Preşedinte IICCMER: Condamnarea lui Vişinescu, o pedeapsă EXEMPLARĂ. Justiţia nu are vârstă

Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru tratamente neomenoase aplicate deţinuţilor în perioada în care a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat. Preşedintele executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, a calificat pedeapsa, care nu este totuşi definitivă, drept una exemplară şi foarte importantă pe drumul dreptăţii pentru victimele comunismului.

24 iul. 2015, 12:35
Preşedinte IICCMER: Condamnarea lui Vişinescu, o pedeapsă EXEMPLARĂ. Justiţia nu are vârstă

Preşedintele IICCMER, Radu Preda, nu apreciază condamnarea lui Vişinescu ca fiind o victorie a luptei anticomuniste, ci drept „o victorie parţială a justiţiei în general”. „Vorbim de condamnarea unui om care a patronat un sistem carceral care a produs victime concrete, cu nume şi prenume. Din păcate, instanţa a dat dovadă că nu a înţeles importanţa istorică a deciziei şi am aflat doar pe ultima sută de metri că e o şedinţă publică. Dar este limpede că e un pas înainte şi că lupta trebuie continuată. IICCMER îşi propune să aducă problematica vinovăţiei personale, penale, inclusiv în deceniile de după 64 pentru că şi după 64 au fost crime concrete ale securităţii. Avem nevoie de sprijin politic, pentru că vom atinge biografiile unor oameni mai tineri, care, asemenea domnului Vişinescu, se bucură de pensii sau de privilegii la care părinţii noştri sau colegii mai în vârstă nici nu visează”, spune Radu Preda.

„Este o pedeapsă exemplară, ţinând cont de vârsta pe care o are Alexandru Vişinescu. Dacă ar fi cerut pe viaţă, ar fi fost redundant. Cred că este o pedeapsă potrivită. Justiţia nu are vârstă. Trebuie să ne obişnuim cu ideeea pe care o vedem în Germania, unde fostul contabil de la Auschwitz a fost condamnat la 86 de ani”, a subliniat şeful IICCMER.

Preda a comentat şi cuantumul daunelor morale acordate în proces, de 300.000 de euro: „Dacă suferinţa celor de la Râmnicu Sărat costă 300.000 de euro, am o mare dezamăgire. Sper ca cei care au primit sumele acestea să le folosească tot în scoul prezervării unei culturi a memoriei pentru că altminteri ajungem într-o situaţie care din punct de vedere etic nu este în regulă”.

Anca Cernea, rudă a unor victime ale lui Alexandru Vișinescu, a declarat că torţionarul nici nu părea să conştientizeze faptele care i-au adus o condamnare la 20 de ani de închisoare. „Nu pare să conștientizeze ce a făcut, nu a recunoscut nimic. Mama mea se roagă ca Vișinescu să nu moară nespovedit. E foarte important pentru societatea noastră că acum toți ne situăm în care Românie considerăm noi. Avem o Românie a lui Ion Mihalache sau a lui Vișinescu?”, a precizat Anca Cernea, al cărui tată și bunic au fost victimele lui Vișinescu.