Dosarul „Erata constituţională”, cu privire la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, a fost REDESCHIS

Erata Curţii Constituţionale a României (CCR) la referendumul din august 2012, de demitere a preşedintelui de atunci Traian Băsescu, s-a soldat cu un dosar penal.  ICCJ a judecat una dintre cererile de redeschidere a dosarului şi a dat un răspuns afirmativ.
Iulian Tudor
13 mai 2015, 07:31
Dosarul

Unul dintre membrii CCR, Aspazia Cojocaru, a spus la acea vreme că referendumul de demitere a preşedintelui trebuia suspendat sau reluat, pentru că s-au raportat date false cu privire la numărul real de alegători. Totuşi, ceilalţi şase judecători ai Curţii au scris o erată în care au specificat că nu s-au înregistrat niciun fel de date false.

În urmă cu câteva zile, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis una dintre cererile de redeschidere a dosarului pe care l-a retrimis la Parchetul General.

Cel care a reuşit, la Curtea Supremă, să obţină întoarcerea dosarului la Parchet şi (re)deschiderea anchetei împotriva judecătorilor de la Curtea Constituţională se numeşte Constantin Creangă, iar plângerea lui penală a fost îndreptată împotriva a şase judecători ai Curţii Constituţionale a României, scrie Ring. Este vorba despre judecătorii Augustin Zegrean (preşedinte CCR), Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Valentin-Zoltan Puskas, Aspazia Cojocaru şi Iulia Antonela Motoc (în prezent, judecător la CEDO).

CCR va decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului

În dosarul de la Curtea Supremă, toţi şase au avut calitatea de intimaţi. În hotărârea Înaltei Curţi din data de 4.06.2014 se specifică: „Admite plângerea formulată de petentul Creangă Constantin împotriva rezoluţiei din 11 octombrie 2013 dispusă în Dosarul nr. 597/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Desfiinţează rezoluţia atacată şi trimite cauza Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică în vederea efectuării de cercetări cu privire la plângerea formulată. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”.

Hotărârea ÎCCJ ar fi trebuit să aibă drept consecinţă imediată (re)deschiderea unei anchete la Parchetul General. Potrivit Ring, Parchetul General a confirmat că dosarul se află pe masa procurorilor de peste opt luni. „Dosarul e în lucru din data de 1 august 2014”, au precizat procurorii. 

USL cere CCR să ţină cont de „CVORUMUL REAL” de prezenţă la referendum VIDEO

Senatorul-avocat Şerban Nicolae a explicat pentru Ring că Traian Băsescu nu riscă nimic. „Băsescu nu riscă să-şi piardă privilegiile pentru că «mortul de la groapă nu se mai întoarce». El a fost de bună-credinţă în exercitarea abuzivă a funcţiei de preşedinte şi a crezut sincer că aşa merită. Am putea, dacă se ajunge la o culpă de natură penală a celor care au zis atunci că Băsescu trebuie să rămână preşedinte, ca aceia care sunt de vină să aibă obligaţia de a plăti despăgubiri către statul român, materiale şi morale. Este greu de apreciat şi aici se pot face doar speculaţii pentru că nu s-a mai întâmplat în istorie aşa ceva şi nici nu avem o imagine completă a unor fapte certe penale, ca să ne dăm seama de încadrare, de consecinţe şi de un eventual prejudiciu”, a explicat Nicolae. Altfel, senatorul Nicolae spune că „Băsescu beneficiază de privilegii în virtutea faptului că a fost preşedinte al României, nu neapărat până în 2012, pentru că a mai avut un mandat, după care ar fi avut aceleaşi drepturi. Ideea este să nu i se întrerupă mandatul pentru vreo culpă. Unul care este demis într-adevăr nu ar avea drepturi. Iar noi nu putem să-l demitem pe Băsescu retroactiv. Noi constatăm că a fost în funcţie prin fraudă, dar asta nu înseamnă că el a făcut frauda. Decât dacă se constată, din diverse elemente, că ar avea vreo legătură directă, instigare, ceva, adică o faptă a lui, nu o faptă a unor servitori obedienţi care încercau să-i fie de folos stăpânului”.

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a confirmat că dosarul s-a deschis de anul trecut, din aprilie, şi a fost trimis în septembrie la Parchetul General. „Nu ştiu în ce stadiu este dosarul, că nu am mai primit nimic de atunci. Am fost citaţi anul trecut la proces la Curtea Supremă, în acest dosar, şi eu, şi ceilalţi cinci judecători, dar nu ne-am prezentat niciodată. Dacă m-aş prezenta toată ziua la câte procese ne citează, ar trebui să stau doar pe acolo. Toţi nemulţumiţii de decizie ne dau în judecată sau fac plângere la procuratură. Sunt multe cazuri din acestea, numai săptămâna trecută am avut cinci plângeri. Pe noi ne citează de fiecare dată, dar nu ne prezentăm, pentru că nu este prezenţa obligatorie şi nu păţim nimic”, a precizat Zegrean.

Pe 6 iulie 2012, Parlamentul a discutat şi a votat cererea USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. La referendumul de demitere din 29 iulie nu s-au prezentat, însă, la vot cel puţin jumătate din alegătorii din listele electorale, aşa că acesta a fost invalidat de Curtea Constituţională, iar Traian Băsescu şi-a reluat mandatul de preşedinte.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Dezinformare de proporții în România. Pericol de blackout
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Răsturnare totală de situație: Va avea rolul...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri