CURS BNR. Un EURO cotat la 4,4931 LEI

Criza din Grecia afectează România. BNR a cotat un euro la 4,4931 lei, cu 0,0354 mai mult decât cursul afişat vineri. Şi dolarul american s-a apreciat, fiind cotat, luni, la 4,0469 lei.

29 iun. 2015, 10:16
CURS BNR. Un EURO cotat la 4,4931 LEI

Euro nu a mai atins o valoare atât de ridicată din 14 ianuarie 2015 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4935 lei.

Miniștrii de Finanțe din zona euro au refuzat sâmbătă să extindă actualul program de asistență financiară al Greciei, care expiră marți, în contextul în care Guvernul de la Atena va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor săi (BCE, FMI și Comisia Europeană), ce prevede reduceri bugetare în schimbul unui nou ajutor financiar.

Din cauza turbulențelor din Grecia, care este aproape de a intra în incapacitate de plată, activitatea economică a statelor din Europa Centrală și de Est (CEE) situate în imediata apropiere a Greciei are cel mai mult de suferit, au estimat recent analiștii de la UBS.

Ei susțin într-un raport că un Grexit va deprecia cu o cincime valoarea în dolari a monedelor din CEE și va avea efecte negative asupra statelor emergente.