RECORD. Palatul Imperial din Beijing, cel mai mare palat din lume

Palatul Imperial din centrul capitalei Beijing, China, are o formă dreptunghiulară și acoperă o suprafață de 72 ha (720.000 mp), și este, potrivit Guinness World Records 2013, cel mai mare complex arhitectural unic în lume.
Alina Costache
09 iul. 2015, 07:32
RECORD. Palatul Imperial din Beijing, cel mai mare palat din lume

Supranumit ”Orașul Interzis”, impresionantul complex arhitectural reprezintă atracția principală a Chinei, fiind cel mai mare palat antic și cel mai bine păstrat monument din lume.

Denumirea acestui complex, potrivit Centrului de Studii Româno-Chineze, nu este altceva decât o traducere a numelui chinezesc — ”Zijin Cheng” (Orașul Purpuriu Interzis). ”Cheng” înseamnă cetate, iar cuvântul ”Zi” (violet, purpuriu), se referă la Steaua Polară care, în China Antică, reprezenta lăcașul ceresc al Împăratului de Jad (conducătorul Cerului și al tuturor domeniilor de existență). Regiunea cerească ce îl înconjura era tărâmul, în care locuiau Împăratul de Jad și familia lui. Astfel, Orașul Interzis, ca reședință a împăratului Chinei, nu era altceva decât echivalentul terestru al tărâmului Împăratului de Jad. ”Jin” (interzis) se referă la faptul că nimeni nu putea părăsi sau pătrunde în palat fără permisiunea împăratului.

Complexul a fost construit între anii 1406 și 1420, în timpul domniei împăratului Yongle, și este alcătuit din 980 de clădiri, întinzându-se pe o suprafață de 720.000 mp. Mai mult de 1.000.000 de muncitori și 100.000 de meșteșugari au lucrat la ridicarea acestui monument, folosind diverse materiale speciale, precum lemnul unei specii de copac din sud-vestul Chinei, blocuri de marmură, cărămizi de pavaj special confecționate la Suzhou (cărămizi aurite) ș.a.

Orașul Interzis este o capodoperă a arhitecturii chineze: axa sa centrală de pe direcția nord-sud nu reprezintă altceva decât axa centrală a Beijingului. Construit sub forma unui dreptunghi, acesta măsoară 961 m în lungime și 753 m în lățime. Orașul este înconjurat de un zid cu înălțimea de 7,9 m și de un șanț cu apă ce are 6 m în adâncime și 52 m în lățime. Celor patru laturi al zidului le corespunde câte o poartă: Poarta Meridiană la sud, Poarta Forței Cerești la nord, Poarta Estică și Poarta Vestică.

În mod tradițional, orașul este împărțit în două: Curtea Exterioară și Curtea Interioară. Curtea Exterioară, spre sud, era folosită pentru diverse celebrări, principalele atracții din această zonă fiind Poarta Armoniei Supreme, Palatul Armoniei Supreme, Palatul Armoniei Centrale și Palatul Păstrării Armoniei. Curtea Interioară, spre nord, cuprindea reședința împăratului și a familiei sale și era folosită pentru rezolvarea problemelor de stat. Aici se află Palatul Purității Cerești, Palatul Liniștii Terestre și Grădina Imperială.

Structura Orașului Interzis a fost realizată în așa fel, încât să reflecte atât puterea imperială, cât și principii filosofice și religioase. De exemplu, majoritatea acoperișurilor clădirilor din oraș sunt de culoare galbenă, întrucât galbenul era culoarea împăratului (cele două excepții sunt acoperișul reședinței prințului moștenitor, care este verde, fiind asociat cu lemnul și creșterea, și acoperișul Bibliotecii Palatului Gloriei Literare, care este negru datorită asocierii cu apa, un element opus focului).

Palatul Imperial a găzduit, timp de aproximativ 500 de ani, 24 de împărați — 14 din dinastia Ming (1420 și 1644) și 10 din dinastia Qing (1644 și 1912). În 1912, odată cu abdicarea împăratului Puyi, ultimul împărat al Chinei, Orașul Interzis a încetat să mai fie centrul politic al Chinei.

În 1925, Palatul Imperial Chinezesc a devenit Palatul Muzeului, deținând o colecție impresionantă de mii de artefacte și opere de artă chineze.

De-a lungul timpului, Muzeul Palatului a adunat peste un milion de piese de ceramică și bronz, picturi, inscripții, sculpturi, arme, instrumente muzicale, bijuterii din jad, ceasuri și artefacte. În 1987, Palatul Imperial Chinezesc a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Citeşte şi Premieră mondială: China produce avioane electrice de pasageri

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la casă. Se obține obligatoriu acordul vecinilor. Trebuie să măsori distanța
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Azi ești în centrul atenției! Ce îți recomandă astrele, în funcție de zodia ta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de terenuri care sunt despăgubiți. S-a dat lege în România. Statul va plăti toți banii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase