Spitalul i-a fost devenit a doua casă. O fetiţă de 6 ani riscă să nu mai meargă niciodată

Elena Petică, o fetiță de numai 6 ani, suferă de luxație neurologică de șold și, deși a trecut prin multe operații, problemele ei de sănătate nu s-au rezolvat. Acum, Elena riscă să nu mai mergă niciodată, dacă nu va beneficia de prima intervenție chirurgicală la șoldul drept, iar suma de care are nevoie este de 23.500 lei.

03 aug. 2015, 10:59
Spitalul i-a fost devenit a doua casă. O fetiţă de 6 ani riscă să nu mai meargă niciodată

La doar șase ani, Elena Petică știe foarte bine ce înseamnă greutățile vieții. Din cauza unei malformații la coloană, fetița de 6 ani a avut o copilărie tristă, în care jucăriile au fost înlocuite cu o orteză purtată timp de 3 ani, aproape toată ziua. În plus, timp de luni de zile, Elena a fost imobilizată în gips, iar spitalul i-a devenit a doua casă. Deși a trecut prin multe operații, problemele ei de sănătate nu s-au rezolvat. Acum, fetița riscă să nu mai poată merge normal, dacă nu va beneficia urgent de două intervenții chirurgicale la ambele șolduri.

O singură operație costă 23.000 de lei, bani pe care mama Elenei nu are cum sau de unde să-i obțină. Venitul femeii, rămase singure după ce soțul a părăsit-o în urmă cu trei ani, abia ajunge la 1.100 de lei.

Salvarea Elenei stă acum în mâinile doctorului Alexandru Thiery de la Spitalul Monza, dar și în mâinile noastre. Împreună o putem ajuta să strângă suma necesară operațiilor de care depinde viitorul ei. Și trebuie să ne grăbim, deoarece analizele și radiografiile arată că prima operație trebuie făcută în luna septembrie.

Doctorul Alexandru Thiery: „Indicația chirurgicală este certă: un pacient cu luxație neurologică de șold trebuie operat pentru că altfel își va pierde mersul”

„Elena a avut un mielomeningocel, a fost operată la foarte scurt timp după naștere de colegul nostru neurochirurg, doctorul Sergiu Stoica, în cadrul Spitalului Marie Curie, cu o evoluție din punct de vedere neurologic excelentă, însă cu un șold instabil, așa cum sunt șoldurile neurologice. De ce sunt instabile: există un oarecare dezechilibru de tonus muscular la acești copii, indiferent că au boală spastică sau o boală flască. Mielomeningocelul este o boală flască, musculatura este în general moale, șoldul devine instabil și încet-încet se luxează. Nu este displazia luxantă de șold pe care o știm la nou-născut, ci șoldul se formează normal în viața intrauterină, dar încet-încet capul femural se subluxează din cauza unor forțe musculare dezechilibrate. Intervenția este o operație relativ complicată, dar cu rezultate foarte bune, însă la pacientul neurologic există un risc de recidivă. Șolduri perfect operate cu o acoperire excelentă a capului femural pot să recidiveze pentru că noi, din păcate, nu tratăm cauza. Acei neuroni prost formați în perioada embrionară nu pot fi înlocuiți și ei nu vor inerva corect musculatura. Noi tratăm efectul problemei, iar cauza persistă, lucru care ar putea să ducă la recidivă. Totuși, indicația chirurgicală este certă: un pacient cu luxație neurologică de șold trebuie operat pentru că altfel își va pierde mersul”, declară Alexandru Thiery, medic primar în ortopedie pediatrică a Spitalului Monza din București.

Pentru a o ajuta să strângă toți banii de care are nevoie, Asociația „Salvează o inimă” a demarat de urgență o campanie națională de strangere de fonduri, pe platforma https://salveazaoinima.ro/campaigns/elena-petica/, unde oamenii cu suflet pot dona online, sau în conturile bancare ale mamei:

RO58BRDE180SV73264951800 (Lei) 

RO41BRDE180SV00372701800 (Euro).

Până la ora actuală, Asociația a reușit să strângă aproximativ 20% din suma de care are nevoie până la jumatatea lunii septembrie.