SFATURI care te vor ajuta să dublezi viaţa maşinii tale. Ce trebuie să faci

A sărbători sute de mii de kilometri cu maşina ta pare o misiune din ce în ce mai dificilă în zilele noastre. Iată câteva detalii mici care pot face schimbări mari în durabilitatea maşinii tale.
Iulian Tudor
01 aug. 2015, 10:31
SFATURI care te vor ajuta să dublezi viaţa maşinii tale. Ce trebuie să faci

„Nu se mai fac maşini cum se făceau odată” poate fi adevărat, însă ambele sensuri: nici maşinile nu mai sunt văzute ca achiziţii pe viaţă, însă nici nu există riscul marjelor de eroare în fabricaţie cum se întâmpla odinioară, scrie promotor.ro. Însă există câteva măsuri mici de precauţie pe care le poţi lua pentru a preveni deteriorarea timpurie a maşinii tale.

1. Ai grijă la rugină

Unul dintre cei mai dăunători factori care pot afecta integritatea maşinii este rugina. Dacă nu crezi, întreabă-i pe cei de la Lancia. Vechea Lancia. Cum poţi să previi maşina de rugină? În primul rând, spală-ţi maşina des, chiar dacă nu pare să aibă nevoie. O dată la două săptămâni ar fi ideal.

Citeşte şi Un bogătaş râde de clujenii care se uită după maşina lui de 200.000 de euro. Le-a filmat reacţiile VIDEO

În perioadele cu ploi şi ninsori, sporeşte frecvenţa la o dată pe săptămână. Iar atunci când o speli, să ai grijă să cureţi pasajele roţilor, căci acea zonă este una dintre cele mai predispuse la coroziune.

Apoi ceruieşte-o. Exact cum nu doar oamenii bogaţi pot mânca sănătos, aşa nici doar maşinile de lux pot fi ceruite. Un tratament cu ceară o dată la patru luni poate face minuni.

Iar în cazul în care apar pete de rugină, nu le lăsa să se întindă. Inspectează minuţios caroseria, din când în când, pentru a preveni punctele de rugină care apar prin ciobirea vopselei. Prea mulţi îşi lasă maşina să prindă puncticele de rugină, de multe ori mascate de găinaţ necurăţat la timp, şi apoi se plâng că „nu ţine tabla”. Tabla ţine dacă ai grijă de ea. E atât de simplu.

2. Asigură-i nivelul necesar de fluide şi fă-i reviziile la timp

Şi maşinile, ca şi oamenii, au nevoie de fluide pentru a funcţiona bine. Citeşte cartea de instrucţiuni a maşinii şi reţine ce uleiuri îi plac ei mai mult şi mai mult. Apoi ai grijă să nu ducă lipsă de ele. Mai toate elementele mobile ale maşinii au nevoie de ulei pentru a interacţiona fără efort. Uleiul trebuie schimbat cu regularitate, cel târziu atunci când îţi cere maşina o vizită la service, pentru revizie. Nu te zgârci la bani, cum fac mulţi, vei plăti mult mai mult pe reparaţii dacă nu-ţi faci reviziile la timp.

De asemenea, ajut-o să respire sănătos. Schimbă-i regulat filtrele! Iar iarna, ai grijă să nu îngheţe, aşa că ai grijă să fie antigel.

3. Nu o conduce ca şi cum ai furat-o!

OK, recunoaştem, există maşini făcute să fie conduse ca şi cum ar fi furate. Însă există o diferenţă între situaţie controlată şi abuz. Gropile nu sunt un element pe care tu poţi să-l controlezi, însă maşina trecând prin ele este. Şi protestează în privinţa gropilor, în speranţa că o să ne audă cineva.

