile Curţilor Constituţionale din România, Lituania şi Republica Moldova s-au întrunit la Suceava, iar marţi au participat la conferinţa internaţională „Jurisdicţia constituţională”, organizată la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susţine că perioada de reţinere ar trebuie să fie majorată de la 24 la 48 de ore, perioadă de timp considerată rezonabilă şi care ar permite o ingerinţă minimă în ceea ce priveşte libertatea persoanei.

Propunerea CSM se numără printre recomandările de modificare şi completare a iniţiativei legislative pentru revizuirea Constituţiei României.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Procesul care îl poate ruina pe Klaus Iohannis, blocat de o manevră. Ce a cerut moștenitoarea casei din Sibiu în instanță
Capital.ro
Se schimbă banii. EURO se transformă. Se aplică în toate statele membre UE
Playtech.ro
Șoferii care nu-și plătesc amenzile riscă să rămână fără permis. Noi sancțiuni pregătite pentru românii datornici
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Zi norocoasă pentru două zodii. Astrele se așează favorabil pentru ele
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
TAXĂ nouă pentru proprietarii de mașini. Guvernul te obligă să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?