Imagini INEDITE dintr-o ţară musulmană. Cum s-au emancipat fetiţele afgane din Kabul GALERIE FOTO

Într-o ţară ca Afganistanul, măcinată de războaie, violenţă şi sărăcie, cu greu îţi vine să crezi că ar putea exista şi lucruri normale, frumoase. O jurnalistă britanică a avut surpriza să descopere acolo un început de emanacipare chiar în rândul celor mai tinere generaţii. Aşa au ieşit la iveală talente de nebănuit ale fetiţelor din Kabul, care practică skateboard-ul profesionist.
Sânziana Stancu
19 iul. 2015, 14:18
Imagini INEDITE dintr-o ţară musulmană. Cum s-au emancipat fetiţele afgane din Kabul GALERIE FOTO

Orice idee preconcepută despre viaţa din Afganistan s-a năruit pentru fotograful Jessica Fulford-Dobson chiar de când a ajuns pe aeroportul din Kabul. A fost surprinsă de parfumul intens al trandafirilor în plină floare şi de cel al asfaltului proaspăt care se întindea pe pistele aeroportului din capitala afgană.

Erau primele semne căre i-au confirmat tocmai proiectul ei care o adusese în Afganistan – acela de a contesta ideile preconcepute despre viaţa din această ţară. Aşa le-a descoperit pe fetiţele care învăţau arta skateboard-ului. În Afganistan, până nu demult, acest sport importat din Occident era tabu pentru fete şi femei, ca şi mersul pe bicicletă dealtfel.

„Este greu să nu te gândeşti la fetiţele afgane care practică skateboard-ul ca la o provocare remarcabilă şi originalăa culturilor. Dar când le vezi pe aceste fetiţe în toatăsplendoarea lor, luminoase, cu veşminte fluide pe pista de skateboard, râzând fericite în timp de alunecă pe placa cu role, ideile preconcepute se destramă. „I se pare straniu doar faptul că ele au reuşit să facă tocmai un lucru normal. Ca şi altor copii din întreaga lume, o dată ce li se oferă şansa de a face o activitate care le place, fiecare dintre ei îşi descoperă propria lor personalitate, stilul personal şi modul de exprimare”, scrie Fulford-Dobson în prezentarea articolului său.

Proiectul caritabil, Skateistan a debutat în 2007, iar în prezent, în cadrul acestui priect, peste 1200 de copii participă, săptămânal, la acest sport. „Nu poţi să nu observi câtă bucurie şi acţiune manifestă aceşti copii, poate mai mult decât cei care practică alte sporturi (…) Acest sport este metoda cea mai bună pentru a ilustra puterea, entuziasmul şi modul pozitiv de viaţă a tinerelor din Afganistan.

Jurnalista britanică a reuşit să le câştige încrederea micuţelor. „Am petrecut câteva săptîmâni cu ele şi am reuşit să uit unde mă aflu”, a mărturisit jurnalista.

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor All Stars 2024! Cu câți bani pleacă acasă învingătorul
Fanatik.ro
Alertă pentru utilizatorii Android! Aplicațiile care nu trebuie instalate niciodată în telefon. Sunt printre primele în Google Play Store, dar sunt extrem de periculoase
Capital.ro
Interzis în România! Nu mai ai voie să faci așa ceva. Iohannis a promulgat legea
Playtech.ro
Ți se rupe sufletul! Imagine emoționantă cu fiica Elenei Udrea de Ziua Copilului. Cum a fost surprinsă micuța
DailyBusiness
O companie gigant din România face angajări! Salariile ajung până la 10.000 de lei lunar!
Adevarul
Armata Română pierde sute de militari lunar. Cum pot fi opriți soldații să părăsească sistemul
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Evz.ro
Cele mai căutate meserii. Angajații pot câștiga mulți bani
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
Cancan.ro
Mai rar s-a văzut aşa naş! Cum s-a îmbrăcat Cabral la nunta Roxanei Hulpe. FOTO şi VIDEO
Playsport.ro
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului colosal al Generației de Aur! Au apărut primele imagini
kanald.ro
Când vor ajunge deciziile de recalculare în mâinile pensionarilor: Ministrul Muncii „Este foarte important ca românii să știe că nicio pensie nu scade. Echitate între pensionari.”
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A fost o legendă printre cei vii
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de vijelii - HARTA
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
CENTRALĂ NUCLEARĂ într-o STAȚIUNE MONTANTĂ din România! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'