Însă, până la o rezolvare a situaţiei (pont: nu există), ai grijă ca maşina ta să fie cât mai ferită de abuzul pe care îl poate reprezenta uneori rularea pe asfalt românesc. Dacă vrei să-ţi protejezi vopseaua de pe capotă, încearcă să menţii o distanţă sigură faţă de cel din faţa ta, ca să nu te trezeşti atacat de pietricele sărite din roţile lui. Pare un sfat simplu şi aproape evident, însă majoritatea şoferilor îl ignoră. Apoi se plâng că le cedează una, alta şi că maşina s-a uzat înainte de vreme. Maşina nu se uzează singură, tu eşti cel care e direct responsabil de gradul ei de uzură!

4. Nu lăsa problemele să se adune

Conform truismului american, shit happens, aşa că la un moment dat vei descoperi nereguli la maşina ta. Fie că e vorba de sus-menţionatele puncte de rugină, fie că vorbim de o bieletă, fie de cureaua de transmisie – la un moment dat îţi va da de înţeles că e slăbită.

Citeşte şi Imagini uluitoare pe străzile din Bucureşti. Copil de 10 ani, surprins la volanul unui Ferrari

Ideal ar fi să te ocupi de problemă cât de repede. Multitudinea de piese care interacţionează sub caroseria unei maşini creează o interdependenţă pe care nu trebuie să o ignori. Ca şi în cazul unei relaţii, dacă ignori primele simptome, în momentul în care ea îţi va spune ulterior că ceva nu este în regulă, de obicei nu este vorba doar de un singur lucru. Şi, la fel, ca în cazul unei relaţii, din punctul acesta rezolvarea vine prin multă muncă. Dacă ai un troncănit sub maşină, nu îl ignora. Dacă ştii că-ţi bate planetara, nu amâna reparaţia. Toate reparaţiile amânate duc la probleme şi mai grave la alte piese, iar asta înseamnă o reducere a duratei de viaţă a maşinii. Sau bani aruncaţi.

5. Nu ignora interiorul

Doar pentru că „habitaclu” te duce cu gândul la ceva ferit şi confortabil, asta nu înseamnă că nimic din ce se întâmplă aici nu are nicio legătură cu restul. Probabil că singura problemă în care interiorul şi exteriorul o au în comun este cea a ruginii – dacă laşi apă să băltească pe podea, s-ar putea să ai surprize neplăcute. Ridică din când în când covoraşele din faţă şi examinează podeaua – e umedă? Ai fi surprins să ştii câte maşini au această problemă.

Poate că întreţinerea interiorului nu o să dubleze viaţa maşinii, însă cu siguranţă va contribui la nivelul de confort. Şi, în cele din urmă, la valoarea de revânzare, dacă vei hotărî să te desparţi amiabil de maşina ta.

Deci nu fuma în interior, curăţă imediat petele de pe tapiţerie, nu lăsa mizeria să se adune şi nu folosi deodorizante de interior de tip lichid – îţi pod distruge bordul dacă se varsă peste el.
Atenţie şi la expunerea generală a maşinii la soare – nu, nu e nimic ruşinos să foloseşti un parasolar dacă locul tău de parcare e în plin soare. Atât timp cât e unul simplu… În fine, aspiră des tapiţeria, iar măcar o dată la doi ani fă-i un detailing complet la interior. Vei simţi că eşti din nou la volanul unei maşini noi, fără să te coste prea mult…

O maşină întreţinută cu atenţie poate arăta „ca nouă” şi după zece ani de zile – te vei simţi mai bine în timp ce o conduci, iar când o vei vinde, vei lua sensibil mai mulţi bani pe ea. De ce ţi-ai bate joc, în fond, de banii tăi?

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
S-a dat ordin de la Parchetul General. Decizie pentru Călin Georgescu. Judecătorii au aprobat
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Două zodii cărora le merge din plin. Vin vremuri fabuloase
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de case. Nu pot interveni. Lege dacă o altă mașină a parcat în dreptul curții
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Primele imagini de la înmormântarea lui Ion Cernea! Soțul Irinei Loghin este condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Momente dureroase la cimitirul Bellu, înainte ca fostul sportiv să fie dus la groapă
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc